Ekonomi
  • 5.8.2024 09:00

Bakan Bolat duyurdu.. Emlak ve otomobil satışında yeni yöntem

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ilanlarında 15 Eylül'den itibaren doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini, bu sistemin otomotivde de uygulanacağını açıkladı. Ayrıca Çin'den ucuza ürün getirenler için de yakında kararların açıklanacağını belirtti.

GAYRİMENKUL VE OTOMOTİV SATIŞINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Ömer Bolat, bir soru üzerine şunları söyledi: "İnşallah 15 Eylül'de yeni bir düzenleme başlayacak. Emlak alanında, ilan sitelerinde doğrulama yapılmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz hiçbir ilan hileli ya da tüketiciyi kandırmaya yönelik olmayacak. Konut satışı yapmak isteyen kişi, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Aynı sistemi otomotiv sektöründe de uygulayacağız. Önce emlak ile ilgili olanı devreye sokacağız. Bunun ardından, kısa bir süre içinde, 1-2 hafta sonra otomotiv sektöründe de uygulayacağız."

Bolat, önümüzdeki süreçte dezenflasyon politikasının hızla sonuç vermesiyle birlikte finansman oranlarının düşeceğini ve konut arzının artacağı bir dönemin geleceğini belirterek, "Yani şu anda konut yapımı devam ediyor. İnşaat sektörü büyümeye katkı sağlıyor. Ancak, daha çok deprem bölgesinde inşa ediliyor. İkinci el piyasasında satışlar gerçekleşiyor," dedi.

"Getireceğimiz ürün ile sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ama emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Biz bunu 15 Eylül'de başlatacağız. İlk etapta hibrit olacak. Onlar da 'doğrulanmış ilan' diye çıkacak. Ama yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak. Böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evleri satıyor. Ama sorduğunuzda 'yok' diyorlar, 'biz onu sattık' diyorlar. 'Size başka ilan, başka evi gösterelim' diye böyle fake ilanlar veriliyordu. Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül'de gelecek.

Ardından, benzer şekilde otomobil sistemini de faaliyete geçireceğiz. Kişi, birinci derece akrabası, eşi, annesi, babası ve çocuklarına ait emlakla ilgili ilanlar verebilir. Bu zaten şu anda kimlik doğrulama sisteminde uygulanıyor. Bu aşamayı tamamladığımızda ilan sistemindeki manipülasyonu engellemeye çalışacağız. Bu aslında kira fiyatlarının düşmesine de sebep olacak. Çünkü internet sitelerinde, kirada olmayan daireler sanki kiradaymış gibi gösterilip fiyatlar şişiriliyor ve spekülasyon yapılıyordu. Aynı aracı veya aynı evi 10 farklı kişi siteye yükleyerek fiyatları artırıp piyasada sanki böyle bir fiyat artışı varmış izlenimi yaratıyordu. Bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz. Gerçek ilanlarla fiyat doğrulaması yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz.

 

Güncellenme Tarihi : 5.8.2024 09:14

İLGİLİ HABERLER