BAHÇELİ’NİN “2. CUMHURİYETÇİLER = PKK” SÖZLERİNE CEVAP…
MHP Lideri Devlet Bahçeli "İkinci Cumhuriyetçiler" olarak bilinen yazar ve akademisyenlere çok ağır biçimde yüklendi.
Bahçeli sokaktakilere “Küçük bir kıvılcımın, yanlış bir ifadenin, gergin ve öfkeli toplumu, istenmeyen çatışmalara sürükleyebileceği” uyarısı yaparken, 2. cumhuriyetçileri hedef aldı, PKK'yla taleplerinin aynı olduğunu söyledi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, önce Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı; ardından “Bugün Cumhuriyetimizin maruz kaldığı tehditler” ifadesiyle başlayarak, yeni bir tartışma yaratacak değerlendirmeler yaptı.
Demokrasinin en iyi uygulanabileceği sistemin cumhuriyet olduğunu savunan Bahçeli, şu mesajları verdi:
NUMARALI CUMHURİYETÇİLERİN DEMOKRASİ PARAVANI
“Bugün bu köklü birikim ve devlet yapılanmasının, bölücü, yıkıcı, taklitçi, teslimiyetçi ve neoliberal tehditlerin tahribatına maruz kaldığı, herkes tarafından bilinmektedir. Son yıllarda sesini yükseltmeye başlayan yeni bir mandacı anlayışın temsilcileri olan numaralı cumhuriyetçiler ile bölücü mihrakların, özgürlük ve çok sesli demokrasi paravanını kullanarak, Cumhuriyetimizin kurucu kabullerini tasfiye edebilmek için emel birliği içine girdikleri görülmektedir.”
İMRALİ CANİSİYLE SÖZDE AYDINLARIN TALEPLERİ AYNI
Bahçeli, dışarıdan destek alan bölücü terörle, küreselleşme çerçevesinde Türkiye'yi yeniden biçimlendirmek isteyen “neoliberal mihrakların” ikinci cumhuriyet taleplerini birlikte değerlendirmenin, Türkiye'nin önüne kurulan tuzakların bozulabilmesi bakımından önem taşıdığını ifade etti.
MHP Lideri Bahçeli, “İmralı canisi ve yandaşları ile sözde aydınlar ve bazı siyasetçilerin demokratik cumhuriyet önerisinde buluşmalarını, bu çerçevede değerlendirmek gerekmektedir. Cumhuriyetimizi numaralandırma çabalarına, devletimizi kaynaklarından ve kökünden koparma niyetlerine ya da milletimizi bölme ve parçalama maksatlarına karşı her zamankinden daha dikkatli ve uyanık bulunmak zorunda olduğumuz bir gerçektir” dedi.
Karşılaşılan zorluklara rağmen bugünkü sorunların, Cumhuriyetin temel değerleri olan “tek millet, tek devlet, tek bayrak ve tek dil” ülküsüne bağlılıkla aşılabileceğini belirten Bahçeli, Cumhuriyeti, kuruluş felsefesine de hakim olan bağımsız, güçlü ve demokrasiyle yaşatmanın, herkese düşen görev ve sorumluluk olduğunu vurguladı.
SOKAKTAKİLERE “BİR KIVILCIM YETER” UYARISI
Şehit cenazelerinin yürekleri dağladığını anlatan, “Huzurunuzda tekrarlıyorum; 'Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez'...” diyen Bahçeli, Türkiye'nin ciddi bir buhranla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
“Aziz milletimize bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum” diyen MHP Genel Başkanı Bahçeli, şöyle devam etti:
“Kanaatimce yükselen heyecanı bir şuur haline getirmenin de zamanı gelmiştir. Aksi halde, tahrik ve tertiplere açık cadde ve meydanlardaki tepkinin yarar yerine zarar doğurabileceği bir sürece doğru gidildiği görülmektedir.”
Saldırıları önlemenin yolunun hükümetin ve güvenlik güçlerinin tedbirlerinden geçtiğini, herkesin hükümete tam destek olması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, “küçük bir kıvılcımın, yanlış bir ifadenin, gergin ve öfkeli toplumu, istenmeyen tartışma ve çatışmalara sürükleyebileceğini, aydınlara ve siyaset kurumuna düşen en önemli görevin, millete itidal ve sağduyu çağrısı yapmak olduğunu” söyledi. Bahçeli, “Bu aşamada, topluma dönük sükunet çağrılarının, ancak teröre ve bölücülüğe karşı yapılacak mukabele ve müdahale ile yatışabileceği de tartışılmaz bir gerçek olarak ortadadır” dedi.
2. CUMHURİYETÇİLERDEN BAHÇELİ'YE CEVAP
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 2. Cumhuriyetçiler ile PKK'yı aynı talepleri savunmakla suçlamasına, 2. Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden gazeteci-yazar Mehmet Altan yanıt verdi.
Altan, NTVMSNBC'nin soruları üzerine şunları söyledi:
“Demokrasinin bu tür ülkelerde düşmanı çoktur. Bunlar bayatlamış hamasetlerdir. Biz insan odaklı bir demokrasiden bahsediyoruz. Cumhuriyet, Kürt sorununu bile demokrasi yoksunluğundan çözememiştir. Biz refah düzeyinin neden geride olduğunu, zengin ve fakir arasındaki uçurumu, yaşam standardı endeksinde neden Yunanistan 24'üncü sıradayken, Türkiye'nin 92'nci sırada süründüğünü sorguluyoruz. Cumhuriyet, ilkelerine demokrasiyi de koymadığı için 100 yıl öncesini aşamamıştır. Türkiye, 1993 yılında sosyalist ülkeler için konulan Kopenhag Kriterleri'ni neden ancak yakalayabilmiş? Bahçeli bu yorumu ile hem mahkeme, hem yargı, hem yargıç oluyor. Bütün ömür hamasetle geçti. Türkiye şu anda Osmanlı 1908'de neyse onu aşamamıştır. Artık akıl, hukuk, demokrasi, insan hakları ve reform düşünme zamanı.”