Ekonomi
  • 11.7.2012 10:04

Bir asgari ücretli kaç yılda ev sahibi olabilir?

İşveren ve devlet payının düşürülmesi planlanan işsizlik fonunun akıbetinin belirsiz olacağına dikkati çeken işçi temsilcileri, konut almak için kıdem tazminatının çekilebilmesi uygulamasının da aldatmaca olduğunu savunarak, asgari ücretli bir işçinin bu şekilde ev almasının 221 yıl süreceğini belirtti. Bu arada, yeni düzenlemelerden etkilenmek istemeyen işçilerin, süreleri dolar dolmaz emekliliklerini istedikleri ortaya çıktı.
Taslakta işsizlik sigortası için ayrılan yüzde 2 oranındaki işveren payı ile yüzde 1’lik devlet payının binde 5’e düşürülmesi yer alıyor. Brüt maaşın yüzde 4’ünün, periyodik olarak kıdem tazminatı fonuna ayrılacak olması ve konut alacak işçiye kıdem tazminatının yarısının ödenecek olması da işçiyi rahatlatmadı.

‘Fonlardan ağzımız yandı’
Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, işveren ve devlet payı azaltılan işsizlik fonundan zaten umutsuz olduklarını belirterek, “Fonları biliyoruz. Bugüne kadar çıkan fonların hepsi şaibeli oldu. Para fonlarından ağzımız yandı” dedi. Yüzde 4’lük kıdem fonu kesintisinin işçileri tatmin edecek bir gelir getirmeyeceğini ifade eden Atalay, “Emekliliği hakedenler yeni düzenlemeden etkilenmemek için korkudan emekli oluyor” dedi. Ergün, yapılan tüm düzenlemelerin işveren lehine olduğunu savundu.
 

‘Asgari ücretli bir işçi kıdemiyle tam 221 yılda konut alır’
Yeni taslakta ev alacak olanlara kıdem tazminatlarının yarısının ödeneceği maddesi bulunuyor. DİSK’in bu konuda yaptığı incelemede, “İşçiler kıdem tazminatı ile ev alacak” umutları boşa çıkarılarak, “Asgari ücret üzerinden sigorta kapsamına alınan bir işçi, mevcut sistemde her yıl için 960.5 TL kıdem tazminatı alabilirken, yeni sistemde aylık olarak fona brüt ücretinin yüzde 4’ü yatırılacaktır. Bu da yıllık 451.44 TL’dir. Kıdem tazminatı alacağı yarıdan fazla düşen bir asgari ücretli ya da sigortası asgari ücret üzerinden yatan bir işçinin bu maaşla örneğin 100 bin TL fiyatı olan bir evi alabilmesi için tam 221 yıl çalışması gerekmektedir” tespitinde bulunuldu.
DİSK Başkanı Erol Ekici, işveren ve devlet payı düşürülen işsizlik fonu için, “İşsizlik fonunun asıl keyfi kullanıldığı biliniyor. İşveren payının kaldırılması da ‘işçi beni ilgilendirmiyor’ demek. Bunu kabul etmek mümkün değil” diye konuştu. Ekici, yüzde 4’lük fon kesintisinin de işçiye güvence sağlamayacağını belirterek, mevcut kıdem tazminatı sisteminin en önemli fonksiyonunun işten atmaları zorlaştırmak olduğunu savundu.

MİTHAT YURDAKUL-MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:48

İLGİLİ HABERLER