Yaşam
  • 2.9.2009 11:55

BAŞBAKANLIK'TAN İNEK İSTEDİLER

Vatandaş ile devlet arasında iletişim kurulması amacıyla hayata geçirilmiş halkla ilişkiler uygulaması olan Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ilginç isteklere muhatap oluyor. Vatandaşların, geçen yıllara göre istek ve şikayetlerini internet ortamından aktarma oranında artış yaşanırken, telefonla başvurular yine revaçta.

Bursa Valiliği Başbakanlık İletişim Merkezi'ne yapılan başvurular, Nasrettin Hoca fıkralarını aratmayacak nitelikte. Parası olmadığı için kendisine inek verilmesini isteyen vatandaşların yanı sıra, koyun ve süt keçisi isteyenler de bulunuyor. Ayrıca, akıtan damının onarılması ve üst kattaki komşunun banyosunun su sızdırdığını şikayet edenlerden, 80 metrekarelik arsasına iki oda bir salonlu ev yapılmasını talep edenlere kadar bir çok ilginç istek bulunuyor.

Ücretsiz 150 nolu telefondan BİMER'e ulaşan vatandaşlar, daha çok yardım amaçlı müracaatta bulunuyorlar. Daha çok internet üzerinden olmak üzere, telefon ve mektup yöntemiyle yapılan başvurular, merkezdeki yetkililer tarafından ilgli kurumlara yönlendiriliyor.

Bursa Valiliği Başbakanlık İletişim Merkezi yetkilisi Cumali Gümüş, yılda 500 civarında telefonla olmak üzere, 3 bin dolayında başvuru yapıldığını belirtti. Vatandaşın BİMER'i bilmediğini anlatan Cumali Gümüş, 2006 yılında kurulan BİMER'e günden güne başvuruların sayısında büyük bir artış olduğunu söyledi. Gümüş, vatandaşlara başvuru yöntemi olarak interneti tavsiye ederken, "Merkezimize başvurular gittikçe artıyor. 2006 yılında merkezimize 1899 başvuru yapılmışken, 2007'de 2 bin, 2008'de ise bu sayı 2 bin 500'e çıktı. Bu yıl ise şimdiden 3 bin civarında oldu." dedi.

Kendilerine gelen başvuruları ilgili kurumlara ilettikten sonra ise sistem üzerinden ne gibi işlemler yapıldığını takip ettiklerini aktaran Cumali Gümüş, "BİMER açıldıktan bu yana bize gelen 6 bin 660 başvurunun 6 bin 441'i işlem görmüş. 219'u ise beklemede bulunmakta. Bu sistem çok faydalı ve kullanışlı. Vatandaş kurumlara gitmeden, aracılığımızla gerekli bilgileri alıyor." şeklinde konuştu.

BİMER'e başvuran vatandaşların kendilerinden inek, koyun ve keçi gibi ilginç isteklerde de bulunduklarını anlatan Cumali Gümüş, şöyle devam etti: "BİMER'e gelen başvurularda TOKİ'nin yaptığı konutların sorunları, vatandaşların şikayetleri, geri ödemelerde yaşanan sıkıntılar ve geri ödeme taksitlerinde kolaylık sağlanması konuları ilk sırada yer alıyor. Bunun yanı sıra mahallelerinde olan aksaklıklar, belediyenin iyi hizmet etmemesi, kedi ve köpeklerin fazla ve zararlı olması, sağlık alanında karşılaşılan sıkıntılar, eğitimdeki aksaklıklar ve kayıt problemleri konusunda bize şikayet edilip, yardım isteniyor. Henüz 3 gün önce bize başvuran bir bayan, kendisinin 9 bin 500 TL borcu olduğunu ifade ederek, bunun karşılanması için yardım talebinde bulundu. Biz de kendisini ilgili kaymakamlığa gönderdik ve kendisine iki defa olmak üzere 300 ile 500 TL yardımda bulunuldu. Ayrıca, gelen başvurularda ses kaydı almamız bizim diğer telefonlar gibi gereksiz yere rahatsız edilmemizi önlüyor."

BİMER'e vatandaşların ücretsiz 150 nolu telefondan rahatlıkla ulaşabileceklerini aktaran Cumali Gümüş, şöyle dedi: "Vatandaşlar, sorunlarının giderilmesi ve atılacak adımlarda daha rahat bilgi edinebilmeleri için bize ulaşabilirler. Ancak vatandaşlarımız telefondan ziyade internet ortamında istek ve sıkıntılarını bize ulaştırabilirlerse daha sağlıklı verim alınabilir. Pazartesi günleri günde 20-30 sayı ortalaması daha fazla başvuru olurken, bu sayı diğer günlerde azalıyor."

BAŞBAKANLIK İLETİŞİM MERKEZİ (BİMER)

Bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen bir halkla ilişkiler uygulaması olan BİMER, vatandaş ile devlet arasındaki iletişim kanallarının tümü açık tutularak, müracaatların her zaman ve her yerden yapılabilmesinin yanı sıra müracaatlara cevapların hızlı, etkin ve daha ekonomik bir şekilde verilebilmesine imkan sağlamakta. BİMER uygulaması kapsamında kaymakamlık, valilik ve bakanlıkların tümünde 'Halkla İlişkiler Müracaat Büroları' kurulurken, 'Alo 150' hattını cevaplamak üzere sadece valiliklerde çağrı merkezleri bulunuyor.

BİMER'e başvuru süreci şöyle işliyor: 'Alo 150' numarası herhangi bir ilden arandığında o ilin valiliğindeki halkla ilişkiler görevlisi telefonu açıyor, bilgisayarda Başbakanlık web sayfası üzerinden telefonla arayan vatandaşın kişisel bilgileri ve müracaatının konusu ve detayları kaydediliyor, kayıt altına alınan müracaat valilikteki yetkili tarafından kaymakamlık, il müdürlüğü veya bölge müdürlüğüne sistem üzerinden gönderiliyor.
Gönderilen müracaat kaymakamlık, il müdürlüğü veya bölge müdürlüğü tarafından sonuçlandırılıp, müracaat sahibine cevap verilmekte. Başbakanlığı ilgilendiren konularda ise iletilen sorunların çözümü ise bakanlık yetkilisi tarafından, bakanlığın ilgili birimine yine sistem üzerinden gönderilir ve müracaat ilgili birim aracılığıyla cevaplandırılır, ardından vatandaşa cevap verilir.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:24

İLGİLİ HABERLER