KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA- Önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, kritik 'enerji' başlığında, dikkat çekici diyaloglara sahne oldu.Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden'i, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun hışmından Cumhurbakanı Sezer kurtardı...
MGK'daki ilginç tartışmayı, Star Ankara Temsilcisi Murat Çelik yazdı:
ASKERİN 'ŞOK' ENERJİ RAPORU
Önceki gün (Cuma) yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, kritik 'enerji' başlığında, dikkat çekici diyaloglara sahne oldu.
Haziran ayı olağan toplantısının iki özel gündem maddesinden biri olan 'enerji politikaları'nda, masanın iki 'taraf'ındaki isimler, yani hükümet temsilcileri ile askeri kanat, zaman zaman karşı karşıya geldiler.
Ankara'da gündeme damgasını vuracak gelişme ise MGK toplantı salonunda, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asparuk'un, Enerji Müsteşarı Yiğitgüden'e verdiği 11 sayfalık 'Enerji Raporu' oldu. Orgeneral Asparuk, toplantıda zaman yetmediği için okuyamadığı raporu, yazılı olarak 'adrese teslim' etti. Raporda, Enerji Bakanlığı'na ve yürüttüğü politikalara sert eleştiriler getiriliyor.
MGK'da enerji brifingi
MGK'nın 6 saate yakın süren toplantısında, 'enerji politikaları' konusunda, kurul üyelerine ayrıntılı bir brifing verildi. Sunuşu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan değil, Bakanlık Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden yaptı.
Müsteşar Yiğitgüden, salona kurulan perdeye yansıtılan görüntü ve tablolar eşliğinde, Türkiye'nin 'enerji'deki durumunu aktardı.
Yiğitgüden, hidroelektrik, termik ve doğalgaz santrallerinde üretilen enerjiyi, maliyet hesaplarını, mevcut durumu ve 10 yıllık gelecekte yapılması planlanan yatırım ve anlaşmaları anlattı.
Enerji Bakanlığı, masaya 'pembe' bir enerji 'tablo'su koydu. Kurul üyelerinden birinin ifadesiyle, verilen brifingden çıkan sonuç, Türkiye'nin enerji alanındaki durumunun 'güllük gülistanlık' olduğuydu.
Yiğitgüden'in 'pembe' brifingi yaklaşık yarım saat sürdü. Kurul'un üniformalı üyeleri, Enerji Müsteşarı'na art arda sorular yönelttiler. Aldıkları yanıtlar ise hep aynı türden oldu. Yiğitgüden, Bakanı Zeki Çakan'ın da yer aldığı bölümde, sorulara, 'genel', 'olumlu' ve 'umutlu' yanıtlar verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, 'Verdiğiniz bilgiler gayet iyi bir durumu ifade ediyor. Ancak ülkenin enerji konusunda ciddi sorunlar yaşadığı da aşikar. Zannederim, enerji politikalarımızda yapılması gereken daha çok iş var' diye konuştu.
Sezer, 'yeter' dedi
Soru - cevaplarla, devam eden 'enerji' bölümüne noktayı koyan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer oldu. Müsteşar Yiğitgüden, yöneltilen her soruya, 'benzer ve genel' ifadelerle yanıt vererek devam ederken, yaklaşık yarım saatin sonunda, Kurul Başkanı Sezer, 'Tamam Sayın Yiğitgüden, durum anlaşılmıştır. Bu kadarı yeterli. Teşekkür ederiz' dedi ve konuyu kapattı.
Askerden şok enerji raporu
Sezer'in toplantıda, 'enerji' bölümünü sonlandırması nedeniyle, masaya, hazırladığı raporla gelen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk da, konuşmasını yapamadı.
Durum böyle olunca, Orgeneral Asparuk 11 sayfalık enerji raporunu, değerlendirilmek üzere Müsteşar Yiğitgüden'e elden verdi.
Peki, askerin enerji raporunda neler vardı?
Komutanların hazırladığı ve Enerji Bakanlığı'na ilettiği raporda, şok ifadeler ve eleştiriler yer alıyor.
11 sayfalık 'enerji raporu'nda, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından gelen şikayet ve bilgilerin de ışığında, çarpıcı değerlendirmeler yapılıyor.
İşte 'şok rapor'dan başlıklar.
- Enerji Bakanlığı, geleceğe dönük somut proje ve politika üretmekte yetersiz kalmaktadır.
- Bu durumun, Bakanlık'taki sağlıksız yapılanmadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir.
- Mevcut görüntü, Bakanlık'ta, Müsteşar'ın devre dışı bırakıldığı, işleri, dosyalara yeterli düzeyde hakim olmayan, konuları tam olarak bilmeyen bir Müsteşar Yardımcısı'nın yürüttüğü şeklindedir.
- Aynı durum, birçok Daire Başkanı için de geçerlidir. Teknik konular üzerinde çalışan bazı dairelere atanan Daire Başkanları'nda da eksiklikler gözlenmektedir.
- Tüm bunlara ek olarak, alternatif enerji kaynakları yaratılamaması, mevcut kaynakların tam anlamıyla değerlendirilememesi Bakanlığın performansının, tartışılır bir hal alması sonucunu doğurmaktadır.
Bu önemli görüşlerin yer aldığı 'enerji raporu'nda, bor madenine özel bir bölüm ayrıldı. Bor madeninin enerji konusundaki hayatiyetinin altı çizilen raporda, dikkat çekici bölümlerden diğer ikisi ise Mavi Akım Projesi ve Manavgat Suyu oldu.
İşte böylesi kapsamlı değerlendirmelerden oluşan 11 sayfalık enerji raporu şimdi eleştirilerin hedefindeki adreste. Yani Enerji Bakanlığı'nda... (Star)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:19