KAYNAK : Haber Vitrini
ZAFER ÇAKMAK
ANKARA- Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, akaryakıt istasyonları dağıtım kar payının eski oranına çekilmemesi halinde 13 Mayıs'ta Ankara'daki 204 akaryakıt istasyonunun kapanacağını söyledi.
Akaryakıt istasyonlarının dağıtım kar payı oranlarının düşürülmesiyle başlayan tartışma bugün alevlendi. Ankara Ticaret Odası, kar payı oranının eski seviyesine çekilmemesi halinde Ankara'daki istasyonların 13 Mayıs'ta bir günlük kapatma eylemi yapacağını açıklamıştı. Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'la biraraya gelen Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz ise ATO'nun bu konuda bir karar alma yetkisinin bulunmadığını belirterek, eylemi ertelediklerini açıklamıştı.
Aytemiz'in açıklamalarının ardından ATO Başkanı Sinan Aygün, akaryakıt bayiileriyle birlikte Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Çakan'ı ziyaret etti. Aygün, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Enerji Bakanlığı'ndan ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Akaryakıt bayilerinin dağıtım kar paylarının eski oranlara çekilmesi konusunda uzun zamandır çalışma yapıldığını hatırlatan Aygün, 2 Mayıs'ta ATO'ya bağlı üyelerle birlikte bir toplantı yaptıklarını ve 13 Mayıs'ta Ankara'da benzinliklerin kapatılmasına yönelik bir eyle kararı aldıklarını hatırlattı. Bu karardan sonra bir takım çevrelerden çeşitli açıklamalar geldi belirten Aygün, bunlardan bir tanesinin de PÜİS Başkanı Aytemiz olduğunu ifade etti. Aytemiz'in bugün yaptığı açıklamada, bayilerin kendilerine uymak zorunda olduğunu söylediğini hatırlatan Aygün, "Aytemiz'in bilmesi gerekir ki Ankara'daki bütün bayiler ATO'nun üyesidir. Ankara'da şu anda faaliyet gösteren 204 tane akaryakıt bayiisi vardır. Bunlardar sadece 28 tanesi PÜİS üyesidir. O yüzden Aytemiz'in, geri kalan 180 tane bayiyi yok sayıp 'Ankara'daki bayiler bize uymak zorundadır' diye açıklama yapmasını yanlış buluyorum" diye konuştu.
'MUHATAP OLARAK PÜİS'İN GÖRÜLMESİ YANLIŞ'
ATO'ya üye olmanın kanuni bir gereklilik olduğunu ancak PÜİS'e üye olmanın bir kanuni gerekliliği olmadığını vurgulayan Aygün, kendi başkanlığımda kurulan 'benzinciler komitesi'ne 1611 kişinin üye olduğunu açıkladı. Aygün, şu anda Ankara'da akaryakıt işi yapan 1611 ATO üyesi olduğuna işaret ederek, "Ben bu üyelerin hakkını korumak zorundayım" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bu konuları görüştüklerini ifade eden Aygün, Bakan Çakan'a, bu konuda tek muhatap olarak PÜİS'in görülmesinin yanlış olduğunu anlattıklarını kaydetti. Çakan'la yaptıkları görüşmede akaryakıt bayi karlarının eski oranlara çekilmesi konusunda mutabakat sağladıklarını da açıklayan Aygün, Çakan'ın kendilerine hak verdiğini ve Hazine ve Maliye'ye bu konuda birer yazı yazacağını söylediğini bildirdi. Aygün, bugün Devlet Bakanı Kemal Derviş'le de görüşmeye çalışacaklarını belirterek, sonuç alamadıkları ve dağıtım kar pay oranları eski seviyeye çekilmediği takdirde 13 Mayıs günü ATO'ya imza veren 204 akaryakıt bayisinin istasyonlarını kapatacağını ve akaryakıt satmayacağını vurguladı.
Aygün, eski dağıtım kar payı oranının yüzde 8-8.5 civarında olduğunu, bugün itibariyle ise yüzde 5.5 olarak uygulandığını belirterek, "Satışlarımızın yüzde 85'inin kredi kartıyla olduğunu düşünürseniz, yüzde 4.5'i kredi kartı komisyonlarına gidiyor. Geri kalan yüzde 1'lik kesimle de benzinlik kirası, personel gideri, elektrik, su ve diğer yan giderleri karşılamamız mümkün değil. Şu anda akaryakıt bayileri zarar ediyor. Daha fazla zararın anlamı yoktur. Sayın Derviş'ten de bir ışık almazsak ayın 13'ünde istasyonları kapatacağız" şeklinde konuştu. Aygün, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Adana ve Samsun'da da akaryakıt bayilerinin 13 Mayıs'ta kapatma kararı aldığını söyledi. Aygün, "Bu işi fazla uzatmanın, akaryakıt bayilerini fazla tahrik etmenin, daha fazla zarara sokmanın anlamı yok. Akaryakıta zam istemiyoruz. Eski dağıtım kar payı oranlarına dönülmesini istiyoruz" dedi.
'TÜRK LİRASI - CENT İKİLEMİ'
Aygün, PÜİS yetkilileriyle görüşüp görüşmeyecekleri yönündeki bir soruya ise şu karşılığı verdi: "PÜİS bir işverenler sendikası. Bizle görüşme yapmak isterlerse gelirler. Ama PÜİS bu konuda bizim muhatabımız değildir. PÜİS bir sendikadır. Benim akaryakıt işiyle uğraşan 1611 üyem var. Bunların ancak 28 tanesi PÜİS'e üyedir. O yüzden sayın Aytemiz'in kalkıp da 'ATO açıklama yapmaya yetkili değildir' demesi doğru değildir. İşte ben açıklama yapıyorum. 13 Mayıs'ta gelsin görüşelim. Burda yetki karmaşası falan yok".
Öte yandan, görüşmeye katılan akaryakıt istasyonu sahipleri de PÜİS Genel Başkanı'na tepki gösterdi. Murat Bilgin isimli istasyon sahibi, Türk lirasıyla satın aldıkları maldan devletin kendilerine sentle dağıtım payı verdiğini belirterek, "Biz bunu Türk lirası bazında istiyoruz" dedi. Tüketicilerin kendilerini anlaması gerektiğini ifade eden Bilgin, "Artık zarar ediyoruz, o yüzden bu eylem zorunlu oldu. Bizim en mutlu günümüz 13 Mayıs olacaktır çünkü o zaman zarar etmeyeceğiz, kara geçeceğiz" dedi. Eryılmaz Akaryakıt'ın sahibi Emin Eryılmaz, İsmail Aytemiz'in bir dağıtıcı firma sahibi olarakak bayilerin hakkını koruyamayacağını söylerken, Ferruh Temel Zülfikar isimli istasyon sahibi ise yapmayı planladıkları eylemle ilgili PÜİS'in, istasyon sahipleri adına konuşma hakkı bulunmadığını ileri sürdü.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:45