AVUKATLARA HAKİMLİK YOLU AÇILDI
Avukatların hakim ve savcılığa geçmesine ve hukuk fakültesi mezunu olmayanların idari hakim olarak görev yapmasına imkan sağlayan teklif TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak, hukuk fakültesi mezunu olmayanların oranı, yüzde 10’la sınırlandırıldı.
Görüşmelere, komisyon üyesi olmayan yaklaşık 50 CHP’li milletvekili de katıldı. Bu nedenle TBMM Adalet Komisyonu salonu yetersiz kaldı ve çalışmalar KİT Komisyonu’nda sürdürüldü. Kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi ve AB Komisyonu raporlarına aykırı olduğunu öne süren CHP’li milletvekilleri, Adalet Bakanlığı’na, hakim ve savcı adaylarını seçmek için mülakat komisyonu oluşturma yetkisi verilmesinin, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini ortadan kaldıracağını iddia etti.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise; bölge adliye mahkemelerinin, hakim ve savcı ihtiyaçlarının 2010 yılına kadar karşılanması için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, yasal boşluklar nedeniyle 1995 yılından bu yana hiçbir avukatın, hakim ve savcılığa geçemediğini bildirdi.
ESKİLERE HAKSIZLIK
Adalet Bakanlığı’nın, hakim ve savcı adaylarının kabulünde yetki kullanmasının anayasaya aykırı olmadığını kaydeden Şahin, ‘’Adalet Bakanlığı’nın siyasi etkide bulanacağını söylemek, Cumhuriyet tarihi boyunca hakim ve savcılık mesleğine girmiş herkesi vebal altında bırakır. Hakim ve savcıların siyasi tercihle alındıklarını söylemek, bu arkadaşları töhmet altında bırakır’’ diye konuştu. Bakan Şahin, “Siyasi kaygılarla hareket etsek, bütün boş kadrolara atama yapardık. Bazı dönemlerde hakim ve savcıların atanmasında siyasi etki yapıldığı iddialarını külliyen reddediyorum. Eski bakanlara haksızlık yapmayalım’’ dedi.
Gümüş yüzük ve bıyık liyakatı
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, “Hakimler kendilerini Bakanlık atadığı için memur olduklarını sanıyorlar’’ diye konuştu. Yalçın, mülakat yapılmasının, atamaları siyasi hale getirebileceğini savunarak, “Milletvekillerine şimdiden yardım talepleri gelmeye başlayacak. Sonra insanlar, taktıkları gümüş yüzüğe ve bıyık modeline göre değerlendirilecek’’ dedi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kanun teklifiyle, yargı bağımsızlığının “katledileceğini’’ savunarak, “Burada yangından mal kaçırılıyor’’ diye konuştu.
HALT ETTİK: AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, avukatlıktan hakim ve savcılığa geçişle ilgili 22. dönemde yaptıkları düzenlemenin yanlış olduğunu ifade ederken, “Yanlış yaptık, halt ettik’’ dedi.
Dört aşamalı sistem
Düzenlemeye göre, avukatların hakim ve savcı adayı olarak alınmalarına ilişkin yazılı sınavı ÖSYM yapacak. Bu sınavda başarılı olanlar, mülakata alınacak. Mülakatta başarılı olanlar da Adalet Akademisi’nde 6 ay eğitim görecek. Bu eğitim sonunda da bir sınava girecekler. Başarılı olanlar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından mesleğe kabul edilecek.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:27