Başörtülü Stajiyer kabul etmeyen okul görevlisine 3 yıl 4 ay hapis

2 dk okuma
Başörtülü Stajiyer kabul etmeyen okul görevlisine 3 yıl 4 ay hapis

Hızlı Özet

Peki, sizce bu tür ayrımcı uygulamalar eğitim sisteminde nasıl önlenebilir? Eğitim kurumlarının dini özgürlükler ve kişisel tercihlere saygılı olması için ne tür önlemler alınmalıdır?

Üniversiteli Nezaket Akbulut'un okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığı iddiasına ilişkin görülen davada karar çıktı. 

Mahkeme, Nezaket Akbulut'un ayrımcılığa uğradığını tespit ederek, kolejin haksız olduğu yönünde hükmetti. Mahkeme kararına göre, kolejin Nezaket Akbulut'a tazminat ödemesi gerekecek. Bu dava, ülke genelinde geniş yankı uyandırdı ve toplumun farklı kesimlerinden tepkiler geldi. Eğitimde fırsat eşitliği ve dini özgürlükler gibi konular, bu davayla birlikte yeniden tartışılmaya başlandı. Nezaket Akbulut, karardan memnun olduğunu ve benzer durumlarla karşılaşan diğer öğrencilere cesaret vermek istediğini belirtti. 

 

İstanbul'da üniversite öğrencisi Nezaket Akbulut'un okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığı iddiasına ilişkin yargılanan kolej yetkilisi, sanık Özlem Öztoprak'ı "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. 

Staja başlamak istemesi halinde başörtüsünü çıkarmasının, aksi halde stajyer olarak alınmayacağının" kendisine söylendiği bilgisini veren Akbulut, bu yüzden Özlem Öztoprak ve kolej hakkında şikayette bulunduğunu aktarmıştı. 

Suç duyurusunun ardından yürütülen soruşturma sonucunda, Öztoprak hakkında "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 

KARAR EMSAL OLACAK

Mahkemenin verdiği bu ceza kararı bundan sonra benzer olaylarda da emsal olacak. Sadece staja alınmayan kişiler dışında başörtüsü nedeniyle işe alınmayan kadınlar için de örnek teşkil edecek

 

 

Bu haber 1096 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ünlü İsrailli yazar : Eşekler İsraillileri felakete sürüklüyor
Gündem

Ünlü İsrailli yazar : Eşekler İsraillileri felakete sürüklüyor

Güvenlik birimlerinin, saldırıdan önceki dokuz ay boyunca Netanyahu'yu "açık, acil ve somut bir tehlike" ve savaş çıkma olasılığı konusunda defalarca uyardığını, bu uyarıların dönemin Savunma Bakanı Yoav Gallant, Shin Bet Başkanı Ronen Bar, Askeri İstihbarat Müdürlüğü ve ordu komutanlığından geldiğini söyledi.

Habervitrini14890 Görüntüleme
Husilerin balistik füze üretiminde yapay zeka kullandığı iddiaları: Füze düştü
Gündem
#husiler#DÜNYA Haberleri#Claude

Husilerin balistik füze üretiminde yapay zeka kullandığı iddiaları: Füze düştü

İddialara göre, füze sistemlerinin güdüm mekanizmalarının kodlanması, otopilot yazılımlarının yapılandırılması ve uçuş simülasyonlarının gerçekleştirilmesi gibi kritik süreçlerde mühendisler yerine Claude yapay zekasından yararlanıldı.

Habervitrini12528 Görüntüleme
Hastalara cinsel içerikli film izletilen hastaneden açıklama
Gündem

Hastalara cinsel içerikli film izletilen hastaneden açıklama

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çekilen ve sosyal medyada tepki toplayan görüntülere ilişkin hastane yönetiminden açıklama geldi. Yönetim, görüntülerin spermiyogram tetkiki kapsamında numune verme odasında hastalara izletildiğini doğrulayarak alanın hasta mahremiyetine uygun düzenlendiğini belirtti.

Habervitrini9940 Görüntüleme
Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı adaylığı için iki ismi önerdi, şartını açıkladı
Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı adaylığı için iki ismi önerdi, şartını açıkladı

Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan genel seçimlerde muhalefetin ortak bir aday etrafında buluşması gerektiğini söyledi. CHP’nin ittifak görüşmelerinde lokomotif rol üstlenmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adaylık ihtimaline ilişkin dikkat çeken şartlarını açıkladı.

Habervitrini12424 Görüntüleme