Bilim
  • 26.1.2007 00:04

BAKAN YILDIRIM'DAN İNTERNET AÇIKLAMASI

ALİ ULURASBA
ANKARA - Dünyada 40 bini aşkın internet sitesinin yayın yaptığını bildiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İlaç, derde deva olduğu gibi yan etkisi de vardır. İnternette yerinde kullanılırsa sorun yok ama yan etkisi de olabiliyor. Dünya bununla mücadele ediyor" dedi.


Bakan Yıldırım, TBMM'de yaptığı konuşmada, Türkiye'de okur-yazarlık oranının yüzde 92'lere ulaştığı bir dönemde ülkelerin gelişmişliğinin bilgisayar okur-yazarlığıyla ölçülmeye başlandığını aktarak, "Okur-yazar yaptığımız çocuklarımız, bizleri bilgisayar okur-yazarlığı konusunda eğitecek. Onlar bu işi çok çabuk kavrıyor, anlıyor'' diye konuştu.


Türkiye'de 2002 yılında 23 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğunu, bugün bu sayının 53 milyona ulaştığını belirten Yıldırım, 3 yıl sonra nüfus kadar cep telefonu kullanıcısı olacağını belirtti. Teknolojinin hızlı geliştiğine dikkat çeken Yıldırım, 5 yıl sonra cep telefonuyla evin kapısının açılması, fırındaki yemeğin pişip pişmediğinin kontrolünün yapılması halinde şaşırılmaması gerektiğini söyledi.

 İnternet kullanıcı sayısının 2002 yılında 4 milyon olduğunu, bu sayının 2006 yılında 19 milyona ulaştığını kaydeden Yıldırım, "Toplu erişim merkezi olan internet kafeler, hayatın kaçınılmaz ihtiyacıdır. Günümüzde 20 bin internet erişim merkezi var. Zararlı sitelerin denetiminin sağlanması için internet suçlarına ilişkin kanun tasarısı hazırlandı. Bu yasanın çıkarılması halinde internet üzerinden işlenebilecek suçların tanımı ve cezalandırılması öngörülecek. Bu yasayla, bu alan kontrol altına alınacak. Çocuk istismarı, cinsel istismar gibi konular taranıp, gerekli tedbirler alınacak. İlaç, derde deva olduğu gibi yan etkisi de vardır. İnternet de yerinde kullanılırsa sorun yok ama yan etkisi de olabiliyor. Dünya bununla mücadele ediyor" ifadelerini kaydetti.


Bilgiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''İnternete kapıları kapatmak olmaz'' dedi. Yıldırım, "Önceleri bilgiyi almak için Çin'e dahi gidilmesi tavsiye edilirdi. Şimdi Çin'e gitmeye gerek yok. İnternet aracılığıyla bilgi elimizin altında. Faydalı bilgilerin alınması için altyapı kurmak bizim görevimiz" diye konuştu.


TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA), Türkiye dış politikasında önemli ve güçlü bir enstrüman haline geldiğini söyledi. Türkiye'yi güçlü teknik yardım kuruluşu haline getirmeyi amaçladıklarını bildiren Atalay, dış politikaya paralel olarak, TİKA'yı daha geniş bir coğrafyada temsil edilir hale getirdiklerini kaydetti. Atalay, TİKA'nın 18 ülkede koordinasyon ofisi bulunduğunu bildirerek, ofis bulunmayan birçok ülkenin de bu ofislerden faydalandığını kaydetti.

Afrika'ya da açılım programı gerçekleştirdiklerini bildiren Atalay, "Giderek Türkiye nasıl uluslararası alanda daha etkin, daha aktif, daha güçlü bir aktör konumuna geliyorsa, buna paralel olarak da Türkiye'nin, kardeş, dost, gelişmekte olan ülkelere birikimini, teknik yardımını ileten kuruluşumuz da güçlü hale geliyor" dedi.


TİKA'nın yurt dışındaki temsilini güçlendirdiklerini ve teknik yardım konusunda da ilkeler getirdiklerini belirten Beşir Atalay, ''Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve KKTC başta olmak üzere Kafkaslar, Balkanlar, Ortadoğu, Filistin ve Afganistan ile yeni açılımımız olarak da Afrika'da, Türkiye'nin hem yardım elini daha fazla uzatacağız hem Türkiye'nin siyasi gücüne oralarda destek vermiş olacağız hem de bölge insanın hayatının iyileşmesine katkı sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:34

İLGİLİ HABERLER