Gündem
  • 25.6.2021 01:06

Avrupa rekor sıcaklıkla kavrulurken Meteoroloji'den flaş uyarı geldi

 Avrupa'dan Rusya'dan 'rekor sıcaklık' haberleri peş peşe gelirken, herkes Türkiye'de hava durumunu merak etmeye devam ediyor. Haziran boyunca yer yer yağışlı bir havaya teslim olan ülke genelinde Meteoroloji'nin 5 günlük hava durumu raporu belli oldu.

Dünyadan rekor sıcaklık haberleri peş peşe geliyor. Türkiye yazın ilk ayı yağışlarla geçiyor. Yer yer kuvvetli yağışlar, gündelik hayatta aksamalara dahi yol açıyor.

Önceki gün Çorum'da etkili olan sağanağın ardından başlayan dolu, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Ulukavak Mahallesinde bir sitenin bodrum katı suyla dolarken, sitenin bahçesinde biriken dolu ise kar manzaralarını aratmadı. Gelen kareler ise yağışın kuvvetini gösteriyordu.

ANKARA SULARA GÖMÜLDÜ

ANKARA SULARA GÖMÜLDÜ

Başkent'te akşam saatlerinde başlayan yağmur, ilerleyen saatlerde şiddetini artırarak devam etti. Kuvvetli yağış, kentin birçok noktasında günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağmurun şiddetini artırmasıyla birlikte bazı yollarda su birikintileri meydana geldi. Sürücüler, biriken yağmur sularında zorlukla ilerleyebildi. Kentin bazı noktalarında ise araçlar suya gömüldü. Biriken sular nedeniyle trafikte uzun araç kuyruklarının oluştuğu görüldü. Bazı çocuklarınsa biriken sularda yüzmeye çalıştığı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, ana arterlerde ve ara sokaklarda sürücülerin yağmurdan etkilenmemesi için çalışma başlattı. Yağmur nedeniyle tıkanan rögarları açmaya çalışan belediye ekipleri, sokaklarda oluşan çamurları da temizleme çalışmaları yaptı.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde devam ettiği İstanbul'da yağmur sık sık etkisini gösteriyor. Önceki gün Meteoroloji'nin kuvvetli yağış uyarısı yaptığı megakentin üstünü kara bulutlar sardı ve yağışlar bastırdı. Peki önümüzdeki günlerde yağışlar devam edecek mi? Sıcaklıklar nasıl olacak?

MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNE ÇIKACAK

'MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNE ÇIKACAK'

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yayınladığı raporunda yurt geneli için 1 haftalık tahminlerini açıkladı. Meteoroloji'den yapılan açıklamada, "Hava sıcaklıklarının ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor." ifadeleri yer aldı.

Bugün yer yer yağışın etkisini gösterdiği Marmara'da sıcaklıklar en yüksek 28 ila 35 arasında ölçülecek.Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinde ise yağışların devam edeceği öngörülüyor.

Cumartesi günü Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nde kuvvetli yağış etkisini gösterecek. Akdeniz'in doğusunda sıcaklıklarda artış bekleniyor.

Pazar günü yurt genelinde sıcaklık değerlerinde yükseliş bekleniyor. Marmara ve İç Anadolu bölgesini yağışlar terk edecek.

REKOR SICAKLIKLAR YAŞIYORLAR

REKOR SICAKLIKLAR YAŞIYORLAR

Öte yandan Kuzey Yarımküre 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar ülkeleri bir bir etkisi altına alıyor. Rusya'nın başkenti Moskova'da 20 yılın en sıcak Haziran günü yaşandı. Havanın daha da ısınması beklenirken, Avrupa'da da durum farklı değil.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, 1901'den bu yana Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşanan en sıcak Haziran günü oldu. Kentte termometreler 34,7 dereceyi gösterdi. Rusya’nın Meteoroloji Servisi Roshydromet'ten Marina Makarova, "Bu günlerde Moskova'da kaydedilen sıcaklıklardaki artış 120 yıldır görülmemiş bir şey. Bunun nedeni küresel iklim değişikliği” açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte, Moskova'da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık Temmuz 2010’da, Batı Rusya'nın büyük bir kısmının sıcak hava dalgası ve büyük yangınlara maruz kaldığı dönemde yaşandı. Bu süreçte 38 dereceyi bulan sıcaklıklar yaşanmıştı.

Avrupa da sıcak hava dalgasının etkisi altında. Önceki gün yağan yağmurlarla hava bir nebze serinlese de, BBC'nin uzun vadeli tahminleri, potansiyel bir sıcak hava dalgasının ülkeyi etkisi altına alması nedeniyle, Temmuz ayının ortasına kadar kavurucu sıcaklıkların geri döneceğini öngörüyor.

Güncellenme Tarihi : 25.6.2021 01:13

İLGİLİ HABERLER