Gündem
  • 4.8.2024 16:38

Biden Netanyahu'yu fırçaladı.. Bana bak, beni kandırmayı bırak

Biden, Netanyahu'ya sert seslendi: Beni kandırmayı bırakın

Jerusalem Post gazetesinin haberinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile tutuklu takası anlaşması müzakerelerinde konuşmasının tonunu değiştirdiği belirtildi.

Gazete, raporunda İsrail Kanal 12'nin yayınladığı ve Netanyahu ile Biden arasında bu hafta yaşanan bir konuşmayı ortaya çıkaran habere atıfta bulundu.

İsrail müzakere heyeti, Netanyahu ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Kahire'den döndü
Kanal, Netanyahu'nun görüşme sırasında Biden'a "Müzakerelerde ilerleme kaydediyoruz. Detayları takip etmesi için bir heyet gönderin" dediğini aktardı. Biden ise buna "Beni kandırmayı bırakın" şeklinde yanıt verdi.

Raporda, Biden ve üst düzey Amerikalı yetkililerin Beyrut ve Tahran'daki iki İsrail suikastının yansımalarından son derece hayal kırıklığına uğradığı belirtiliyor.

Gazeteye göre itiraz, Netanyahu'nun geçen hafta Amerikan başkanının Gazze konusunda anlaşmaya varmaya odaklanma talebine yanıt vererek izlenim bıraktıktan sonra suikast düzenleme planlarını Biden'dan gizlediği yönündeki Amerikalı hissinden kaynaklanıyor.

Netanyahu, Biden ve Amerikalı yetkililer arasında yaşanan bariz gerilimin yanı sıra, Netanyahu ile İsrailli güvenlik liderleri arasında takas anlaşmasına ilişkin yapılan görüşmelerde de gerilimin tırmandığına dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy, Netanyahu'ya esir değişimi anlaşmasının şartlarının bulunduğunu söyleyerek, "Müzakerelere başlayıp mümkün olan en iyi 

Ehud Barak: Netanyahu hiçbir şey anlamıyor ve rehinelerin hayatını tehlikeye atıyor

Halevy, şunları vurguladı: "O zamana kadar Hamas'a baskı yapmaya devam edeceğiz, anlaşma sağlandıktan sonra dikkatimizi kuzeye çevirebiliriz. Philadelphia eksenine gelince, bunu 30 tutukluyu geri göndermemize engel teşkil etmemesini öneriyorum." İlk aşamada yarısı kadın olanların vatana dönüşleri sağlanacak."

Savunma Bakanı Yoav Galant ise Halevy'nin taleplerine destek vererek şunları söyledi: "Ahlaki ve stratejik nedenlerden dolayı anlaşmaya bir fırsat olarak bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Benim belirlediğim koşullar altında bir anlaşma olmayacak, bunu biliyorsunuz. Güvenlik açısından bir neden yok." Anlaşmayı ertelemek istiyoruz ve açık konuştuğumuza göre Sayın Netanyahu, sizin düşüncelerinizin anlaşmanın çıkarına olmadığını size söyleyeceğim.”

Rehine anlaşması müzakerelerine aşina olan kaynaklar Kanal 12'ye şunları söyledi: "Bu bir protokol gezisi ve Netanyahu'nun mevcut pozisyonları gerçek bir ilerlemeye yol açmayacak."

Bu haberlerin ardından Başbakanlık, Netanyahu'nun ABD'nin İsrail siyasetine karışmamasını beklediği yönündeki açıklamasını yineledi.

Ofis şunu ekledi: "Medyadaki isimsiz kaynaklardan gelen sızıntılar ve yanlış brifingler halk arasında yanıltıcı bir izlenim yaratıyor."

 

İsrailli yetkililer: Arabulucular Netanyahu'nun yeni koşullarını Hamas'a iletmeyecek

Dünya Haberle


 

Güncellenme Tarihi : 4.8.2024 16:50

İLGİLİ HABERLER