Gündem
  • 6.10.2007 12:29

BABACAN: ''301 ÜZERİMİZE YAPIŞTI KALDI''

Konferansın açılışında konuşan Babacan, son 5 yılda Türkiye'nin siyasal, sosyal ve ekonomik alanda çok önemli dönüşümler geçirdiğini ifade ederek, bu yaz döneminin çok hareketli geçtiğini, parlamentonun temsil gücünün arttığını ve demokrasinin seçimlerden sonra daha da güçlendiğini söyledi.

Babacan, ''Seçimlerden sonraki kampanyamız da 'yola devam' oldu. Partimize seçimlerdeki güçlü destek, istikrarlı ekonomik büyümeye, daha fazla özgürlüğe destek anlamına geliyor'' diye konuştu.

AB'ye üyelik yolundaki çalışmaların süreceğini dile getiren Babacan, ''Bu sürece gönülden bağlıyız. Geri dönüş yok. Zorlukların üstesinden hep beraber geleceğiz'' dedi.

Ali Babacan, AB'nin bu dönemde daha korumacı bir yaklaşım içinde olduğuna işaret ederek, AB ülkelerinin işsizlik, kendi iç sorunları ve büyümeyle ilgili endişelerle boğuştuğunu, üye pek çok ülkenin de güçlü reformlara ihtiyacı bulunduğunu bildirdi.

Böyle bir dönemde sorunlarla boğuşan Avrupa'da Türkiye'nin üyeliği konusunun ciddi bir mesele olarak ele alındığını anlatan Babacan, ''Ancak şu görülmeli ki, Türkiye de politik alan çok büyük bir değişime uğradı. Yani Türkiye 20 yıl önceki Türkiye değil. Türkiye'nin üyeliği uzun dönem potansiyeline bakılarak ele alınmalı. Biz gerekli çalışmaları yapmaya hazırız, yapıyoruz da. Hızlı davranmaya çalışıyoruz'' dedi.

-''7 BAŞLIĞIN AÇILMASINI UMUYORUZ''-

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB'nin, Portekiz'in dönem başkanlığında olduğunu hatırlatarak, ''Bu dönemde 7 başlığın açılmasını umuyoruz. Bu, tabii ki, başlıkların açılış kapanış seremonisi için değil. Tam hızla yolumuza devam edeceğiz. Neler yapılması gerektiğini çok iyi öğrendik'' diye konuştu.

Türkiye'nin birçok alanda daha iyi seviyeye gelmesini hedeflediklerini kaydeden Babacan, standartları yakaladıkları zaman bunun başka ülkeye değil, Türkiye'ye yarayacağını dile getirdi.

Ali Babacan, 21. yüzyılın en önemli projelerinden birinin Türkiye'nin adaylık süreci olduğunu belirterek, ''Tam üyelik müzakereleri birçok farklı ülkeye de doğru sinyaller gönderiyor. Yani bu sadece AB ülkelerini ilgilendirmiyor. Tam üyelik bizim hedefimiz'' dedi.

-''(301) ÜZERİMİZE YAPILTI KALDI''-

Daha sonra katılımcıların sorularını da cevaplandıran Babacan, ''301. maddeyle'' ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:

''Dünyaca bilinen bir madde artık, adeta marka oldu. Tıpkı kullandığımız 501 Levi's Jeans gibi... 404 yapıştırıcı gibi... Üzerimize yapıştı artık. 301'i değiştirilse bile daha değiştirilmesi gereken çok fazla konu var. 301 değişse bile uygulamanın mükemmel olacağı söylenemez. 10-15 kanun maddesinde daha değişiklik yapılması gerekiyor. Bu yüzden yeni anayasa çalışmaları yapıyoruz. Mevcut anayasada yapabileceklerimiz sınırlı.

Çok daha geniş reform yapma isteğindeyiz. Özgürlükler için çok daha geniş bir perspektifle yaklaşmak istiyoruz. Bu yüzden yeni anayasa istiyoruz. Yeni bir anayasayla başlamak reformları daha ileriye götürmemize yarayacak. Türkiye'nin birçok alanda reforma ihtiyacı var. Sabırlı olmak önemli. Kaybedecek bir şeyimiz yok. Bu süreçte kazanacak çok şey var. Türkiye reformları yapmaya devam edecek. Türkiye 5 yıl sonra farklı bir ülke, 7 yıl sonra daha farklı, 10 yıl sonra ise tamamen farklı olacak. Daha iyi işleyen bir demokrasiye sahip olacak. Reformları bizden istendiği için değil, inandığımız için yapıyoruz. Dış baskıları rahatlatmak için reform yapmıyoruz. Halkımız için iyiyse yapıyoruz.''

Bakan Babacan, bir soru üzerine de, derin demokrasi istediklerini belirterek, ''Hem genel seçimler, hem de cumhurbaşkanlığı seçimleri çok iyi bir mesaj verdi bu konuda. Türk insanı derin demokratik sistem istiyor'' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından konferans, basına kapalı olarak devam etti.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı Boğaziçi Konferansına, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in yanı sıra, Türkiye ve yurt dışından çok sayıda iş adamı, siyasetçi, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER