Bakan Soylu: Anavatanı Türkiye değildir
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Kırıkkale'de, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesine değindi. Hiçbir uyuşturucunun ana üreticisinin Türkiye olmadığını vurgulayan Bakan Soylu, "Hiçbir uluslararası raporda böyle bir kayda rastlayamazsınız. Ne sentetik uyuşturucunun ne esrarın eroinin, kokainin ana vatanı Türkiye değildir." dedi. Bakan Soylu, uyuşturucu tacirlerine yönelik düzenlenen operasyonlara ilişkin ise, "Biz her hafta 4 bin uyuşturucu satıcısını gözaltına alıyoruz. Şu anda 92 bin 665 uyuşturucu satıcısı var. Bu az bir rakam değil" şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanı Soylu, Kırıkkale'de Huzur Köy Bağımlılıkla Mücadele Merkezi'nde düzenlenen 'En İyi Narkotik Polisi Anne ve STK Buluşmaları'na katıldı.
Bakan Soylu, uyuşturucu ile mücadeleyi bırakmayacaklarını kaydederek, "Başarana kadar inatla bu işi takip ediyoruz. Çünkü onların bir duası bizim doğru yolda gitmemizi sağlar, bir ahı da bizi tepe taklak eder. Biz bunun bilinci içerisindeyiz. Bakın, uyuşturucu meselesi Türkiye'ye iki farklı kanaldan zarar vermektedir. Birincisi gençlerimizi zehirliyor, ikincisi PKK terör örgütü başta olmak üzere tüm suç örgütlerini besliyor. Göçmen kaçakçılığının uyuşturucuyla ilgisi var. Terör örgütlerinin ilgisi var. Mafyatik yapıların, suç örgütlerinin bu işle ilgisi var. Dolayısıyla biz uyuşturucu mücadelesini sağlıklı vermeden, ne ülkemizde huzuru ve sükunu tam olarak sağlayabiliriz ne de evlatlarımızı koruyabiliriz. Türkiye olarak bu meselede, küresel bir baskı ve sorumluluk altındayız. Bu problem, ithal bir problemdir. Dünyaca bilinen önemli hiçbir uyuşturucu maddenin ana üreticisi Türkiye değildir. Hiçbir uluslararası raporda böyle bir kayda rastlayamazsınız. Ne sentetik uyuşturucunun, ne esrarın, eroinin, kokainin ana vatanı Türkiye değildir. Ama bütün bunlar birtakım karanlık yapılarla bizim kapımıza dayanan zehirlerdir" diye konuştu.
"Şu anda 92 bin 665 uyuşturucu satıcısı var"
Bakan Soylu, Türkiye'nin, coğrafi konumu nedeniyle uyuşturucu meselesinde riski yüksek ülke olduğunu belirterek, "Sadece geçen yıl yakaladığımız uyuşturucunun piyasa değeri 165 milyar liradır. Bunun 2011'deki piyasa değeri yaklaşık 2 milyar liraydı. 2017 ve 2018'de bu rakam 20 milyar lira seviyesindeydi. Bunu yapmasaydık ne olacaktı? Bu, birilerinin kazancı haline gelecekti. Bu sadece bizim ülkemizde değil, dünyada da birçok genci zehirleyecekti. Bunun kazananı bizler ve insanlık. Kaybedeni de uyuşturucu tacirleri, baronları, sevkiyatçıları ve uyuşturucu üretenler. Biz her hafta 4 bin uyuşturucu satıcısını gözaltına alıyoruz. Alıyorsun, içeri atıyorsun. Uyuşturucu baronları, yerine yeni satıcılar bulmaya çalışıyor. 2016'da 7 bin 600 kişi tutuklanmış, 2017'de 21 bin, 2018'de 23 bin, 2019'da 25 bin kişi, geçen yıl salgın olmasına rağmen tüm yıl boşunca yine aynı rakam 23 bin 693. Bir taraftan uyuşturucu yakalıyoruz, bir taraftan satıcıları yakalıyoruz. Rakam belli, 92 bin 665 kişi var şu anda uyuşturucu satıcısı. Bunların yüzde 97-98'i uyuşturucu satıcısı ve baronudur. Bu rakam az bir rakam değil" ifadesini kullandı.
"En fazla eroin yakalanması gerçekleştiren ülke Türkiye'dir"
Bakan Soylu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Daha önce paylaşmadığım bir detay daha vereyim. Sadece 2018-2020 arasında uyuşturucu ile mücadeleye ayırdığımız kamu kaynaklarını yüzde 35,3 oranında arttırdık. Yine bir uluslararası veri, Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2019 yılında dünyada küresel düzeyde en fazla eroin yakalaması gerçekleştiren ülke Türkiye'dir. Dünyanın tamamında yakalanan miktar 96 tondur. Bunun 20 tonu, Türkiye tarafından ele geçirilmiştir. Türkiye bir yandan ciddi bir arz baskısı altındadır, AB ülkelerinin uyuşturucu madde yakalamalarının toplamından fazlasını, hatta bazı başlıklarda iki, üç katını tek başına yakalamaktadır. Bir yandan da küresel bir terör örgütünün kurduğu küresel bir uyuşturucu ticareti ağıyla mücadele etmektedir. Bir yandan terörle ve düzensiz göçle mücadele etmektedir"
Güncellenme Tarihi : 3.7.2021 21:44