Dünya
  • 29.9.2023 11:28

Azerbaycan Ermenilerin Karabağ Lideri Vardanyan'ı tutukladı

Kremlin Tutuklu Eski Karabağ Lideri Vardanyan'ı Koruma Sözünden Vazgeçti

Kremlin Çarşamba günü  Azerbaycan tarafından gözaltına alınan tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinin eski lideri Ruben Vardanyan'ın "haklarını koruyacağına" söz verdi  , ancak daha sonra gazeteciler Vardanyan'ın artık Rus olmadığını belirttiğinde bu sözden geri adım attı. 

SON DAKİKA HABERLER: Ruben Vardanyan yakalandı! İşte ilk görüntüler -  Güncel Haberler Milliyet

Azerbaycan devlet sınır teşkilatı Çarşamba günü yaptığı açıklamada,  Vardanyan'ın, ayrılıkçı bölgeden kaçan binlerce etnik Ermeni ile birlikte sınırı geçerek Ermenistan'a geçmeye çalıştığı sırada gözaltına alındığını söyledi.

Ruben Vardanyan tutuklandı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilerin yorum yapması istendiğinde eski yatırım bankacısının tutuklanmasından haberi olmadığını söyledi.

“Her halükarda o bir Rus vatandaşı, dolayısıyla öyle ya da böyle bilgi almamız gerekiyor. Peskov, "Elbette haklarını koruyacağız" dedi.

Ermenistan Hükümeti, Ruben Vardanyan'ın Azerbaycan Tarafından gözaltına  alınması konusunda AİHM'e başvurdu | ARMENPRESS Ermeni Haber Ajansı

Ancak gazetecilerin Vardanyan'ın artık Rusya vatandaşı olmadığına işaret etmesi üzerine Peskov şunları söyledi:  "Eğer Rus vatandaşlığından vazgeçtiyse o farklı bir mesele."

Ermeni doğumlu Vardanyan, Rus yatırım bankacılığı şirketi Troika Dialog'u kurduğunda Rus vatandaşıydı ve 2000'li yılların ortalarında Skolkovo'daki Moskova Yönetim Okulu'nda kurucu başkan olarak görev yapmıştı.

Daha sonra Rus vatandaşlığından vazgeçerek Dağlık Karabağ'a taşındı ve burada Kasım 2022 ile Şubat 2023 arasında tartışmalı bölgenin başkanı olarak görev yaptı. Başkan Vladimir Putin, Vardnyan'ın Rus vatandaşlığını iptal etme başvurusunu geçen yılın Aralık ayında  onayladı .

Ülkenin sınır teşkilatından yapılan açıklamada, Vardanyan'ın Çarşamba günü gözaltına alınmasının ardından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye getirildiği belirtildi.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'ı geçen hafta yıldırım saldırısıyla ele geçirdi ve Rus barış güçleri, bölgeye müdahale etmeyi reddeden 2020 savaşının ardından oraya konuşlandırıldı.

Erivan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın isyancıların bağımsız devlet olma mücadelesini ezmesinden bu yana Dağlık Karabağ'ın 120.000 kişilik nüfusunun üçte birinden fazlasının bölgeden kaçtığını söyledi.

İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan bir yetkili, Rusya'nın devlet kuruluşu RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada , Ermeni diplomatların Ermenistan vatandaşı olarak Vardanyan'a konsolosluk erişimi isteyeceklerini söylediğini söyledi  .

Güncellenme Tarihi : 29.9.2023 11:41

İLGİLİ HABERLER