Dünya
  • 26.9.2024 08:59

Biden : Trump Amerikan tarihinin en sıra dışı başkanı

Başkan Biden, Çarşamba günü "The View" adlı programda Trump'ın Biden'ın söylemini son iki suikast girişiminden sorumlu tutması sorulduğunda eski Başkan Trump'ı "sıra dışı" olarak nitelendirdi.

Biden, Joy Behar'ın Trump'ın Biden'ı nitelendirmesini "inanılmaz" olarak nitelendirdiği bir soruya yanıt olarak, "Bence o en sıra dışı başkan" dedi.

"Bakın, Trump, şey, şey," diye yanıtlamaya başladı Biden. "Orada pek fazla toplumsal kurtarıcı değer yok. Gerçekten de demokrasiye ve sistemimizin iktidarın kötüye kullanılması için kurduğu bariyerlere inanmıyor."

 

Başkan daha sonra 6 Ocak 2021'deki Capitol'deki isyanları vurguladı, Trump'ın o günkü eylemlerini "tamamen tuhaf" olarak nitelendirdi ve dünyanın bu seçimde ABD'ye baktığını ekledi. Biden, bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'tayken "The View" sunucularıyla birlikte oturdu.

Trump, bu ayın başlarında kendisine yönelik son suikast girişiminden doğrudan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris'i sorumlu tuttu ve söylemlerinin şiddeti teşvik ettiğini savundu. Ryan Wesley Routh, eski başkanın oynadığı Trump'ın Florida golf sahasına bir tüfekle geldikten sonra Salı günü federal büyük jüri tarafından suçlandı . Suçlamalar arasında bir başkan adayına suikast girişimi de yer alıyor.

Biden, "The View" programında yeniden seçilme adaylığından çekilme kararıyla ilgili de sorulan bir soruya, yarışta kalsaydı kazanıp kazanmayacağı sorulduğunda net bir şekilde "evet" cevabını verdi.

"Bir şekilde tekrar aday olmam konusunda bu ezici isteksizliğin olduğu iddialarına asla tam olarak inanmadım. Bunu hissetmedim. ... Anketlerim her zaman bu adamı [Trump] yenmek için menzildeydi," dedi Biden.

Ayrıca yaşının da bu kararda önemli bir etken olduğunu söyledi.

 

"Bazı insanlar benim kenara çekilmemi istiyordu, bu yüzden devam etme şansımız vardı. Bunu anlıyorum," dedi. "Ama istifa etmemin nedeni bu değildi. Bunu düşünmeye başladığım için istifa ettim. Biliyorsunuz, düşünmek zor... ama kaç yaşında olduğumu söylemek bile benim için zor."

Biden, "(Orta Doğu'da) Topyekun bir savaş mümkün ancak halen (çözüm için) fırsat da var. Tüm bölgeyi esaslı olarak değiştirebilecek bir anlaşma halen mümkün." diye konuştu.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM OLMASI LAZIM"

Arap dünyasının İsrail ile bir orta yol bulmaya niyetli olduğuna inandığını dile getiren Biden, bu konuda İsrail'in de bazı ayarlamalar yapması gerektiğini belirtti.

İsrail'i her zaman desteklediğini, kendisinin de bir siyonist olduğunu ve Başbakan Binyamin Netanyahu'yu yakından tanıdığını ifade eden Biden, buna mukabil iki devletli çözüm konusunda Netanyahu ile aynı düşünmediklerini söyledi.

Biden, "İki devletli çözüm olması lazım. Bu konuda onun pozisyonuyla mutabık değilim. Eninde sonunda bu olmalı." ifadesini kullandı.

Gazze ve Lübnan'da ateşkese varılması durumunda bölgenin genelinin bundan olumlu etkileneceğini belirten Biden, bölgede bir değişim ve barış arzusu olduğunu vurguladı.

"

Güncellenme Tarihi : 26.9.2024 09:12

İLGİLİ HABERLER