Ekonomi
  • 7.4.2011 15:52

"BANKALAR HAKSIZ PARALAR KAZANDI"

FATİH KEÇE/ADANA

Kaya, yaptığı açıklamada, bankaların, yargı kararlarını göz önüne almadan tüketici haklarını çiğnediğini iddia etti. Vatandaşlardan hesap işletim ücreti adı altında alınan paraların iptali için tüketicileri, hakem heyetlerine ve yargıya başvurmaları konusunda uyaran Kaya, bunun en doğru adım olacağını söyledi.

Bu konuyla ilgili tüketici hakem heyeti kararları olduğunu anlatan Kaya, şöyle konuştu: "Yasal değil çünkü, kanunda matbu olarak hazırlanan sözleşmelerin 'sayfa sonunu imzala' demekle haklı duruma gelinmez. Tüketiciye imzalatılan sözleşme hakkında bilgi verilmeden içeriği anlatılmadan tüketici borç altına sokuluyor. Sonrada imzaladığınız sözleşmede hesap işletim ücreti alınır ibaresi vardı deniliyor. Bunu sözleşmeyi imzalatırken söylemeleri gerekiyordu. Tüketici haberi olmadığı borçtan mesul değildir."

Bankaların hesap işletim ücretinin yanı sıra aidat, kağıt para adı altında da vatandaşlardan para aldığına işaret eden Kaya, bunun meşruiyeti olmayan bir uygulama olduğunu öne sürdü. Hem hukuken hem de aklın gerçekleri düşünüldüğünde uygulanmaması gereken bir şey olduğunu belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "BBDK'nın ciddi yaptırımlar uygulaması gerekiyor. Bu parayı bir de kırtasiye parası diye alıyorlar. Eskiden bilgisayar yoktu dosyalar vardı kırtasiye vardı. Ama artık teknoloji ilerledi kırtasiye yok ama yine de kırtasiye ücreti alınıyor. Bankaların bu yaptığı kesinlikle yasal değil bu nedenle BBDK'nın ve ilgili bakanlığın konu hakkında mutlaka bankalara yaptırım uygulaması gerekiyor."

Türkiye'deki bankalarda toplam 40 milyon insanın hesabı olduğunu tahmin ettiklerini belirten Kaya, bazı bankaların müşterilerinden 200 TL'ye varan hesap işletim ücreti aldığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Bankalar hesabı olanlardan ortalama 50 ile 200 lira arasında yılda bir defaya mahsus olmak üzere aidat ya da hesap işletim ücreti alıyor. Bunu bir yılın içinde perdey pey aldığı için vatandaşın çoğunun ruhu bile duymuyor. 2010 yılında bankalar bu yolla 4 milyar lira haksız para kazandı.

Tüketiciler bankayı arayıp 'benden 50 TL, 100 TL para kesmişsiniz sizi mahkemeye vereceğim' dediği zaman bankalar ücret alınmaması için otomatik ödeme talimatı verilmesi talebinde bulunuyor. Tüketici hesap işletim ücreti ya da aidat parasından kurtulmak için bankayı arasa da kutulamıyor. Banka tüketiciye otomatik ödeme ver hesap işletim ücreti ödeme diyor. Bu da yasal değil. Bir yanlışı başka bir yanlışla düzeltmeye çalışıyorlar. Bankalara bir sınır getirilmeli. Oturdukları yerden 4 milyar alıyorlar.

Vatandaşlar hesaplarını kontrol etsin kesilen bir bedel varsa yazılı olarak hakem heyetlerine mutlaka başvurmalarını istiyoruz. Tüketiciler kendi haklarını mutlaka korusun. Aksi takdirde ceplerindeki para tek tek alınıyor."

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:45

İLGİLİ HABERLER