Ekonomi
  • 19.3.2009 00:00

BAKAN ŞİMŞEK'TEN İLGİNÇ İŞSİZLİK YORUMU!..

Şimşek, “İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde iş gücüne katılım oranı daha artıyor’’ dedi. Son bir yılda iş gücündeki artışın 1 milyon 130 bin olduğunu kaydeden Şimşek, yaklaşık 300 bin kişiye iş bulunduğunu, geri kalanına ise iş bulunamadığını, işsizlik oranındaki artışın temelinde bunun bulunduğunu kaydetti.

50 MİLYAR LİRAYA ÇIKACAK

Kriz nedeniyle işini kaybedenlerin sayısının 150 bin veya 200 bin civarında olduğunu ifade eden Şimşek, “Ama Türkiye ekonomisi yılda 700 bin kişiye iş bulmak zorunda. Bulamadığımız için işsizlik oranı hızla artıyor ve artmaya da devam edecek. Çünkü genç nüfusu olan bir ülke ve bu dönemde yeterince iş imkanları oluşturulamıyor” diye konuştu. Bakan Şimşek, Türkiye’nin en büyük hatalarından birinin sosyal güvenlik sisteminin bu hale getirilmesi olduğunu belirterek, ‘’1950’li yıllarda emeklilik yaşı 55. 1990’lı yıllarda 38’e iniyor. O anda dünyada 65’e çıkıyor. Geçen yıl 30 milyar olan sosyal güvenlik sisteminin açığı bu yıl 50 milyarı bulacak. Zamanında bu tahribat yapılmış’’ dedi.

Türkiye’de bir de anlaşılması zor olan kazanılmış hak mefhumu bulunduğunu ifade eden Şimşek, ‘’Dünyada böyle bir şey yok. Her yerde sosyal devlet anlayışı var ama böyle sosyal devlet irrasyonel devlet, müflis devlet yaklaşımı yok. Bu türden yaklaşımlarla ‘50 milyarı eğitime, Ar-Ge, alt yapıya mı harcasam, yoksa ortalama yaşı 44 olan bir emeklilik ordusunu beslemek için mi harcasam daha iyi olur’. Tercih ortada aslında” şeklinde konuştu. (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:03

İLGİLİ HABERLER