BAŞBAKANLIK, SAVAŞ HALİNDE GİZLİ GÖREV DAĞILIMI YAPTI...
Başbakanlık, olası savaş sırasında kamu kuruluşlarının görev dağılımını belirleyen gizli bir genelge yayınladı. İlgili kuruluşlara gönderilen genelgeye göre, Bölge Kriz ve Yönetim Merkezi Diyarbakır'da kurulacak. Kriz Merkezi'ni, Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valisi ile Başbakanlık koordineli şekilde yürütecek. Türkiye'nin öngörmemesine rağmen, yurtiçinde kamp oluşturulması dahil her duruma göre hazırlık yapılması istenen genelgeye göre, kamu kuruluşlarının görevleri ve alacakları tedbirler şöyle sıralanıyor:
- Genelkurmay Başkanlığı: Yurtdışında kurulacak olan insani destek kamplarının bölge emniyetinin dış ve yardım konvoylarının intikalinde güvenliği sağlayacak.
- Dışişleri Bakanlığı: Irak'tan sınırlara yönelebilecek mülteci akınına ilişkin bilgileri değerlendirecek ve Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'ne bildirecek.
- Ulaştırma Bakanlığı: Havaalanlarına gelecek dış yardımların, kurulacak kamplara ulaştırılmasından sorumlu olacak. Sınır bölgelerindeki mültecilerin ileri toplama noktalarına gönderilmesini sağlayacak.
- Sağlık Bakanlığı: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Kızılay ile koordineli olarak, bölgede sağlık hizmetleri için gerekli tesislerinin kurulması, personel, araç, gereç ve ilaç gönderilmesini sağlayacak. Aşı, karantina, hastaların sevki, ambulans hizmetleri, barınma bölgelerindeki içme ve kullanma sularının klorlanması, hijyenik şartları sağlamaya yönelik ilaçlama, kireçleme gibi hizmetlerin yürütülmesi, defin işlemlerini Kızılay ile koordineli bir biçimde yerine getirecek.
- Milli Eğitim Bakanlığı: Kamplardaki çocukların eğitimleri, gerekli araç, gereç ve malzemenin temininden sorumlu olacak.
- MİT Müsteşarlığı: Kamplarda konuyla ilgili 2937 Sayılı Kanun'un öngördüğü görevlerin yerine getirilmesi için gerekli personeli görevlendirecek.
- Jandarma Genel Komutanlığı: Yurtdışında ve yurtiçinde kurulabilecek kampların iç ve dış emniyetini sağlayacak.
- Emniyet Genel Müdürlüğü: Yurtiçindeki kamplarda barındırılan yabancıların fotoğraflarının çekilmesi, mevcut kimliklerinin alınarak, yerine tanıtma kartı verilmesi, parmak izlerinin alınması, il emniyet müdürlüklerine personel, malzeme ve araç-gereç yönünden destek sağlanmasından sorumlu olacak.
- Kızılay: Yabancıların barındırılması, iaşelerinin sağlanması, görevli personel ve çalışma alanları için kullanılacak çadırlar ve gerekli malzemenin sağlanması, çadırların ve diğer ünitelerin kurulmasını üstlenecek.
- Köy Hizmetleri: Gerekli malzemelerin temini, yolların düzenlenmesi, su depolarının yapılması, kanalizasyon sisteminin kurulması.
- Türk Telekom: Ses yayın sisteminin kurulması, il kriz ve bölge kriz yönetim merkezi ile irtibatın sağlanması, yeteri kadar telefon santrali, kontörlü telefon, faks-posta vb. hizmetlerin verilmesi.
SINIRDA ŞAP VE ŞARBON ALARMI
ABD'nin Irak'a yönelik operasyonuyla birlikte kimyasal savaş, mülteci ve hayvan göçüyle ortaya çıkabilecek şap, şarbon ve vebaya karşı sınırlarda alarma geçildi. Şap Enstitüsü, şap aşısı üretimini arttırdı. Tarım Bakanlığı da, acil eylem planını uygulamaya soktu. Şarbon, veba ve ruam hastalıklara karşı aşı ve ilaç depolanmaya başlandı. Plan kapsamında şu önlemler alınacak:
Öncelikle hayvanların yurda girişi engellenecek. Hakkari, Van ve Şırnak'ta kriz merkezi oluşturulacak. Bölgedeki veteriner vekim ve sağlık teknisyeni eksikliği giderilecek. Bölgeye dezenfektan madde, alet ve malzeme sevk edilecektir. Karantina tedbirleri alınacak. Ölen hayvanlar otopsi yapıldıktan sonra usulüne uygun bir şekilde imha edilecek. Zorunlu kesim yapılacak. Kontrol edildikten sonra iç piyasada tüketilmesine izin verilecek. Hastalık erken uyarı sistemi kurulacak. Hastalık çıkması halinde toplu itlaf yapılacak.(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:01