Ekonomi
  • 29.1.2007 00:16

BARZANİ BARDAĞI TAŞIRDI!..

Irak'ta petrol sevkiyatı yapan Türk firmalarından, işlerini sürdürmeleri için Kuzey'deki sözde yönetimle yeni sözleşme imzalamaları istendi


AMERİKA'nın desteğiyle Celal Talabani'nin Cumhurbaşkanı, Mesut Barzani'nin de Kuzey'in en yetkili ismi olması ve Irak'taki tüm kritik noktalara bu iki Kürt aşiret beyine bağlı adamların yerleştirilmesi, bölgede gerilimi artıracak yeni adımlar atılmasına yol açtı. Irak'ın milli petrol şirketi SOMO, Türk firmalarıyla biten sözleşmelerini yenilemedi.


KÜRTLER'İ ADRES GÖSTERDİ
TÜRKİYE'nin Irak'tan petrol alım satımıyla ilgili olarak Bağdat Hükümeti nezdinde tek muhatap saydığı SOMO, bu tavrının gerekçesini firmalarımıza gönderdiği yazıda, 'Petrol sevkiyatına devam etmek istiyorsanız, kuzey eyaletlerindeki ilgili yetkililerle temasta bulununuz' diye açıkladı. Irak milli petrol şirketinin bu kararı, başta Barzani olmak üzere Kürt yetkililerin baskısıyla aldığı belirtildi.


KONTRATLAR YENİLENMİYOR
KUZEY'deki Kürt yetkililerle Türkiye arasında ilişki kurulması için 'bir dayatma' olarak nitelendirilen yazıyı, SOMO Genel Müdürü Dr. Fallah Alamri imzaladı. Irak ile yaptığı ticaret sözleşmesi biten firmalara gönderilen yazıda, kontratları bundan sonra SOMO'nun yenilemeyeceği, bu yetkinin Kuzey Irak'taki yöneticilere devredildiği vurgulandı.


SUSTULAR...
YAZIYI alan firmalar, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurdu. Müsteşarlığın Anlaşmalar Genel Müdürlüğü de, bu tavır değişikliğinin nedenini bir yazıyla Irak petrol şirketine sordu. SOMO'nun bu yazıya henüz yanıt vermediği ve yöneticilerinin de Ankara'dan gelen telefonlara çıkmadığı öğrenildi. Bu gelişme, 'Belli ki SOMO, Barzani ve diğer Kürtler'in büyük baskısı altında' diye yorumlandı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:32

İLGİLİ HABERLER