BAŞBAKAN AMELİYAT MI OLACAK!..
Tanınmış Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Eser Alptekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın doktorlarının önerdiği bel fıtığı ameliyatını reddetme kararını doğru buldu.Dr. Alptekin, "Her 100 bel-boyun fıtığı vakasından sadece 1’i ameliyata aday" dedi. Dr. Alptekin, ABD’de de son 5 yıldır sigorta şirketlerinin bel ve boyun ameliyatlarına ödeme yapmaları için 6 ayrı uzmandan oluşan kurulun karar vermesini istediklerini hatırlattı.
TÜRKİYE’nin en tanınmış Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Eser Alptekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bel sorunlarıyla yeniden gündeme gelen bel fıtığı ameliyatlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
AĞRI BİR TEPKİDİR
İnsanların üçte ikisi hayatı boyunca en az bir kez, bel veya boyun ağrısı sorunu yaşar. Ağrı şikayetleri olanların öncelikle çok iyi değerlendirilmesi lazım. Fıtık hastaları ağrı kesilerek tedavi edilmeye çalışılıyor. Halbuki ağrı, vücudun hastalığa bir tepkisi.
TAKLİT AĞRI VAR
İstanbul Tıp Fakültesi’nde yıllar önce yaptığım bir araştırmada, bel ve boyun fıtığı ile karışan, bunları taklit eden 59 hastalık tespit ettim. Ayırıcı tanı için bu konuda iyi yetişmiş bir fizik tedavi ve rehabilatasyon uzmanının hastayı mutlaka görmesi lazım. Bütün hastaların MR çektirmesi gerekmez. Hastanın yaşı, fiziksel yapısı, geçmişi, şikayetleri incelenir öncelikle, önemli olan bunlardır. Çok gerekliyse MR istenir. Türkiye’de MR’lara bakıp ameliyat kararı alınan hasta oranı yüzde 80-90 civarında...
FITIKTA FELÇ YOK
Toplumda "Kestir, kurtul" yanlış görüşü yaygın. Hastalar, "İdrar kaçırırsın, felç olursun, iktidarsız kalırsın" diye korkutuluyor. Bel fıtığından ötürü tüm vücudu felç olan hasta yoktur. Fıtık nedeniyle meydana gelen felçler, vücutta beyin kanaması ya da omurilik zedelenmesine bağlı felçler kadar geniş alanı etkilemez. Küçük, lokal felçler oluşur.
İktidarsızlık sorununa yol açması kesinlikle yanlış bilgi. İdrar ve büyük abdest kaçırılması ise omuriliğin en altındaki sinirleri ilgilendiren ve at kuyruğu sendromu (caudat-equina) dediğimiz bir başka hastalıktan kaynaklanabilir. Bununla karıştırılıyor.
Oturmayın, uzanın
Fıtık hastalarının ilk yapmaları gereken şey dinlenmek. Günlük yaşam aktivitesini yüzde 10’lara kadar düşürmeliler. Uzanmak önemli. Çünkü otururken bele, insan kilosunun iki misli ağırlık biner. 70 kiloluk hastanın beline, disklere binen ağırlık 140 kilodur. Uzandığı zaman binen yük 20 kilogram.
Önceleri çok sert zeminde, sırt üstü uzanmalarını önerirdik hastalara. Artık ortopedik bir yatakta, rahat ettikleri pozisyonda yatmalarını istiyoruz. Çalışması mutlaka gerekenler korseden yarar görebilir. Fizik tedavi rehabilitasyonla ve medikal ilaçlarla ortalama 1.5 ayda hasta toparlanır. Kayıplar geri gelir.
Hastalar tedavi başladıktan 20 gün sonra yüzmeye başlayabilir. Tedavide önemli olan sinirin fonksiyonuna devam etmesini sağlamak. Ağrıyı keserek fıtık tedavi edilemez. Bel fıtığı nedeniyle hastada fiziksel kusur oluşmuşsa, idrarını ve büyük abdestini kontrol edemiyorsa, felç öncesi belirtiler başlamışsa ameliyat gerekir. Bu belirtilerin en önemlisi kasılmalar.
Ayrıca fiziksel tıp ve rehabilitasyon tedavileri sonuç vermiyorsa ameliyat öneriyoruz. Başbakan Erdoğan’a önerilen spor bel ve boyun fıtığı hastaları için uygun olanı. Bölgedeki kasların güçlenmesine yararı büyük. Ancak hemen başlaması doğru değil. Önce fizik tedavi rehabilitasyon tedavisine başlamalı, sonra yüzmeye geçmeli. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:58