BİLİM ADAMLARI İLK KEZ KLONLANMIŞ PRİMAT EMBRİYOSU ÜRETTİ
PARİS - Nature dergisinin internet sitesinde yayınlanan çalışmanın, insan embriyosunun klonlanmasına yönelik araştırmalar açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Bilim adamları, Dolly ve diğer hayvanların klonlanmasında kullanılan metodla, 10 yaşındaki bir makak maymunundan düzenilerce klonlanmış embriyo ürettiklerini bildirdi.
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi araştırma grubunun böylece, hücre klonlamasında yaygın olarak kullanılan somatik hücre çekirdek transferi (SCNT) yöntemiyle ilk kez, primat embriyosunu başarılı şekilde klonladığı belirtildi.
SCNT yönteminde canlıdan alınan yumurta hücresinin çekirdiği çıkartılarak, aynı türdeki yetişkin bir canlıdan alınan herhangi bir vücut hücresine naklediliyor. Daha sonra kimyasal maddeler kullanılarak naklin başarılı olması halinde, hücreye bölünmenin gerçekleşebilmesi için hafif bir elektro şok uygulanıyor. Hücrenin bölünmeye başlamasının ardından canlının rahmine yerleştirilen embriyonun sağlıklı olarak gelişmesi bekleniyor.
Bugüne kadar SCNT yöntemiyle fare, domuz, kedi, inek ve köpek embriyolarının klonlanması gerçekleştirilmişti.
Ancak, bugüne kadar hücre gelişiminde sakatlıklara yol açması nedeniyle parmaklı bir canlı embriyosu başarılı olarak klonlanamamıştı.
Maymun embriyonsunun başarılı olarak klonlanmasının, insan embriyosunun klonlanmasına yönelik çalışmalarda çok önemli bir eşik olabileceği ifade ediliyor.