Balyoz'da tahliye talebi sayısı 81'e ulaştı
Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' tespitinin ardından Balyoz davasında hükümlülerin askerin avukatları, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunarak 'tahliye' ve 'yeniden yargılama' talebinde bulundu.
Balyoz davasından ilk olarak hükümlü 10 asker mahkemeye başvurdu. Hükümlü askerlerin avukatı Mahir Işıkay aracılığıyla Balyoz davası dosyasının bulunduğu İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Avukat Işıkay, dilekçesinde Anayasa Mahkemesi'ne müvekillerinin bireysel başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi'nin 'savunma hakkının kısıtlandığı, tanıkların dinlenmediği' gibi gerekçelerle hak ihlali tespitini yaptığını ifade etti. Avukat Işıkay, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı doğrultusunda müvekkillerinin yeniden yargılanması ve haklarındaki infazın durdurularak tahliye edilmesi gerektiği kaydetti.
Dilekçede, Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan Hüseyin Özçoban, Hüseyin Topuz, Ali Demir, Kahraman Dikmen, Erdinç Atik, Aziz Yılmaz, Nail İlbey, Murat Özçelik, Hakan Sargın ve Yusuf Kelleli'nin tahliye edilmesini ve yeniden yargılanmaları talep edildi.
Ardından aralarında emekli Tümgeneral Rıfkı Durusoy'un da bulunduğu hükümlü 11 askerin avukatı Hakan Tunçkol da aynı gerekçelerle tahliye ve yeniden yargılama talebinde bulundu. Son olarak ise Kurmay Albay Cüneyt Küsmez'in avukatı Tamer Öner de adliyeye gelerek mahkemeye dilekçe sunarak tahliye ve yeniden yargılama talebinde bulundu.
Bu arada, Anayasa Mahkemesi'nin kararının İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne henüz ulaşmadığı öğrenildi.
81 TAHLİYE TALEBİ
Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Balyoz'da şu ana kadar 81 hükümlünün avukatı, mahkemeye "tahliye" talebinde bulundu.
Anayasa Mahkemesi'nden flaş Balyoz kararı
Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'ndan hükümlü 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren avukatlar, sanıkların yeniden yargılanması gerektiğini, hükümlü sanıkların infazının durdurulması ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla, hakları ihlal edilen sanıkların yeniden yargılanması gündemde...
"MAHKEMENİN TAHLİYE KARARI VERMESİ GEREKİR"
Avukat İlkay Sezer de, Anayasa Mahkemesi kararının tahliye kararı gerektirdiğini vurgulayarak, "Bu kararla sanıkların hürriyetlerinden mahrum bırakılmaması gerekmektedir. Mahkemenin tahliye kararı vermesi gerekir" dedi.
Bundan sonra sürecin nasıl işleyeceği konusunda da bilgi veren avukat Sezer, Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yarın tahliye talepli dilekçe sunarak müvekkillerinin serbest bırakılmasını talep edeceğini açıkladı. Avukat Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla, sanıkların "hükümlü"den "tutuklu" sanığa dönüştüğünü, yeniden yargılanmaları gerektiğini ifade etti.
"SANIKLARIN 1 DAKİKA BİLE CEZAEVİNDE DURMAMASI GEREKMEKTEDİR"
Avukat İbrahim Şahinkaya da, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararıyla haklılıklarının ortaya çıktığını dile getirerek, "Anayasa Mahkemesi bu kararını oybirliğiyle aldı. Sanıkların 1 dakika bile cezaevinde durmaması gerekmektedir. Derhal tahliye kararı verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.
CEZAEVİNDEKİ TEK MİLLETVEKİLİ ENGİN ALAN'A TAHLİYE UMUDU
Balyoz Davası'ndan aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak, DHA'ya Anayasa Mahkemesi'nin son kararını değerlendirdi. Nacak, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, gerçeklerin ortaya çıkmasıdır. Haksız yere tutuklanan insanların haklarının tescilidir. Duruşmaların en başından itibaren dijital belgelerin sahte olduğu tarafımızca ileri sürülmüştür. Sanıkların gösterdiği tanıkların (Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman) dinlenilmemesinin, savunma hakkının açık bir ihlali olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, savunma yaparken devamlı olarak mikrofonlar tarafından gözetlenerek dinlenmemiz, savunma hakkının tam olarak yerine getirilmesini engelleyen bir husus olmuştur. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, savunmalarda ileri sürdüğümüz hususların açık bir şekilde kabul edilmesidir" dedi.
"TÜMÜNÜN BERAATLERİNE KARAR VERİLMESİ GEREKİR"
Avukat Ayhan Nacak, "Sahte belgelerle yargılanan tüm sanıkların, yeniden yargılanma safhası uzatılmadan, çok kısa tutularak, beraatlerine karar verilmesi gerekir. Bu olaya yeteri kadar ilgi göstermeyen, sorumlu olan her kişinin, sanıklardan ve yakınlarından özür dilemesi gerekmektedir" diye konuştu.
Müvekkili Engin Alan'ın eşi ve kızlarının Anayasa Mahkemesi'nin kararını buruk bir sevinçle karşıladıklarını belirten Avukat Nacak, müvekkilinin 4 yıldır Balyoz Davası'ndan haksız yere ve milletvekili olarak tutuklu olduğunu da ifade etti. Avukat Nacak, "Anayasa Mahkemesi'nin kararını gerekçe göstererek, yarın Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talepli dilekçe sunacağız" dedi.
Ankara Sincan Cezaevi'nde Balyoz Davası'ndan tutuklu bulunan Engin Alan'ın 28 Şubat Davası'ndan tutuksuz olarak yargılanması ise devam ediyor. Engin Alan, cezaevinde kalan tek milletvekili.
HANEFİ AVCI'YA TAHLİYE UMUDU
Anayasa Mahkemesi, Devrimci Karargah Davası'ndan 15 yıl 4 ay hapis cezası alan ve 4 yıldır cezaevinde yatan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçar, müvekkilinin haklarının ihlal edildiğine karar verildiğini, kararın henüz kendisine ulaşmadığını belirtti. Hanefi Avcı'nın diğer avukatı Fidel Okan da, Anayasa Mahkemesi'ne uzun tutukluluk ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin yaptıkları bireysel başvuru sonucunda müvekkilinin haklarının ihlal edildiğine karar verildiğini, yarın Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na giderek tahliye talepli dilekçe sunacaklarını açıkladı.
4 YILDIR TUTUKLU
Hanefi Avcı, 4 yıldır Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Avcı'nın Odatv Davası'ndan tutuksuz yargılanması da devam ediyor.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:04