A. CANER BAYSAL
KAHRAMANMARAŞ - 20 bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip özellikleriyle de hayvanlar dünyasında dikkat çekiyor. Sosyal hayatları ile diğer pek çok canlıdan ayrılan, aralarındaki iletişimle, kendilerini inceleyen bilim adamlarını hayretler içinde bırakan arılar, koloniler halinde yaşıyor. Bir arı kolonisi; bir kraliçe, bir kaç yüz erkek ve 10-80 bin işçi arıdan oluşuyor. Görünüş olarak birbirinden farklı olan bu üç arıdan kraliçe arı ve işçi arılar dişi iken, her kolonide sadece bir kraliçe bulunuyor.
Arılar, vücut ağırlıklarının 330 katı yük çekme yeteneğine sahip. 450 gramlık saf balı elde edebilmek için yaklaşık 17 bin bal arısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gerekiyor. Arının yiyecek aramak için ihtiyaç duyduğu ortalama bir gezinti, yaklaşık olarak 500 çiçek ziyaretini gerektiriyor ve bu da yaklaşık 25 dakika sürüyor.
Yapılan araştırmalarda, 10 mikrovattan daha az enerji tüketen balarısının beyninin günümüzdeki en iyi bilgisayardan 100 milyon kat daha verimli olduğu kanıtlandı. Araştırmalar, bilgisayarın saniyede 16 milyon aritmetik işlem yaptığı günümüzde, onların doğadaki kıyaslanamaz rakibi balarılarının, daha az enerjiyle 10 trilyonluk işlem yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu.
Bu arada, kovana giren 30 adet eşekarısı, 30 bin bal arısını 3 saat içinde öldürebiliyor. Ancak bir eşekarısının kovanın varlığını hemcinslerine haber vermek için salgıladığı kokuyu balarıları da alıyor ve savunma için kovanın girişine toplanıyorlar. Bir eşekarısı yaklaştığında 500 balarısı havalanıp eşekarısının etrafını sarıyor ve bedenlerini hızla titreştirerek ısılarını yaklaşık 50C'ye çıkartarak eşekarısını fırında pişirir gibi kavurarak öldürüyor. Buna rağmen, balarıları 50C'lik ısıya dayanabiliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:50