Gündem
  • 9.7.2024 13:26

Başörtülü Stajiyer kabul etmeyen okul görevlisine 3 yıl 4 ay hapis

Üniversiteli Nezaket Akbulut'un okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığı iddiasına ilişkin görülen davada karar çıktı. 

Mahkeme, Nezaket Akbulut'un ayrımcılığa uğradığını tespit ederek, kolejin haksız olduğu yönünde hükmetti. Mahkeme kararına göre, kolejin Nezaket Akbulut'a tazminat ödemesi gerekecek. Bu dava, ülke genelinde geniş yankı uyandırdı ve toplumun farklı kesimlerinden tepkiler geldi. Eğitimde fırsat eşitliği ve dini özgürlükler gibi konular, bu davayla birlikte yeniden tartışılmaya başlandı. Nezaket Akbulut, karardan memnun olduğunu ve benzer durumlarla karşılaşan diğer öğrencilere cesaret vermek istediğini belirtti. 

 

İstanbul'da üniversite öğrencisi Nezaket Akbulut'un okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığı iddiasına ilişkin yargılanan kolej yetkilisi, sanık Özlem Öztoprak'ı "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. 

Staja başlamak istemesi halinde başörtüsünü çıkarmasının, aksi halde stajyer olarak alınmayacağının" kendisine söylendiği bilgisini veren Akbulut, bu yüzden Özlem Öztoprak ve kolej hakkında şikayette bulunduğunu aktarmıştı. 

Suç duyurusunun ardından yürütülen soruşturma sonucunda, Öztoprak hakkında "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 

KARAR EMSAL OLACAK

Mahkemenin verdiği bu ceza kararı bundan sonra benzer olaylarda da emsal olacak. Sadece staja alınmayan kişiler dışında başörtüsü nedeniyle işe alınmayan kadınlar için de örnek teşkil edecek

 

 

Güncellenme Tarihi : 9.7.2024 14:12

İLGİLİ HABERLER