
Bayram gününde bile anlaşamadılar..
Ramazan Bayramı'na ilişkin astronomik hesaplamalar ile İslami görüşler arasında çatışma
Mısır'da Ramazan Bayramı'nın astronomik tarihi konusunda bir kez daha tartışmalar yaşanıyor. Astronomi Araştırma Enstitüsü, hilalin Pazar günü görüleceğini doğrularken, bazıları ise bu gece hilalin görülebileceği ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor.
Mısır Ulusal Astronomi Araştırmaları Enstitüsü, astronomik hesaplamalara dayanarak 30 Mart Pazar gününün Şevval ve Ramazan Bayramı'nın birinci günü olduğunu defalarca teyit etmesine rağmen, konu, ayların başlangıcını duyurmaktan sorumlu resmi kurum olan Mısır Darüliftası tarafından gerçekleştirilecek yasal gözleme tabi olmaya devam ediyor. Çünkü bundan kaynaklanan dini durumlar vardır.
Mısır İftar Kurumu, hilalin şer'i görünümünün ardından bu akşam akşam namazından sonra Şevval hilalinin ve Ramazan Bayramı'nın yasal olarak görüldüğünü duyurdu.
Son günlerde hilalin görülüp görülmeyeceği ve Ramazan Bayramı'nın astronomik tarihi tartışılırken, kimileri hilalin Ramazan ayının 29'unda gün batımında doğup görüleceğini ileri sürerken, kimileri de bu gece hilalin görülemeyeceğini düşünüyor.
Mısır Ulusal Astronomi Araştırma Enstitüsü, Şevval hilalinin, Hicri 29 Ramazan 1446 Cumartesi günü Kahire saatiyle 13:00'te kavuşumdan hemen sonra doğacağını doğruladı . Görüldüğü gün olan o gün, yeni hilal gün batımından sonra Kahire semalarında 11 dakika, Mekke semalarında ise 7 dakika kalacak.
Yetkililer, hilalin Mısır'ın geri kalan illerinde 9 ila 12 dakika arasında değişen sürelerle semalarda kalacağını, Arap ve İslam başkentleri ile şehirlerinde ise yeni hilalin gün batımından sonra 3 ila 19 dakika arasında değişen sürelerle görülebileceğini açıkladı.
"Bu nedenle 1446 Hicri Şevval ayının birinci günü astronomik olarak 30 Mart 2025 Pazar gününe, Ramazan Bayramı'nın ise birinci gününe denk gelecektir."
Tartışma, birkaç Arap ülkesindeki gök bilimcilerin, hilalin Ramazan ayının 29'unda gün batımı olan "görülme gününde" görülmeyeceğini teyit etmelerinin ardından yoğunlaştı. Bu, Şevval ayının başlangıcının ve Ramazan Bayramı'nın ilk gününün Pazar günü değil Pazartesi günü olacağı anlamına geliyor.
Kuveytli astronom Bader El-Ömer, "Şevval hilali, 29 Mart Cumartesi günü güneş tutulması nedeniyle görünmeyecek" dedi ve bunun "Ay'ın görünmez kavuşum bölgesinde bulunduğunun kanıtı" olduğunu söyledi.
El-Ömer, buna göre Ramazan Bayramı'nın 31 Mart Pazartesi günü olacağını belirterek, "Orucun gözle görülmesi esastır, astronomik hesaplamalara veya kavuşmaya dayanmaz." dedi.
Suudi astronom Halid El-Zekaq, pazar gününün Ramazan Bayramı'nın ilk günü ve Şevval ayının başlangıcı olduğuna inanıyor. Şevval hilalinin 29 Mart Cumartesi günü doğacağını ve bölgeden bölgeye değişen sürelerde gökyüzünde kalacağını söyledi.
Suudi Arabistan'daki Kral Faysal Üniversitesi'nde iklim bilimi profesörü olan Dr. Afnan El-Melham, hilalin doğuşunun onun görüldüğünü kanıtlamak için yeterli olmadığını belirterek, "Onu gördüğünüzde orucunuzu bozun" hadisine işaret etti.
