Gündem
  • 4.2.2024 18:00

Bayraktar TB3 30.000 feetde.. Dünyada türünün ilk silahlı drone oldu

Dünyada türünün ilk silahlı drone olmasını sağlayacak özelliklere sahip 

Türk Bayraktar TB3 Seaha insansız hava aracı, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Tekirdağ'ın Çorlu bölgesindeki Akanji Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde 30.000 feet irtifada uçmayı başardı. 

SİHA üreten Türk firma Baykar, Bayraktar TB3 Seaha'nın yüksek irtifa uçuş testlerini başarıyla tamamladığını söyledi. 

Uçağın, katlanabilir kanadı sayesinde kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen dünyadaki ilk silahlı drone olacağını sözlerine ekledi. 

Bayraktar'dan yapılan açıklamaya göre, Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı.

TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, gerçekleştirilen yüksek irtifa uçuş testi sırasında yüksek irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı.

TCG Anadolu’dan ilk uçuş 2024'te

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı.

Bayraktar TB3'ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak.

Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif - gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti.

İhracat şampiyonu 

2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı.

Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Bayraktar uçakları “devrim” yapacak

Türk Askeri Sanayi Şirketi “Baykar”ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın Eylül 2023'te şirketin ürettiği yeni insansız hava araçlarının Türk askeri nüfuzunda bir “devrim” olacağını ortaya koyması dikkat çekicidir.

Bayraktar , o dönem Amerikan Bloomberg Ajansı'nın haberine göre, Türkiye'nin nüfuzunu artıran dev şirketin üretim kapasitesinin artırılmasından söz etmişti .

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Bayraktar, Baykar Şirketi'nin son 20 yılda kârının yüzde 82'sini ihracattan elde ettiğini doğrulayarak , üretim kapasitesinin geçtiğimiz yıl yüzde 50 arttığını da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin yeni nesil insansız hava araçları, Ukrayna'nın Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını Rus kuvvetlerine karşı büyük bir etkinlikle savaşmak için kullanmasının ardından yurt dışında giderek güçlenen Baykar'ın artan hedeflerini yansıtıyor.

Türk insansız hava araçları, Ankara'nın ülkenin güneydoğusunda, Kuzey Irak'ta ve Suriye'de Kürdistan İşçi Partisi'ne karşı on yıllardır süren ayaklanma karşıtı operasyonunda ve bu insansız hava araçlarının Azerbaycan ve Libya gibi diğer çatışmalarda kullanılmasında gidişatı değiştirdi. Bloomberg'e göre Ankara'nın müttefiklerinin yararına. 

Baykar'ın 1986 yılında Selçuk'un babası Özdemir tarafından makine firması olarak kurulduğu, ancak küçük yaşlardan itibaren havacılığa merak salan Selçuk'un, 2007 yılında askeri teçhizata yönelmesi ve ardından savaş uçağı geliştirmesi dikkat çekiyor. 2016 yılında cumhurbaşkanının kızı Basmaya ile evlendi. 

Daha sonra 2019 yılında ABD, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uyguladı. Türkiye'nin Amerikan şirketi Lockheed Martin'den F-35 uçağı alması engellendi. 

Güncellenme Tarihi : 4.2.2024 20:34

İLGİLİ HABERLER