Gündem
  • 2.12.2012 15:49

Bakan Yıldız'dan 'nükleer santral' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Rusya'nın stratejik işbirliğine en büyük katkıyı nükleer santral işbirliğinin sağlayacağını belirterek, ''Türkiye ve Rusya ilişkilerini olumlu manada etkileyecek nükleer santral projesinin gerçekleştirilmesi için kolları sıvadık'' dedi.
          Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti öncesinde Kiriyenko ile olumlu bir görüşme yaptıklarını aktaran Yıldız, 2 ülkenin stratejik işbirliğine en büyük katkıyı koyacak olan nükleer santral ile alakalı konuları görüştüklerini ifade etti.
     Türkiye'deki yerli sermayeyi tahrik edecek bir yatırımdan, nükleer santralden bahsettiklerini anlatan Yıldız, Rosatom ile yaptıkları görüşmede, anlaşmada ne tür kolaylıklar sağlanabileceğinin konuşulduğunu söyledi.
     İki ülkenin ilişkilerini olumlu manada etkileyecek projenin gerçekleştirilmesi için kolları sıvadıklarını vurgulayan Yıldız, heyetler arası görüşmede bunların daha da güçleneceğine inandığını belirterek, yarınki toplantıların Türkiye için iyi şeyler getireceğini inandığını ifade etti.
    
     -''Türkiye'de tesis edilecek 1. nükleer enerji santraline büyük önem veriyoruz''-
    
     Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ise, Türkiye'de tesis edilecek ilk nükleer enerji santraline büyük önem verdiklerini söyledi. Türk Hükümeti'nin bu konuda kendilerine gösterdiği güvenden dolayı teşekkür eden ve bunu takdir ettiklerini aktaran Kiriyenko, projenin gidişatı hakkında Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı ile görüştüklerini ve projeyle ilgili çalışmaların kendilerinin öngördüğü zaman cetvelinde devam ettiğini ifade etti.
     Sahadaki çalışmaların tamamlandığı bilgisini veren Kiriyenko, bir kaç gün önce de taş ocağı ile ilgili lisansın alındığını dile getirdi.
     Çevresl Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile ilgili çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini, haziran ayında sonuçlanacağını ve ilgili bakanlığa sunulacağını belirten Kiriyenko, Türk şirketleri ile de müzakere halinde olduklarını aktardı.
     Kiriyenko, şunları kaydetti:
     ''Çünkü Türkiye'deki çalışmaların çoğunluğu, Türk şirketler tarafından yapılacak. Bu projenin hayata geçirilmesi için en az 15 bin kişilik istihdam gerekiyor. Bu şekilde sanayi ve inşaat sektöründeki müteahhitler için de milyarlarca dolarlık iş sağlanacak. Bu konuda personelin eğitilmesi önemli.
     Rusya aktif bir şekilde Türk öğrencilerin eğitimiyle ilgileniyor. Yaklaşık 100 Türk öğrenci Moskova Mühendislik ve Fizik Üniversitesi'nde eğitim görüyor. Çünkü bizim buradaki hedefimiz sadece bir santrali inşa etmek değil, aynı zamanda bütün bu aşamalarda Türkiye'ye destek olmak, gerekli personeli de bu çerçevede eğitmek.
     Son olarak sayın bakana teşekkür ediyorum. Proje başladığından beri bizden yardımını ve desteğini esirgemedi. Sayın bakanın şahsi katkıları olmadan bu proje kesinlikle olmazdı. Çünkü ben o müzakerelerin nasıl geçtiğini hatırlıyorum. Çok yakın ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sayesinde projeyi gerçekleştirirken karşılaştığımız tüm sorunları aşabiliyoruz. Bugün bazı konuları da çözüme bağlayabildik.''
    
    AA

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:46

İLGİLİ HABERLER