Gündem
  • 13.6.2024 22:40

Biden Trump'a karşı: Son anketlerde kim önde?

ABD başkanlık yarışındaki Cumhuriyetçi aday Donald Trump , seçmenlerin son suçluyu tarttığı bu hafta Kasım seçimlerini kazanma yarışında ABD Başkanı Joe Biden'a karşı yüzde 2'lik marjinal bir fark attı.
 Reuters/Ipsos'un yeni anketi Trump ve Biden'ın oğlunun mahkumiyetleri gölgesi altında yapıldı.

Salı günü sona eren iki günlük ankette kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 41'i, seçim bugün yapılsa Trump'a oy vereceğini söylerken, yüzde 39'u Demokrat Biden'ı seçti. Ankete katılan seçmenlerin yaklaşık yüzde 20'si, 5 Kasım seçimlerinde aday belirlemediklerini, üçüncü parti seçeneklere yöneldiklerini ya da hiç oy vermeyebileceklerini söyledi.

Trump'ın liderliği, ankette kayıtlı seçmenler için kabaca yüzde 3'lük hata payı dahilindeydi; bunların çoğu, 5 Kasım seçimlerine yaklaşık beş ay kala kararsız kaldı. 31 Mayıs-1 Haziran tarihleri ​​arasında yapılan daha önceki bir Reuters/Ipsos anketi, Biden'ın Trump'a karşı %41 ila %39 arasında 2 puanlık bir farkla önde olduğunu gösterdi.

Son anket, ankete katılanların yüzde 10'unun, Trump ve Biden'la birlikte oylamada yer alması durumunda bağımsız olarak çalışan aşı karşıtı aktivist Robert Kennedy Jr.'ı seçeceğini ortaya koydu. Kennedy'nin payı önceki ankete göre değişmedi.

Ülke çapındaki anketler Amerika'nın siyasi adaylara verdiği desteğe dair önemli sinyaller verirken, yalnızca bir avuç rekabetçi eyalet ABD seçim kurulundaki dengeyi bozuyor ve sonuçta başkanlık seçimini kimin kazanacağına karar veriyor.

Her iki aday da yaklaşık 70 yıl aradan sonra yapılacak ilk ABD başkanlık seçimi rövanş maçında önemli sorumluluklar taşıyor.

Biden'ın sorumlulukları arasında yaşıyla (81) ilgili endişelerin yanı sıra Demokrat Parti'nin bir kesiminin, İsrail'in Hamas militanlarına karşı savaşına verdiği destek konusunda sert eleştirileri de yer alıyor. Protestolar son aylarda ABD üniversitelerini karıştırdı ve Demokratlar arasında bazı genç seçmenlerin Biden'a karşı olabileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Biden bu hafta, çocuğu bir suçtan mahkum edilen ilk ABD başkanı oldu, ancak Reuters/Ipsos anketi çok az seçmenin mahkumiyet konusunda fikrini değiştirdiğini gösterdi .

Trump geçen ay, ister görevdeyken ister Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra bir suçtan hüküm giyen ilk ABD başkanı oldu. Temmuz ayında cezasına çarptırılması planlanıyor ve jürinin onu 2016 başkanlık seçimleri öncesinde yetişkin bir sinema oyuncusuna yaptığı iddia edilen cinsel ilişki hakkında sessiz kalması karşılığında yapılan ödemeden kaynaklanan 34 suçlamadan suçlu bulmasının ardından potansiyel hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Trump'la birlikte.

Ülke çapındaki yetişkinlerin katıldığı en son Reuters/Ipsos anketi, kayıtlı seçmenlerin %80'inin Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın mahkumiyetinin oylarını etkileme ihtimalinin düşük olduğunu söylerken, %61'i Trump'ın mahkumiyetinin oy verme şekillerini etkilemediğini söyledi. .

77 yaşındaki Trump ayrıca, 2020'deki seçim yenilgisini tersine çevirmeye çalıştığı ve 2021'de başkanlıktan ayrıldıktan sonra hassas belgeleri yanlış kullandığı yönündeki suçlamaları içeren üç ceza davasıyla daha karşı karşıya; ancak hukuki çekişme bu davaların Kasım seçimlerinden önce yargılanmasını engelleyebilir. Trump tüm suçlamaları kabul etmedi.

Reuters/Ipsos anketi, çevrimiçi ankete katılan 930 kayıtlı seçmenin yanıtlarını içeriyordu.

Güncellenme Tarihi : 13.6.2024 22:49

İLGİLİ HABERLER