KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA - Radikal'in dünkü manşetinde yer alan 'Başbakanlık'ta ezan sesi' haberi Başbakanlık incelemesine konu oluyor. Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, olayla ilgili şu bilgileri verdi:
"Olay Başbakanlığın talimat, ya da bilgisi içinde değil. Zaten Başbakanımız
da çok üzüldü ve bir daha böyle gelişmelere meydan verilmemesini istedi. Ezanın Başbakanlık girişi ve koridorlarına dek yayımlandığını kaydeden kasedi ben de izledim. Gerçi İdari ve Mali İşler yetkilileri bu uygulamanın
daha önce de yapıldığını, Başbakanlık Mescidi'nde 1982' den bu yana hoparlör bulunduğu bilgisini veriyor. Belki bu sefer sesi biraz fazla açılmış, Başbakan'ın binada olmaması nedeniyle etraf sessiz olduğu için ses fazla yayılmış olabilir. Belki basın da (Radikal kastediliyor) biraz büyütmüş. Ancak bunun tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alıyoruz."
Namazı kim kıldırdı?
Müsteşar Üçcan, 29 Kasım'da cuma namazını Başbakanlık'ta görevli imamın değil, böyle zamanlarda olduğu gibi, diğer Başbakanlık personelinden birinin kıldırdığı yolunda bilgi aldıkları ve bunu da araştırdığını belirterek, şöyle devam etti: "Haberinizde, benim de o gün namaza gittiğim yazılıyor. Bu doğru değil, gitmemiştim. Dolayısıyla namazı kimin kıldırdığını ve hoparlörün sesini kimin açtığını şu an bilmiyorum, ama öğreneceğiz. Belki provokasyon amacıyla da yapılmış olabilir. Bulacağız. Tekrarlanmaması için de uyarıp, gerekeni yapacağız."
Üçcan'ın Radikal'e yaptığı bu açıklamalar, Başbakan Abdullah Gül'ün 29 Kasım akşamı yine Radikal'e yaptığı açıklamalar ile aynı nitelikte. Gül de, dün Radikal'de yayımlanan sözlerinde, "Ben Başbakanlık'ta mescit olduğunu dahi bilmiyorum. Bilsem giderdim. Ancak bu konulardaki hassasiyetim biliniyor. Böyle bir şeyin bizim bilgimiz altında yapılması mümkün değil. Şimdi sorup, kimin yaptırdığını öğreneceğim. Türkiye'nin önünde yapacak çok işler var. Böyle tartışmalarla kaybedecek zamanımız yok" demişti.
Abdullah Gül takipte
Başbakan Abdullah Gül'ün cuma gecesi yoğun programı olmasına karşın, olayı incelettiği; İdari ve Mali İşler bölümünün "Daha önce de böyle yayımlıyorduk" ve Basın Merkezi'nin de "Diğer gazeteciler görmediklerini söylüyor" bilgisi üzerine, "Gerekiyorsa tekzip edin" talimatı verdiği öğrenildi.
Başbakanlık'tan tekzip
Bunun üzerine Başbakanlık Basın Merkezi dün sabah saatlerinde şu açıklamayı yaptı: "Bugün (dün) bazı görsel ve yazılı medya organlarında yer alan 'Başbakanlık'ta ezan sesi' başlıklı haber gerçekleri yansıtmamaktadır. Haberde iddia edildiği gibi Başbakanlık koridorlarında yüksek sesle ezan yayını bugüne kadar yapılmadığı gibi habere konu olan 29.11.2002 günü de yapılmamıştır. Başbakanlık'ta bulunan mescidin mikrofonları 1982 yılından bu yana çalışmaktadır. 29. 11. 2002 Cuma günü yapılan bu uygulama 1982 yılından beri yapılandan farklı değildir. Başbakanlık çalışanları da 30 yıldır olduğu gibi bundan sonra da Başbakanlık'taki mescidden faydalanabileceklerdir. Bugüne kadar yapılan rutin bir uygulamayı sanki ilk kez oluyormuş gibi kamuoyuna yansıtmanın basın ahlak ilkelerine aykırı olduğu düşünülmektedir. Habere manşetinde yer veren kurumun etik haber anlayışına saygı duyacağını umar, kurmaca olan bu haberi düzeltmelerini dileriz."
Açıklamalar çelişiyor
Ancak önceki gün konu ile ilgili görüşleri sorulan ve açıklamaları Radikal'in haberinde yer alan İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Selami Aktepe şöyle demişti:
"Başbakanlık'taki mescitte 1982' den beri namaz kılınır. Burada
uzun yıllardır tavan hoparlörü de bulunmaktadır. Ancak bugün üst katlara ses yansımasının nedeni müezzinin yaka mikrofonunu daha yukarıya takmış olması veya el mikrofonu kullanması olabilir. Hoparlörün açılmasına ilişkin herhangi bir talimat yoktur. Ayrıca ramazan ve MGK toplantısı nedeniyle Başbakanlığın o saatlerde sessiz olması da ezan sesinin duyulmasına neden olabilir."
Neyi tekzip ettiler?
Bu açıklama sonrasında Üçcan' ın Radikal'e yaptığı açıklama, Başbakanlık Basın Merkezi'nin 'kurmaca haber' ve 'basın ahlak ilkelerine aykırı' iddialarının dayanaksız olduğunu gösteriyor.
29 Kasım'da Başbakanlık binası içinde mescit hoparlörünün fazla açılması yoluyla yayın yapıldığı, inceleme konusu yapılacağı bildirilerek doğrulanıyor. Radikal haberinde zaten konunun Başbakanlık bilgisi dışında yapıldığı, Gül'ün kendi ifadesine dayanarak duyurulduğu için bu konuda Başbakanlık Basın Merkezi'nin düzeltmesine konu olacak bir unsur bulunmuyor.
(Radikal)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:48