Yaşam
  • 3.10.2004 11:04

BAŞBAKANIN 'BENİM İÇİN YILDA 5 KEZ HATİM İNDİRİRMİSİN' İSTEĞİNE "BEN BABAM İÇİN BİLE BUNU YAPMIYORUM" DİYEREK İSTEĞİNİ REDDEDEN İMAM KİM?

Teravih namazına eli boş gelen kadınlara, ‘Seda Sayan’ın programına börek çörek yapıp gidersiniz, buraya eliniz boş geliyorsunuz’ diye takılıyor. Söylediklerini oya sunuyor, cuma namazının farzını kıldırıp, ‘memleketin 330 milyar dolar borcu var, hadi şimdi gidip çalışın’ diye cemaati işlerinin başına gönderiyor. O, Malatya’nın ünlü Şeker Camii’nin 29 yıllık Şeker Hoca lakaplı imamı Celal Tilgen.

Basın Yayın Halkla İlişkiler mezunu. Yaşını sorduğunuzda, ‘52 modelim’ diyor. Onunla görüşüp dönerken anlattığı bazı hikáyelere hálá gülüyorduk.

Sizin cemaatiniz camiden taşıyormuş. Nedir bu işin esbabı mucibesi?

- Zebanilerden, cehennemde kaynayan kazanlardan, cehennem ateşinde yananlardan bahsetmem. Cami korkutma değil, sevdirme yeridir. Adam camiye zaten dert, ıstırap içinde geliyor. Bir de cehennemden mi bahsedeceğiz?

Camide promosyon uygulamanız varmış.

- Gelenleri caminin monoton havasından kurtarmak lazım. Camiye gelen çocuklara camiyi sevdirmek gerekir. Onlara sorular soruyorum, bilseler de bilmeseler de şehirlerarası bilet, çeyrek, cumhuriyet altını veriyorum.

Cemaatiniz sadece erkekler mi? Kadınlar yok mu?

- Kadınlar özellikle teravih namazına gelirler. ‘Seda Sayan’ın programına börekli çörekli gidersiniz, buraya eliniz boş gelirsiniz’ diye takılırım. Kadınları camiden uzaklaştırmak için bir dolu safsata uydurmuşuz. Niye kadınlar cuma’ya gelmesin, cenazede saf tutmasınlar. Hacda herkes namazı karışık kılıyor. Niyetin bozuk olduktan sonra Kábe’de de niyetin bozuktur.

AYAKKABILARIN KASKOSU VAR

Camilerde niye sürekli ayakkabılar çalınır?

- Bizde ayakkabılar kaskoludur. Ayakkabısı çalınana ayakkabı alıyorum.

Hep böyle grand tuvalet mi giyinirsiniz?

- İslam dini cüppe, sarık, takke ve tespihten ibaret değildir. Peygamberimiz sıcak iklimde yaşadığı için entari giyinmişti. Kutuplarda yaşasa öyle mi giyinecekti? Hayatta olsaydı, en şık kıyafetleri giyer, en lüks ciplere binerdi. Zaten zamanında en iyi deveye binermiş.

Türkiye’de gereğinden fazla cami yok mu sizce?

- Memlekette cami enflasyonu var, yurt yapalım deyince ‘sen ne biçim hocasın, camiye karşısın’ diyorlar. Sadece cami yapmakla iyi Müslüman olunmaz. İlimde ne kadar ilerlemişsek, ne kadar ormanımız varsa, o kadar iyi insan, o kadar iyi Müslümanız.

AL SANA GÖBEK VER BANA BEBEK

Hurafeler ve batıl inançlara niçin bu kadar itibar ediliyor?

- Şiddetle karşıyım. Gidiyorlar türbelere çaputlar bağlıyorlar, ‘Al sana göbek, ver bana bebek’ bunlarla uğraşıyorlar. Malatya’da Keşaf Baba Türbesi var. Bir baktım kadınlar türbenin etrafında neredeyse içki kokteyli yapıyorlar. Yakını içki içen elinde viski, şarap, rakı ne varsa mezara getirmiş. Şimdi bu adam kalksa bunları kovalasa hakkı değil mi? Bunlar dini takvim yapraklarında, cami duvar diplerinde öğrendikleri için oluyor.

