Medya
  • 1.3.2005 00:15

BAŞBAKAN'A "TRAVESTİ" DİYEN GAZETECİ 3 MİLYAR LİRA ÖDEMEYE MAHKUM OLDU

Gaziantep'te yayınlanan bir yerel gazetenin sahibi, yazıişleri müdürü ve köşe yazarı Halil Eyüpoğlu, bir yazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için 'Tam bir travesti' ifadesini kullanınca, Başbakan'ın manevi şahsiyetine hakaret ettiği gerekçesi ile 3 bin YTL (3 milyar lira) tazminat ödemesine karar verildi.


Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Başbakan Erdoğan'ın Avukatı Fatih Şahin'in yetki verdiği Avukat Ertuğrul Kaya, Zafer Gazetesi Köşe Yazarı Halil Eyyüpoğlu ve avukatları Metin Kaynak ile Yavuz Hüseyin Öksüzler katıldı.


Avukat Metin Kaynak ve Yavuz Hüseyin Öksüzler, 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ceza davasının beklenmesini talep etti.
Avukat Ertuğrul Kaya ise delillerin toplanmış olduğunu belirterek, ceza mahkemesinde görülen davanın beklenmesine gerek bulunmadığını savundu.
Savunmaları dinleyen 5. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Kaya, Gaziantep'te yerel yayın yapan Zafer Gazetesi ile köşe yazarı Halil Eyyüpoğlu ve Yazı İşleri Müdürü M. Atilla Konukoğlu'nun toplam 3 bin YTL 3 (milyar lira) tazminat ödemesine karar verdi.
Köşe yazarı Halil Eyüpoğlu, duruşma sonunda yaptığı açıklamada, yazısında Başbakan Erdoğan'a yönelik bir hakaret bulunmadığını ileri sürerek, davanın temyize gönderileceğini bildirdi. Halil Eyüboğlu, Başbakan'a bu parayı yazının yayınlandığı 14 Nisan 2004'ten bugüne kadar geçen süre içindeki yasal faizleriyle ödeyecek.

DAVA DİLEKÇESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avukatı Fatih Şahin tarafından verilen dava dilekçesinde, Gaziantep'te yayın yapan Zafer Gazetesi'nin 14 Nisan 2004 tarihinde “Karakalem” köşesinde Halil Eyüpoğlu imzasıyla yayınlanan köşe yazısında, Başbakan Erdoğan'a iftiralarda bulunulduğu belirtiliyor.
Dilekçede, köşe yazısında, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi haklarına tecavüz niteliğinde, şeref, haysiyet ve onuruna yönelik, tahkir ve tezyif edici isnat ve ithamlara, fevkalade zor, katlanılması ve tahammülü gayrı kabil hakaretlere yer verildiği” savunuluyor.
Bu nedenle köşe yazarı Halil Eyyüpoğlu ve Yazı İşleri Müdürü M. Atilla Konukoğlu ile Zafer Dahili Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi adına İsmet Atar hakkında, 10 milyar lira manevi tazminat davası açılmıştı.

NE YAZMIŞTI?
Eyüboğlu, yazısında, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs konusundaki açıklamaları nedeniyle KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a yönelik çıkışını eleştirerek, şu görüşlere yer vermişti:
"Başbakan, Denktaş'a `Git ne konuşuyorsan KKTC'de konuş' demiş. Elbette ki karşılık almadan, bu adamlar Kıbrıs'ı verecekler. Bu adamlara göre vatan sadece bir arsa. Ne duygu, ne his, ne de mantık. Dahası ne de milli irade var bu adamlarda. Bunu nerden anlıyorum? İş Kıbrıs ile falan bitmiyor. Kıbrıs henüz bitmemişken, Güneydoğu toprakları haritalarda Kürdistan olarak zaten tanımlanmaya başlandı. Bugün Kıbrıs bizim için yok diyenler, yarın Güneydoğu için söyleyecekler. `Orası yok, burası yok' diyenlere. Sen de bu vatan için yoksun. Sat o zaman kendini bir travesti gibi. Kurtulalım bu sapık davranışlardan. Kimliğin yok, vatan aşkın hiç yok. Ne dişisin, ne erkek. Tam bir travesti.''

CEZA DAVASI SÜRÜYOR
3 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum olan ve aynı yazı nedeniyle 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ceza davası devam eden Halil Eyüboğlu ise, "Benim yazımda Başbakan'ı eleştirme kastım yok. Benim hedef aldığım kişiler, Türkiye'yi bölmek isteyen kişilerdi. Bize ilkokulda Türkiye'nin bölünmezliğini korumak için and içirdiler. Yazımı bunun için yazdım. Değil 3 bin YTL, her şeyim Türkiye için feda olsun. kararı temyiz edeceğiz'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER