Balıkların kalbinde kendi sinir sistemlerini bulundu
İnsanlarda da mevcut olabilir
Zoologlar, Danio-rerio balığının kalbinde, yalnızca beyinden gelen sinyalleri iletmekle kalmayıp aynı zamanda kalp kasılmalarının ritmini de ayarlayan kendi sinir sistemini buldular. Bu, kalpte farklı işlevlere sahip çeşitli tipte sinir hücrelerinin varlığıyla kanıtlandı. Zebra balığının kalp ritmi ve organ fonksiyonları genel olarak insanlara benzediğinden, yeni keşif insanlarda da kalp bozukluklarının anlaşılmasına ve tedavisine yardımcı olabilir. Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı .
Kalbin sinir sistemi nasıl çalışır?
Bilim insanları, organların çalışmalarını incelemek için model nesneler olan zebra balığı üzerinde araştırma yaptı. Araştırmacılar, tek hücreli RNA dizilimi ve elektrofizyolojiyi kullanarak balığın kardiyak sinir sisteminde farklı türde nöronlar belirlediler: kolinerjik, glutamaterjik, GABAerjik ve katekolamin. Bu nöronlar kalp kasının hem kasılması hem de gevşemesi ile ilgili sinyalleri iletebilmektedir.
Organın kasılmasını düzenleyen insan kalbinin sinüs-atriyal düğümü (1). J. Heuser / Wikimedia Commons
Araştırmacılar ayrıca kalbin sinüs-atriyal düğümündeki nöronların, sinir sisteminin geri kalanından gelen sinyallere aracılık etmeden bile "kalp pili" görevi görerek ritmik uyarılar üretebildiğini buldu. Gelecekte bilim insanları, kalp sinir sisteminin merkezi sinir sistemi ile etkileşimini ve bunun insanlarda tespitini araştırmayı planlıyor. Bu keşif, eğer doktorlar kalbin yerel sinir sistemini kasılmalarını düzenlemesi için uyarabilirse, aritmilerin ve diğer kalp ritim bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilir.
Güncellenme Tarihi : 9.12.2024 21:39