Dünya
  • 17.8.2020 14:36

Biden Erdoğan'dan iki kere özür diledi

ABD seçimlerinde anketler ne diyor? Trump mı yoksa Joe Biden mı önde?

ABD Başkan adayı Joe Biden, Türkiye'ye yönelik skandal ifadeler kullanmıştı. Başkan Erdoğan'ın hedef alan ve ABD Başkanı olursa Türkiye'de muhalefeti destekleyeceğini ifade etmesi ile tepki çeken Joe Biden kimdir? 3 Kasım'da ABD'de posta yoluyla yapılacak başkanlık seçimlerinin kazananı kim olacak? ABD seçimlerine yönelik anketler ne diyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anki başkan Donald Trump'a rakip olan demokratların adayı Joe Biden tepki çeken açıklamalarda bulundu. Bir toplantıda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan Biden, Erdoğan'a karşı muhalifleri desteklemeleri gerektiğini savundu.

Joe Biden, muhaliflere destek vererek, Türkiye'deki iktidarı değiştirebilecekleri yönünde sözler skandal sözlere imza attı.

JOE BİDEN KİMDİR?

Demokrat Parti'den aday olarak ABD Başkanlık yarışına katılan Joe Biden, Pensilvanya eyaletinin Scranton şehrinde 1942 yılında doğdu. Henüz çocukken ailesi Delaware'e taşındı. Bu yüzden Pensilvanya'yı terk etmekle suçlanan Jeo Biden her iki yönetimle de iyi geçinerek siyasi bağlar kurmayı başardı. Siyasi kariyerinde altı dönem senato üyeliği olan Jeo Biden henüz 30 yaşlarının başındayken ABD'nin 47. Başkan yardımcısı seçildi.

77 yaşındaki Joe Biden, yaşı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump tarafından eleştiriliyor. Yaşının leri olması nedeniyle görevini devam ettirememesi durumunda yerini Kamala Harris'in alacağı iddia ediliyor. ABD'de 3 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Başkan Donald Trump'ın Demokrat rakibi Joe Biden Başkan Yardımcısı adayı olarak Kamala Harris'i seçti.

TÜRKİYE'Yİ 4 KEZ ZİYARET ETTİ

Aralık 2011: Arap Baharı Dönemi

Kasım 2014: ABD'nin DEAŞ'a karşı hava harekatı başlatmasının hemen ardından geldi.

Ocak 2016: DEAŞ ile mücadele toplantıları ve STK'larla görüştü

Ağustos 2016: Darbe girişiminin ardından oldu

TÜRKİYE'Yİ 4 KEZ ZİYARET ETTİ

Aralık 2011: Arap Baharı Dönemi

Kasım 2014: ABD'nin DEAŞ'a karşı hava harekatı başlatmasının hemen ardından geldi.

Ocak 2016: DEAŞ ile mücadele toplantıları ve STK'larla görüştü

Ağustos 2016: Darbe girişiminin ardından oldu

ERDOĞAN'I ARAYARAK ÖZÜR DİLEDİ

Biden da daha sonra Erdoğan'ı arayarak sözlerinden dolayı özür diledi.

Biden'ın ikinci özrü de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından geldi.

Darbe girişiminden bir ay sonra Türkiye'ye yaptığı ziyarette Biden, "Amerikan halkı sizin yanınızda. Obama, Erdoğan'ı arayan ilk insanlardan biri oldu. Ancak yine de özür dilemek istiyorum. Keşke daha erken buraya gelebilseydim. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan), halkınıza büyük hayranlık duyuyoruz ve bu zorluklara göğüs germe biçiminize hayranlık duyuyoruz" demişti.

ANKETLER NE SÖYLÜYOR?

A Haber Dış Haberler Editörü Eda Ulusoy, "Ortalama olarak baktığımızda Biden Trump'tan önde görünüyor. Genel olarak 7 puanlık bir fark olduğunu söyleyebiliriz. Ama kimi anketlerde bu fark 11'e kadar çıkıyor." idadelerini kullandı.

Ancak ABD'de 2016 seçimlerindeki anketlerde Hillary Clinton anketlerde hep önde görülürken seçimlerde Trump kazandı. ABD seçimlerinde önemli olan eyaletlerde delege sayısını 270'e ulaştırmaktı. 2016 seçimleirnde bu delege sayısına Trump ulaştı.

Güncellenme Tarihi : 17.8.2020 15:27

İLGİLİ HABERLER