Bu gece hilali görmenin hiçbir şekilde mümkün olmadığını vurgulayan Başkan, hilali görenlerin kendilerine emanet edilen şeylerden dolayı Allah'tan korkmaları çağrısında bulundu.
🚨Ramazan Bayramı'nın tarihini açıklamadım ve açıklamayacağım. 🌙
İşte görüş ayrılığının açıklaması:
Bugün yaşanacak olan olay A olayıdır (hilalin doğuşu), ama bu onun görüldüğünü ispat etmeye yetmez! “…ve onu görünce oruçlarını bozdular” (hilali herhangi bir şekilde görmenin imkânsızlığı).
Bu nedenle gösteriş yapanları, kendilerine emanet edilen şeylerde Yüce Allah'tan korkmaya çağırıyoruz. resim.twitter.com/KQxFgdKuLD
— Dr. Afnan bint Abdul Latif Al-Malham (@__Climate1) 29 Mart 2025
Uluslararası Astronomi Merkezi, 29 Mart Cumartesi günü Şevval hilalinin dünyanın doğu kesiminden, Arap ve İslam dünyasının geri kalanından ise çıplak göz, teleskop ve astronomik fotoğrafçılık teknolojisi dahil tüm gözlem yöntemleri kullanılarak gözlemlenmesinin imkansız olduğunu belirtiyor.
Merkez, Şevval hilalinin Kahire'de gün batımından 11 dakika sonra, 4 saat 17 dakikada batacağını, Mekke semalarında ise gün batımından 8 dakika sonra, 3 saat 28 dakikada kalacağını, Fas'ın Rabat kentinde ise gün batımından 19 dakika sonra, 5 saat 5 dakikada batacağını doğrularken, görülemeyeceğini vurguladı.
Merkez, "Hilal'in yukarıda belirtilen bölgelerin hepsinde çıplak gözle veya teleskopla görülemeyeceğini, özellikle de bu bölgelerin hepsinin küresel 'Zindan' sınırının altında olduğunu" doğruladı.
Çıplak gözle görülebilen bir hilalin en az kalış süresinin 29 dakika olduğunu, çıplak gözle görülebilen bir hilalin en az ömrünün ise 15 saat 33 dakika olduğunu anlattı. Hilalin görülebilmesi için hilalin süresi ve yaşının bu değerleri aşmasının yeterli olmadığını, hilalin görülebilmesinin, güneşe olan açısal uzaklığı ve gözlem anında ufka olan uzaklığı gibi diğer faktörlere de bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
Hilalin doğru bir şekilde görülmesinin zorunlu olduğu ülkelerde Ramazan ayının 30 gün sürmesi ve Ramazan Bayramı'nın 31 Mart Pazartesi günü olması beklendiğini kaydetti. Ancak kavuşumun 29 Mart Cumartesi günü, gün batımından önce gerçekleşeceği ve ayın gün batımından sonra İslam dünyasının merkezinde ve batısında batacağı göz önüne alındığında, bu gibi durumlarda bazı ülkelerde ayın başlangıcının ertesi gün ilan edilmesi adettendir. Dolayısıyla bazı ülkelerin Ramazan Bayramı'nı 30 Mart Pazar günü ilan etmesi pek de olasılık dışı değil.
Cumartesi günü Arap coğrafyasından hilalin görülmesinin imkânsızlığını teyit etmek için Dünya'nın cumartesi öğleden sonra parçalı bir güneş tutulmasına tanık olacağını, bu tutulmanın Moritanya, Fas, Cezayir ve Tunus gibi Batı Arap dünyasının bazı bölgelerinden görülebileceğini sözlerine ekledi. Güneş tutulması, insanların kendi gözleriyle gözlemleyebildikleri görsel bir kavuşumdur ve hilalin o anda veya sonrasında birkaç saat boyunca görülemeyeceğinin kanıtıdır.
Güncellenme Tarihi : 29.3.2025 21:32