Allah bilir sizin internet siteniz de vardır.

- Cemaate www.celalhoca.com.tr’ye girin sorular sorun dedim. Cemaat araştırmış, ‘Hocam bulamadık’ dediler. Fazla ‘w’ yazmış Akbank’la karıştırmışsınızdır o zaman dedim. Sitem yok, espri yapmıştım. Ama hazırlıkları yapılıyor, yakında olacak.

Cuma namazının farzını kıldırıp cemaati gönderdiğiniz oluyormuş, niye?

- En önemli ibadet çalışmaktır. Bu memleketin 330 milyar dolar borcu var. Namazın farzını kıldıktan sonra, hadi şimdi gidin çalışın memleket düzlüğe çıksın diyorum. Haccın farzı da bir kezdir. Memlekette çöpten ekmek toplayan insanlar azalınca ister 5, ister 10 kez gitsinler.

Sizden rahatsızlık duyanlar yok mu?

- Neşeli şeyler anlatıyorum diye çok tepki verdiler. Dini preslemişler, preslemişler monoton hale getirmişler. İslam dini güleryüzlü bir din ama biz namazı bile somurtarak kılıyoruz.

Cemaate galoş giydirecek

Ben Şeker Camii’ne yalınayak gelinmesini yasakladım. Ayağında mantar, egzama, başka bir hastalık olabilir. İnsanlar o ayaklarla basılan yere secde ediyorlar. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı’na cemaate galoş giydirelim dedim. Henüz alamadım ama 1000 tane alıp koyacağım camiye.

ÖZAL AİLESİNİN İMAMLIĞINI YAPTI

Sabah namazı için camiye gelmiştim. Üstünde hırka olan birini gördüm ama çok karanlıktı kim anlayamadım. Kimsiniz dedim, Turgut Özal’ım dedi. O sırada başbakandı. Korumalarını atlatıp gelmiş. Annesi Hafize Hanım’la tanıştırıp aile imamları olmamı, dini konularda onları yönlendirmemi ve yılda 5 kez hatim indirmemi istedi. Babam için bile beş kez hatim indirmiyorum, ancak bir kez yapabilirim dedim. Peki ben öldükten sonra mezarıma beş yıl boyunca gelip dua okur musun dedi, ‘Ya Amerika’da, Arabistan’da ölürseniz, nasıl geleyim’ dedim onu da kabul etmedim. Ama dört yıl boyunca Özal ailesinin aile imamlığını yaptım.

Şeker Hoca maceraları

CAMİDE REKLAM BÖYLE OLUR

Cami yeni yapıldığı zaman dört avize gerekiyordu. Halde çalışan birine ‘Sen camiye avizeleri getir, ben senin reklamını yapayım’ dedim. Cami doluyken cemaate, namazın farzı kaç diye sorsam aranızda bilen olur, bilmeyen olur. Hadi ondan da vazgeçtim, abdestin farzını sorsam onu da bilen olur, bilmeyen olur. Ama kaliteli, ucuz sebze ve meyvenin hal binası No.47 Şahin Topaloğlu’nda satıldığını bilir oraya gidersiniz dedim. 15 gün sonra avizeleri getirdi, hocam gelen giden benim dükkanı soruyor, caminin başka bir ihtiyacı var mı, diye sordu.

RADARA YAKALANDIM

Dünya kupası maçıydı. Birkaç rütbeli kişi teravih namazını da, maçı da kaçırmak istemiyorlardı. Hocam ne yapacağız diye sordular. Teravihe gelin hızlı kıldırıp sizi maça yetiştiririm dedim. Birkaç rekatı hızlı hızlı kıldırdım. Sonra biraz rolantiye almışım. Maça geciktiler. Hocam ne yaptın? İyi gidiyordun sonra yavaşladın dediler. Yahu radara yakalandım. Görmediniz mi cemaatin arasında Malatya Müftüsü vardı dedim. 

hürriyet

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:01

İLGİLİ HABERLER