Dünya
  • 3.4.2025 22:20

Bilimsel sürpriz: Yılanlar, insanların göremediği "gizli renkler" kullanıyor.

 

İki tane çok desenli yılan türü çok farklı miktarlarda UV rengi gösterir. Soldaki zararsız Catesby salyangoz yiyen yılanı, sağdaki zehirli Güney Amerika mercan yılanına göre UV spektrumunda çok daha fazla yansıtıcıydı. Her fotoğraftaki beyaz daire, her fotoğraftaki UV ve görünür renk yansımasını ölçmek için kullanılan bir renk standardıdır; UV fotoğraflarda yılan ne kadar koyu görünürse, UV rengi o kadar az olur. Kaynak: Hayley Crowell, John David Curlis, Hannah Weller, Alison Davis Rabowsky / Michigan Üniversitesi

Soldaki zararsız salyangoz yiyen Catsby yılanı, sağdaki zehirli Güney Amerika mercan yılanından (Michigan Üniversitesi) UV spektrumunda daha fazla yansıtıcıdır

Michigan Üniversitesi'nden bilim insanlarının öncülük ettiği bir araştırma ekibi, yılanların kuşlar gibi kendilerine yukarıdan saldıran yırtıcılardan korunmak için göremediğimiz gizemli renkler kullandığını keşfetti.

Öncelikle, insanların tüm renkleri görmediğini belirtmek önemlidir. Sinir hücrelerimiz yalnızca görünür ışık aralığına düşenleri algılayabilir. Ancak, kuşlar da dahil olmak üzere birçok hayvan türü tarafından görülebilen "görünmez ışık" vardır.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırma , ağaçlarda yaşayan (ve gececi) yılanların, kuşların görebildiği ışık aralığı olan ultraviyole aralığında bu renklerin en yüksek oranına sahip olduğunu gösterdi .

Gündüzleri yılanlar ultraviyole ışığı yansıtan ağaçların arasına saklandıklarında, bu renkler yılanların yırtıcı kuşlardan saklanmasına yardımcı oluyor.

Tayland'ın yağmur ormanlarında yeşil yılan; Shutterstock Kimliği 100080104; satın_alma_siparişi: aljazeera ; iş: ; müşteri: ; diğer:

Araştırmacılar bu özellikte erkekler ve kadınlar arasında bir fark olmadığını buldular (Shutterstock)

Peki bilim insanları bunu nasıl keşfetti?

Bu sonuçlara ulaşmak için araştırmacılar, Kuzey ve Güney Amerika'dan 110 yılan türünü, ultraviyole renkleri algılayan özel kameralarla fotoğrafladılar. Bu renklerin yılanlar arasında yaygın olduğunu, ancak yakın akraba türler arasında bile değiştiğini buldular.

Örneğin, salyangoz yiyen yılanın (zehirsiz bir türdür) büyük miktarda UV ışığını yansıttığı, ancak zehirli mercan yılanının (parlak renklidir ve insanlar tarafından görülebilir) yansıtmadığı gösterildi.

Araştırmacılar bu özellikte erkekler ve dişiler arasında bir fark bulamamışlar ve dolayısıyla yılanların, birçok hayvandan (örneğin kertenkeleler) farklı olarak, eş çekmek için değil, yalnızca hayatta kalmak için ultraviyole renkleri kullandıkları sonucuna varmışlardır.

Genç yılanların yetişkinlere göre daha fazla ultraviyole rengi vardır (Michigan Üniversitesi)

Genç yılanların yetişkinlere göre daha fazla ultraviyole rengi vardır (Michigan Üniversitesi)

Hiç hayal etmediğimiz yollar

Araştırmada genç yılanların yetişkinlere göre daha fazla ultraviyole renge sahip olduğu, bunun da yırtıcı hayvanlara karşı daha savunmasız olmalarından kaynaklanabileceği belirtildi.

Bazı durumlarda, aynı türden, aynı cinsiyetten ve aynı ortamdan yılanlar vardı, ancak bunlardan biri UV ışınlarını güçlü bir şekilde yansıtırken diğeri yansıtmıyordu. Bu, bilim insanlarının henüz keşfetmediği, genetik veya çevresel farklılıklar gibi bu olguyu etkileyen başka nedenlerin olabileceğini düşündürmektedir.

Araştırmacılar, bu çalışmanın bilim insanlarını, kendilerini yırtıcılardan korumak için aynı yöntemi kullanabilecek böcekler ve sürüngenler gibi diğer hayvanlardaki gizemli renkleri incelemeye teşvik edeceğini umuyorlar. Belki de gelecekte birçok hayvanın renkleri hiç tahmin edemeyeceğimiz şekillerde kullandığını keşfedeceğiz!

 

Güncellenme Tarihi : 4.4.2025 22:29

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa