Dünya
  • 8.3.2011 16:00

BELÇİKA'DA BİR TÜRK KÖYÜ

Ancak Türk bayrağı köyün simgesi olmuş ve belediye sarayından futbol kulüplerinin armasına kadar her yerde Türk bayrağı var.

‘Türk Kanı’ adlı likör üreten ve bazı sokak isimlerini bile Türkçeye çeviren köylüler Türklere olan sevgilerini her yıl bu dönemde düzenledikleri festivallerle kutluyorlar. Karnaval etkinlikleri düzenleyen köylüler Türk bayraklı ve geleneksel Türk kıyafetli süvarilerin öncülüğünde kortejler oluşturup köyün yollarında civar köylerden de gelenlerle birlikte yürüyüş ve danslar gerçekleştiriyor. Farklı ülkelerin de kıyafetlerle temsil edildiği karnaval uzun yılların ardından oldukça profesyonel şekilde tüm yıl süren hazırlıklarla oluşturuluyor.

Bu yıl da Faymonville’lilerin oluşturduğu kortej başta kutlamalar için köye gelen Türkler olmak üzere görenleri çok etkiledi. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı, Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy, Brüksel bölge hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır, Flaman Bölge Milletvekili Fatma Pehlivan ve yüzlerce Belçikalı Türk’ün de izlediği festivalde en çok çocuklar eğlendi.

Başkonsolos Poroy, köylülerden gelen talep üzerine kortejde yer alanların giymesi için geleneksel kıyafetler temin ettiklerini, bir sonraki yıl ise Türklerin kendi folklor gruplarıyla korteje gireceklerini kaydetti. Başkonsolos Poroy, “Buradaki yerel makamlarla temaslarımızda bunun tarihten gelen folklorik bir gelenek olduğunu öğreniyoruz. Her sene düzenlenen karnavallarda Türk bayrakları ile yürüyorlar. Bu Faymonville’nin simgesi. Türk değiller ama tarihten gelen bu geleneği yaşatıyorlar. Bizim katkımız bu sene kortejin başında yürüyen süvarilere geleneksel kıyafetlerimizden vermek oldu. Daha önce Türk kıyafeti adı altında kendi bulabildikleri bazı suni kıyafetler kullanıyorlardı. Biz bu defa çeşitli yörelerimizin folklor kıyafetlerini verdik. Buradaki Türk derneklerinin katkısı olabileceğini söylediler bize ve biz de korteje seneye katılacağız” dedi.

Bakan Emir Kır ise Avrupa’nın bir köyünde asırlardır Türk kültürü yaşatıldığını ve burada bulunmanın keyif verici olduğunu ifade ederek, “Bakın bu insanların hiçbirisi Türk kökenli değil ancak zamanında Türk kimliğine yer vermişler, bu kimliği kabul etmişler ve kültürü yaşatıyorlar. Bu tamamen bir folklordur ancak bugün bu kasaba Belçika ile Türkiye arasında bir köprü oluşturuyor. Ben onları kutluyorum. Burada olmak bir ayrıcalık. Onları gelecek yıl Brüksel’e getirmek istiyoruz ve Brüksel sokaklarında bu gösterileri yapmalarını istiyoruz” dedi.

Faymonville köyü muhtarı Lerho Daniel ise Türkiye ile ilgili düşüncelerinin son derece pozitif olduğunu ifade ederek karnavalla ve Türklerle ilgili hislerini şu sözlerle dile getirdi: “Türkler çok cana yakın insanlar ve biz onlara büyük sempati ile yaklaşıyoruz. Her yıl biraz daha fazla Türk bizim bu şenliklerimize katılıyor. Bizim köy yetkilileri olarak aslında bu karnavalları düzenlemeye bir katkımız veya sorumluluğumuz yok. Burada yaşayan köylüler bunu tamamen kendi arzuları ile planlayıp kendi imkânları ile yapıyorlar. Karnavalın hazırlıklar tüm yıl sürüyor ve sizin de gördüğünüz gibi sonuç harika”

1990’lardan bu yana Faymonville köyünde yaşayan bir Türk olan Erol Yüksel, burada gördüklerinden gurur duyduğunu ve bu köyü ve burada yaşayanları çok sevdiğini anlattı. Türk yetkililere de seslenen Yüksel, “Sizlerden tek istediğim Kültür Bakanımızın bir sonraki yıl yapılacak şenliklere katılmasıdır. Burada yaşamakta olan Türkler ve dernekler olarak biz bu şenliklere katılmak anlamında elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye’den tek istediğimiz bu şenliklere daha fazla Türk bayrağı ve yöresel kıyafet verilmesidir” dedi.

Belçika’nın Almanya sınırına yakın Arden Dağları bölgesinde, yaklaşık bin kişinin yaşadığı Faymonville köyünün meydanında, Belçika ve Valonya otonom bölgesi bayraklarının yanında Türk bayrağı da dalgalanıyor. Köyün merkezinde, bugün kütüphane olarak kullanılan binanın girişinde, mermer üzerine oyulmuş ay yıldız, binanın içindeyse camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekiyor.

"Turkenblut" (Türk Kanı) markalı likör üretiminin de yapıldığı Faymonville’deki tek otel "Le Vieux (Eski) Sultan" adını taşıyor. Köyün futbol takımı RFC Turkania (Genç Türkler Birliği) Belçika amatör liginde Türk bayraklı logosuyla mücadelesini sürdürüyor ve 1798’de kurulmuş olması itibarıyla tarihteki en eski Türk bayraklı futbol takımı olma unvanını taşıyor.

Faymonville’ye "Türk köyü" denilmesi ve Türk bayrağının bu köyün sembolü olması, çeşitli rivayetlerle izah ediliyor. En yaygın rivayette 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı'ya karşı koymak için Kilise önderliğinde Avrupa'da toplanan vergilere katılmayı reddeden Faymonville köylüleri, "Müslümanlarla gizli ittifak yaptıkları" gerekçesiyle "Türk" olarak adlandırıldı. Yaşlı köylüler, "Türk olarak adlandırılmanın yararını İkinci Dünya Savaşı'nda gördük" diyerek, Belçika'yı işgal eden Nazi ordularının her yeri bombalarken ay yıldızlı bayrağı gördükleri bu köye hiçbir zarar vermediklerini anlatıyor.



Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 20:29

İLGİLİ HABERLER