BAKAN KOÇ'UN 'ALFABEDEKİ EKSİK HARFLERİ' BELLİ OLDU
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Türkçe’de 32 harf olması gerektiği" yolundaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Bakan Koç, "Ben ’Türkçe, 32 harf olsaydı bazı sesleri daha rahat karşılardı’ dedim. Arap alfabesinde bazı sesler daha iyi karşılanmıştır. ’Bazı sesleri karşılamak üzere harflerin ilave edilmesi iyi olurdu’ demek istedim" diye konuştu.TOPKAPI Sarayı’nda "kutsal emanetler"in sergileneceği Has Oda Salonları’nın restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, alfabenin 32 harf olmasına yönelik konuşmasına açıklık getirdi. Bakan Koç, Arap alfabesindeki bazı harflerin karşılanmasının iyi olacağını anlatmak istediğini belirterek, şunları söyledi:
"Son zamanlarda konuşmalarımı yanlış anlıyorsunuz. Ben, ’Türkçe, 32 harf olsaydı bazı sesleri daha rahat karşılardı’ dedim. Arap alfabesinde bazı sesler daha iyi karşılanmıştır. ’Bazı sesleri karşılamak üzere harflerin ilave edilmesi iyi olurdu’ demek istedim. Şimdiye kadar ’Hı’ sesinin karşısını başka hangi harfle doldururuz diye tartışmalar olmuştur. Bir fikir söylenmeyecek mi, bir eksikliğimiz anlatılmayacak mı? Bununla ilgili ne bir çalışmamız var, ne de başka bir şey. Üzüldüğümü izah edeyim. Ben meselenin böyle olduğu şey etmemiştim. Yine ’şey’ dedim. Böyle olduğunu düşünmemiştim. ’Alanya’da 15-20 bin Alman yaşıyor, onların da dinlerini şey edeyim’ sözüm de yanlış anlaşıldı. Oradaki şey, dini ihtiyaçlarına cevap verelim anlamındaydı."
Bakan Atilla Koç, alfabe konusunu anlatırken bazı konuların kanunlarla korunmasını uygun bulmadığını söyledi. Atatürk’ün Türk Dil Kurumu’nu kurduğunu belirten Koç, "Çünkü bu iş zorlamalarla olmaz. Eğer bazı şeyleri kendin icat etmezsen, onu Türkçeleştirmenizle, Arapçalaştırmanızla iş değişmiyor" diye konuştu.
Kutsal emanetlerin sergileneceği Topkapı Sarayı Müzesi Has Oda Salonları’nın restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi bütçesinden 4 milyon 700 bin YTL kullanılacak.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:25