Gündem
  • 4.6.2024 20:08

Biden : Netanyahu siyasi ikbali için barış istemiyor...

Başkan Joe Biden Salı günü yayınlanan bir röportajda İsrailli mevkidaşı Benjamin Netanyahu'nun iktidara tutunmak amacıyla Gazze'deki savaşı uzattığını öne sürdü ve İsrail'in savaş suçu işleyip işlemediğinin "şimdilik belirsiz" olduğunu söyledi.

Netanyahu'nun çatışmayı siyasi amaçlarla uzatmaya çalıştığına inanıp inanmadığı sorulduğunda, "İnsanların bu sonuca varması için her türlü neden var" diyerek Washington ve diğer başkentlerde İsrail liderinin savaşı bir araç olarak kullandığı yönündeki yaygın inancı dile getirdi. 

“Netanyahu Savaş başlamadan önce anayasayı, yani mahkemeyi değiştirmek istediği için İsrail ordusundan tepki alıyordu. 

Biden, Netanyahu'nun, Hamas'ın mevcut çatışmayı ateşleyen 7 Ekim terör saldırıları öncesinde öfkeli protestolara yol açan yargı değişikliği önerisine atıfta bulunarak, bunun hiçbir sonucu yok gibi görünen bir iç iç tartışma olduğunu söyledi.

Biden, "Pozisyonunu değiştirip değiştirmeyeceğini söylemek zor ama bunun bir faydası olmadı" dedi.

Başkan bu yorumları geçen hafta , İsrail'in savaşı sona erdirme ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlama yönündeki önerisini açıklayan bir konuşma yapmaya hazırlanırken yaptı .

Konuşmanın amacı Hamas ve İsrail'e savaşı sona erdirmeleri için baskı uygulamaktı, ancak sözlerinin etkisi Gazze'deki savaş ilerledikçe Netanyahu'yu zor durumda bırakmak oldu. Şu ana kadar Netanyahu, İsrail'in önerisi olmasına rağmen planı kamuoyu önünde onaylamadı ve aşırı sağ hükümetinin üyeleri, planın kabul edilmesi halinde istifa tehdidinde bulundu.

Başkanın İsrail'in planını ayrıntılı olarak açıklama kararı, rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için yapılan görüşmelerdeki tıkanıklık konusunda artan sabırsızlığını vurguladı.

Biden, Netanyahu'nun takma adını kullanarak, "Bibi, rehineler üzerinde büyük bir baskı altında... ve bu nedenle rehineleri geri almak için her şeyi yapmaya hazır" dedi.

Biden ile Netanyahu arasındaki ilişkiler son aylarda savaş uzadıkça gerginleşti. ABD, İsrail'in, yetkililerin sivillere yönelik yeterince sıkı korumalar içermediğine inandığı bazı savaş taktiklerinden dolayı hayal kırıklığına uğradı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Salı günü Time'a konuşan Biden'ın yorumlarını küçümsedi ve gazetecilere şunları söyledi: "Sanırım Başkan bu konudaki cevabında çok netti ve biz de başbakanın kendi siyaseti ve düşünceleri hakkında konuşmasına izin vereceğiz." eleştirmenler söylüyor ve başkan da birçok eleştirmenin söylediklerine atıfta bulunuyordu.”

Biden röportajda İsrail'in eylemlerinin savaş suçu teşkil edip etmediğinin net olmadığını söyledi; Uluslararası Ceza Mahkemesi bazı İsrailli liderler için tutuklama emri çıkardığında bu iddiayı öne sürdü.

Ancak İsrail'in "uygunsuz faaliyetlerde" bulunduğunu söyledi.

“Cevap, bunun belirsiz olduğu ve bizzat İsrailliler tarafından araştırıldığıdır. ICC bizim tanımadığımız, tanımadığımız bir şeydir” dedi Biden, İsrail'in Gazze'de savaş suçları işlediğine inanıp inanmadığı sorulduğunda. “Fakat kesin olan bir şey var ki, Gazze'deki insanlar, Filistinliler yiyecek, su, ilaç vb. yokluğundan dolayı çok acı çektiler. Ve çok sayıda masum insan öldürüldü. Ama öyle ve bunun büyük bir kısmı sadece İsraillilerle değil, biz konuşurken Hamas'ın İsrail'de yaptıklarıyla da ilgili. Hamas bu halkın gözünü korkutuyor.”

Beyaz Saray'da pek çok kişi Netanyahu'nun savaşı sona erdirme konusundaki isteksizliğini onun kırılgan siyasi duruşunun bir yansıması olarak görüyor.

7 Ekim saldırıları öncesinde kaçırılan potansiyel sinyallere ilişkin soruşturmalar başladığında bu riskli durum daha da sallantılı hale gelebilir. Röportajda Biden, herhangi bir güvenlik hatası nedeniyle doğrudan Netanyahu'yu suçlamayı reddetti.

"Bir kişinin nasıl bu sorumluluğa sahip olduğunu bilmiyorum. O ülkenin lideriydi, bu yüzden de böyle oldu. Ancak bunu anlamayan tek kişi o değildi” dedi Biden.

Bunun yerine, İsrail lideriyle temel anlaşmazlığının, savaş sonrası Gazze için planlamaya başlamayı reddetmesi ve nihai bir Filistin devletini reddetmesi olduğunu söyledi.

“Netanyahu ile en büyük anlaşmazlığımız şu: Gazze bittikten sonra ne olacak, Gazze bittikten sonra ne olacak? Neye, neye geri dönüyor?” dedi ve daha sonra şunları ekledi: “İki devletli çözüme, iki devletli çözüme geçişe ihtiyaç var. Bibi Netanyahu ile en büyük anlaşmazlığımız da bu.”

Kirby, Biden ve Netanyahu'nun geçmişte iki devletli çözümün uygulanabilirliği de dahil olmak üzere çatıştıklarını kabul etti: "Ancak biz, İsrail'in Hamas tehdidini ortadan kaldırmaya devam etmek için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını sağlayacağız. ve bu öneriyi bitiş çizgisine ulaştırmak için başbakan ve savaş kabinesi ile çalışmaya devam edeceğiz - bu önerinin, bizimle bazı diplomatik görüşmelerin ardından hazırlanmış bir İsrail önerisi olduğunu eklemeliyim. ve bunu kabul ettiler, bu da onların teklifi, dolayısıyla bizim odak noktamız da bu üzerinde olacak.”

 

Güncellenme Tarihi : 4.6.2024 20:20

İLGİLİ HABERLER