Gündem
  • 12.7.2024 12:07

Biden Zelensky'i Putin diye çağırdı

Biden, NATO zirvesinde Zelenskiy'i 'Başkan Putin' olarak tanıttı

ABD Başkanı, hatasını fark edip düzeltmeden önce 'Bayanlar ve baylar, Başkan Putin' diyor
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelensky'i sahneye çağırırken, "Beyefendiler, hanımefendiler, karşınızda Başkan Putin" dedi.

Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i yanlışlıkla "Başkan Putin" olarak tanıttı ve bu gaf, başkanlık kampanyasını sekteye uğratma tehlikesi taşıyan zihinsel keskinliğiyle ilgili endişeleri daha da artıracak.

Biden, Washington'daki NATO zirvesinin son gününde Zelenskiy ile birlikte bir imza töreni sırasında NATO liderlerinin yanındayken hata yaptı . Bu, Biden'ın kampanyası için "ya hep ya hiç" olarak adlandırılan nadir bir basın toplantısından sadece bir saat önce gerçekleşti, çünkü giderek artan sayıda siyasi müttefik ve bağışçı onun yarıştan çekilmesini talep ediyordu.

Biden, açılış konuşmasını tamamlayarak Zelenskiy'e "Şimdi onu, kararlılığı kadar cesareti de olan Ukrayna Devlet Başkanı'na devretmek istiyorum" sözleriyle görevi devretti.

"Bayanlar ve baylar, Başkan Putin!" dedi.

Birkaç Avrupa lideri tereddütle alkışlamaya başladı. Alman şansölyesi Olaf Scholz ve İtalya başbakanı Giorgia Meloni, Biden Rus liderinden bahsedince şaşkınlıkla başlarını çevirdiler, diğer Avrupa liderleri ise garip bir alkış tufanı başlattılar.

Hatasını fark eden Biden kendini toparladı ve şöyle dedi: "Başkan Putin! Başkan Putin'i yeneceğiz. Başkan Zelenskiy. Putin'i yenmeye o kadar odaklandım ki. Bunun için endişelenmemiz gerek. Neyse, Sayın Başkan."

Zelenskiy, Biden'ın elini sıkarken "Daha iyiyim" dedi.

Biden, sözlerini tamamlarken "Sen çok daha iyisin" yanıtını verdi.

Açıklama, yüzlerce gazetecinin açıklamaları dahili bir televizyon yayınından canlı olarak izlediği bir basın merkezinde şaşkınlık yarattı. Odadaki birkaç kişi Biden'ın hatasını düzeltmek için "Zelenskiy" diye bağırdı, ardından kürsüye geri döndü.

Zelenskiy'nin bir saat sonra NATO zirvesinin sonunda bir basın toplantısı yapması gerekiyordu. Ancak bekleyen gazetecilere kısa bir süre önce etkinliğin iptal edildiği söylendi; bu da Biden'ın gafıyla ilgili sorulara yanıt vermek zorunda kalmayacağı anlamına geliyordu.

Hatayla ilgili haber, hükümet başkanlarıyla yapılan diğer basın toplantılarına da hızla yansıdı ve Biden'ın ruh hali hakkında konferansın başından beri gündemde olan sorular tekrar gündeme getirildi.

Başkan Biden'ın gafıyla ilgili soruya Keir Starmer, NATO zirvesinin, Başkan Zelenskiy tarafından memnuniyetle karşılanan ve NATO'yu daha güçlü bir konuma getiren atılımlar yaptığını söyledi.

Muhabirlerin ABD başkanının dört yıl daha görevde kalıp kalamayacağı konusundaki baskısına karşılık, "Bakın, dün gece onunla birlikteydim. Bir saatin büyük bir kısmını birlikte geçirdik. Çok fazla yol kat ettik.

"Bu konseyin iki gününü atlattık ve çok iyi bir sonuca ulaştık. Her şeye öncülük etti, her oturumda konuştu, insanları bir araya getirdi ve iyi bir sonuç elde ettik ve bence bunun için ona kredi vermeli."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, düzenlediği basın toplantısında, "Dil sürçmeleri olur, benim başıma da geldi" dedi.

Scholz'a birkaç dakika sonra düzenlenen bir basın toplantısında Biden'ın gafıyla ilgili İngilizce soru soruldu. Soruyu geçiştirdi ve Biden'ın Ukrayna'yı güçlü bir şekilde desteklemeye devam etmesini umduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 12.7.2024 12:18

İLGİLİ HABERLER