Gündem
  • 31.1.2006 11:28

ASKERİ SAVCI: "SUBAY VE ASTSUBAYLARIN 15 YILLIK HİZMET SÜRELERİ ANAYASAYA AYKIRIDIR"

Astsubay ve subaylarının gözünün ve kulağının olduğu davanın başlangıç tarihi aslında taze sayılır; 2005... Kıdemli Başçavuş Engin Atik, askerlik hizmetinden istifa etmek için dilekçe verdi. Başçavuş Atik'in istifa dilekçesi 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 112. maddesinde öngörülen 15 yılı bitirmediği gerekçesiyle reddedildi. Başçavuş Atik, bunun üzerine istifa dilekçesinin reddine ilişkin işlemin iptal edilerek istifa dilekçesinin yürürürlüğe konulması talebiyle Askeri Yüksek îdare Mahkemesi'nde (AYIM) dava açtı.

Bakanlığın savunması
Milli Savunma Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada, askerlik hizmetinin diğer memur statülerinden farklı olduğunu, davacının da bunu bilerek astsubaylık sınavına girdiğini söyledi.

Başçavuş'un itirazı
Atik ise, buna karşılık gönderdiği cevap yazısında kendisini yükümlülük altına
sokan sözleşmeyi 13 yaşında iken astsubay okuluna girerken imzaladığını, tek taraflı hazırlanmış sözleşme ile zorla çalıştırılamayacağını ifade etti.

Savcılığın görüşü
Davanın geçen hafta yapılan son duruşmasında Askeri Savcılık görüşü mahkemeye bildirildi. Askeri Savcılık, AYlM'e bildirdiği görüşte uluslararası sözleşmelere de atıfta bulunarak, Anayasa'ya göre "kimsenin temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanamayacağını" belirtti. Savcılık, zorunlu hizmetin dayanağı olan yasal düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesini istedi.

Peki ne olur?
Mahkeme söz konusu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasını ciddi bulursa, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürecek. Anayasa Mahkemesi, zorunlu hizmet süresini düzenleyen 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 112. maddesini iptal ederse, iptal gerekçeleri doğrultusunda bir düzenleme yapılacak. Böylece zorunlu hizmet süresinin kaldırılması veya sürenin kısaltılması gündeme gelecek.

İstifa eden firari sayılıyor
Subay ve astsubayların zorunlu hizmet süresi 962 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 112. maddesinde düzenleniyor. Bu maddeye göre subay ve astsubaylar, göreve başlamalarından itibaren 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemiyorlar. İstifa ettiği gerekçesiyle göreve gelmeyen astsubay ve subaylar firari sayılıyor ve Askeri Ceza Kanunu'na göre "firar" suçundan hapis yatıyor. 6 günden fazla firari olanlara l yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Firar süresi l yılı aştığı takdirde, hapis cezasının yanı sıra, ilgili kuvvet komutanlığı subay veya astsubayın ilişiğini kesiyor. Bu durumda mecburi hizmetinden geride kalan kısmı ile orantılı olmak üzere, subay ve astsubayın öğrenimi süresince kendisine yapılan tüm masraflar, günün koşullarına uyarlanarak faiziyle tahsil ediliyor.

Yükleme Senedi dayanak yapılıyor
Bu tahsilat yapılırken astsubay okulları ve harp okullarına girerken imzatılan "Yüklenme senedi" dayanak yapılıyor. Astubay ve subaylarda zorunlu hizmet süresi 1971'den önce 10 yıldan 20 yıla çıkarılmış. Yabancı ile evlenerek veya Türk vatandaşlığını kaybederek kendini istifa etmiş saydıranlardan ise kendilerine yapılan ödemelerin yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kanuni faizi ile birlikte tazminat alınıyor.

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:08

İLGİLİ HABERLER