KAYNAK : Haber Vitrini
FEHİM FERİK
BURSA - Bursa'ya bugüne kadar yaklaşık 20 trilyon liralık hayır kurumu kazandıran hayırsever işadamı, yaptırdığı hayır kurumları için devletin yüzde 18 KDV almasına tepki gösterdi. 81 yaşındaki hayırsever, bitme aşamasında olan 2 hastanesinin inşaatını durdururken, yapmayı düşündüğü hayır işlerini de askıya alacağını belirtti.
Kardeşi Davut Dörtçelik'le birlikte 1968 yılında 23 Temmuz İlkokulu'nu yaptırarak başladığı hayır işlerindeki şevkinin kırıldığını söyleyen işadamı Mustafa Dörtçelik, devletin hayırseverleri enayi yerine koyduğunu ileri sürdü.
DEVLETİN KDV UYGULAMASI AĞLATTI
"Dörtçelik Akıl ve Ruh Sağlığı" ve "Dörtçelik Çocuk" hastanelerinin inşaatlarını kendisinden yüzde 18 KDV alınmasından dolayı durduran Dörtçelik, "Sağlık Bakanlığı ile 1995 yılında Görükle beldesinde 200 yataklı ruh sağlığı ve 1996'da da Ertuğrulköy'de 250 yataklı çocuk hastanesi için sözleşme imzalamıştık. Hastanelerin kaba inşaat işlerini üstlendiğim halde ince işlerini de yaptırdım. Ancak devletin bazı uygulamaları yüzünden hevesim kursağımda kaldı" dedi.
Devletin, devlet için yatırım yapan kişilerden KDV almasını bir türlü anlayamadığını belirten Dörtçelik, "Yaptığım hayırlar için bugüne kadar da KDV ödüyorduk ama yüzde 50'sini mahsup ettiğimiz için bu bize zor gelmiyordu. Ancak şimdi oran yüzde 18'e yükseltilip, tamamının bizden istenmesi ağrıma gidiyor. Eğer hayırseverlere sağlanan imkanı kötüye kullananlar varsa, bunları tespit etmek devletin işi. Bir gecede ceset torbası için kanun çıkarttınız. O zaman benim yaptırdığım hastaneler için de kanun çıkarın da hastaneler hizmete girsin. Şimdiye kadar verdiğim emeğe yanıyorum. Bu, 'hayır falan yapma kardeşim' demekten başka bir şey değil" diye konuştu.
"SAĞLIK BAKANI OSMAN DURMUŞ SÖZÜNÜ TUTMADI"
Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ve 2 hastanenin de tasfiye edilmesini isteyen yazıyı görünce beyninden vurulmuşa döndüğünü söyleyen Dörtçelik, "Sağlık Bakanlığı 3 kez bana KDV'nin ödenmeyeceğine yönelik teminat yazısı gönderdi. Ardından göreve yeni geldiği zaman Sağlık Bakan Osman Durmuş'la 3 kez bizzat bu meseleyi konuştuk. Her konuşmamızda bana 'Biz gerekirse KDV'yi bakanlık bütçesinden karşılarız. Yeter ki bir an önce hastane bitsin' dedi. Bu ilgiden sonra kendi yapmam gerekenin dışında, hastanelere Sağlık Bakanlığı'nın kısmını da tamamladım. Devletin gönderdiği yazılara, Durmuş'un sözüne güvenerek ben de devletten para gelinceye kadar yaklaşık 1 trilyon lira KDV'yi ödedim. Şimdi ise Durmuş, yeni çıkartılan kanunun arkasına sığınıyor. Bütün bu gelişmelerde insanca muamele görememem, benim 2 hastane ile yapımını düşündüğüm Geriatri Hastanesi'nden vazgeçmeme sebep oldu" dedi. Bu hastanelerin bitmemesine çok üzüldüğünü ifade ederken gözyaşlarına hakim olamayan hayırsever işadamı, "Bu benim en büyük idealimdi. İnsanlığa hizmet etmek istiyorum. Her şeyi yaptım, bütün zorlukları aştım ama devletin uygulamalarından idealimi gerçekleştiremedim" dedi.
BURSA'NIN 4 BİR YANINDA ESERİ VAR
3 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası' alan Dörtçelik, bugüne kadar ailesinin isimlerini taşıyan, İnegöl'de bin 200 kişilik endüstri meslek lisesi, Mudanya'da çok amaçlı meslek lisesi, Bursa'da huzurevi ve fakir öğrenciler için kız yurdu yaptırdı. Dörtçelik, 2,5 yıldır 2 hastanenin KDV'si ile uğraşmaktan yapmayı düşündüğü 4 okull ve bir Geriatri Hastanesi'yle ilgili hiçbir şey yapamadığını söyledi. Dörtçelik, "Ben bu ülkede kazanıyorum ve halkın faydası için harcamak istiyorum. Ama devlet buna müsaade etmiyor. Devlet kendisi yapmadığı gibi başkasına da yapma diyor. Bu nasıl anlayış, bir türlü anlayamıyorum" diye dert yandı.
Dörtçelik, bütün bu üzüntüsüne rağmen Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un sözünü yerine getirmesi halinde inşaatı bitireceğini ifade ederken, "Bu yanlışlığı yapmışsınız. Gelin yanlıştan dönün. Ben bunca harcadığım para ve emeğe karşılık KDV'yi ödemekten aciz değilim. Ama sözünüzü tutun, ben hastaneleri bitireceğim" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:31