Dünya
  • 27.9.2024 09:54

Bilim insanları Mars'ın tuhaf şeklinin sırrını ortaya çıkardı

ABD Donanma Gözlemevi'nden gökbilimciler tarafından ortaya atılan yeni bir hipotez, Mars'ın alışılmadık şeklinin, Kızıl Gezegen'in çoktan kaybolan uydusu Nerio ile ilişkili olabileceğini öne sürüyor.

Yeni hipotez, Mars'ın benzersiz şekli ve topografyası için alternatif bir açıklama sunuyor. Bilim adamları uzak geçmişte Kızıl Gezegenin Nerio adında büyük bir uydusunun olduğunu varsayıyorlar. Bu ay, gezegenin görünümünü şekillendirmede önemli bir rol oynayabilirdi.

Hesaplamalar, Nerio'nun Ay'ın en az üçte biri büyüklüğünde olması halinde Mars yüzeyi üzerinde önemli bir etki yaratabileceğini gösteriyor. Eski Mars'ın, dış kuvvetlerden, özellikle de uydunun yerçekiminden daha kolay etkilenen, daha yumuşak bir dış katmana sahip olduğuna inanılıyor.

Nerio gelgit kuvvetlerinin etkisi altında, Mars yüzeyindeki malzeme uydu yönünde hareket edebilir. Nerio ortadan kaybolduğunda ve gezegen soğuduğunda, bu yer değiştirmeler olduğu yerde donarak benzersiz bir topoğrafya oluşturdu.

A lost moon may hold the key to Mars' unusual shape and harsh terrain

Araştırmacılar ayrıca Mars'ın Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerden "üç eksenli şekli" açısından farklı olduğunu, yani boyutlarının üç eksen boyunca farklı olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca gezegen, güneş sistemindeki en büyük dağlara ve kanyonlara sahiptir.

Mars'ın en gizemli özelliklerinden biri, bilim adamlarına göre gezegenin yüzeyinden "tuhaf bir şekilde çıkıntı yapan" Tharsis dağlık bölgeleridir. Kökeni hala bilinmiyor ve yeni bir hipotez, Nerio'nun oluşumunda olası rolüne işaret ediyor.

Nerio'nun kaderine gelince, bilim adamları onun başka bir gök cisminin çekimsel etkisi nedeniyle ortadan kaybolmuş olabileceğini veya büyük bir uzay nesnesi tarafından yok edilmiş olabileceğini öne sürüyorlar. Muhtemelen enkazı Mars'ın iki modern uydusuna dönüştü - Phobos ve Deimos. Ancak bu teoriyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Güncellenme Tarihi : 27.9.2024 09:53

İLGİLİ HABERLER