Birleşmiş Milletler İsrail'i İŞİD'in olduğu utanç listesine aldı.. Çocuk katilleri
Netanyahu ve bakanları Guterres'e ve Birleşmiş Milletler'e saldırıyor. Tel Aviv, "IŞİD"le aynı listede yer almasıyla "şok" geçirdi.
Tel Aviv, 7 Haziran 2024 Cuma günü, örgütün işgal ordusunu çocuklara yönelik ihlallerde bulunan taraflar listesine dahil etmesine tepki olarak Birleşmiş Milletler ve Genel Sekreteri Antonio Guterres'e sert bir saldırı başlattı. medyayı “Utanç Listesi” olarak adlandırdı.
İşgal Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırganların başında gelirken, Birleşmiş Milletler'in bu kararla "kendisini tarihin kara listesine aldığını" iddia etti.
Netanyahu da "X" platformunda yaptığı paylaşımda "İsrail ordusunun dünyanın en ahlaklı ordusu olduğunu" iddia etti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan da Guterres'e saldırdı .
Erdan, kendi ifadesiyle "Kara listeye girenin terörü teşvik eden Guterres olduğunu ve kararlarının İsrail nefretinden kaynaklandığını" iddia etti.
Dışişleri Bakanı Israel Katz da Guterres'in kararına "utanç verici bir eylem" olduğunu iddia ederek saldırdı .
Katz, yaptığı açıklamada İsrail'in "bu kararı reddettiğini" belirterek, bunun "Tel Aviv'in Birleşmiş Milletler ile ilişkileri üzerinde sonuçları olacağı" uyarısında bulundu.
Guterres'e saldırarak devam etti: "Tarih, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni Yahudi karşıtı bir Genel Sekreter olarak hatırlayacak."
İsrailli politikacılar, Tel Aviv'i eleştiren herkesi "anti-Semitizm"le suçluyor ve hatta Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşı reddeden gösterilere katılan Yahudilere zulmediyor. içeriğini anlamsız hale getirir.”
Birleşmiş Milletler'e saldıran seslere Savaş Konseyi Bakanı Benny Gantz da katıldı.
Ülkesinin ordusunu "utanç listesine" koyma kararının Birleşmiş Milletler tarafından "tarihi bir düşüş" olduğunu ve bunun "İsrail'i IŞİD ile aynı kefeye koyduğunu" iddia etti.
Guterres'in kararına karşı çıkan Gantz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "(Gazze'de) savaşmaya devam edeceğiz."
Sözlerine şöyle devam etti: "Her zaman olduğu gibi, en yüksek etik standartlara ve uluslararası hukuka uygun olarak hareket edeceğiz; Birleşmiş Milletler nedeniyle değil, biz bu olduğumuz için."
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Gazze'ye yönelik savaşın devam etmesi çağrısında bulunarak yanıt verdi.
İbranice özel gazete Yedioth Ahronoth, Smotrich'in şu sözlerini aktardı: "Ülkenin geleceği ve çocuklarımızın hayatları tehlikede olduğunda, tek seçeneğimiz var; kazanmalıyız."
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebeliye'de şehit olan bir kızın naaşını bir Filistinli taşıyor/Reuters
Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ise İsrail ordusunu "utanç listesine" koyma kararına yanıt olarak Birleşmiş Milletler çalışanlarına yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.
Yedioth Ahronoth gazetesi Ben Gvir'in şu sözlerini aktardı: "İsrail bu konuda sessiz kalmamalı, bu tehlikeli karara verilecek yanıt sert olmalı ve Birleşmiş Milletler çalışanlarına yaptırım uygulanmasını da içermelidir."
Cuma günü erken saatlerde İsrail, ordusunun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin çatışma bölgelerindeki çocuklarla ilgili raporuna ek olarak eklediği ve esas olarak çocuk hakları ihlallerine karışanlara odaklanan "Utanç Listesi"ne resmi olarak dahil edildiğini duyurdu. Çatışma bölgelerindeki çocukların öldürülmesi, sakatlanması, silah altına alınması ve cinsel istismarı dahil.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre bu listede şu anda Rus ordusu ile El Kaide, IŞİD ve Boko Haram gibi terör örgütleri yer alıyor.
Gazete bu kararı, "ülkeleri İsrail'e silah ambargosu uygulamaya itebileceği" gerekçesiyle "tehlikeli" olarak nitelendirdi.
İşgal bakanları ve özellikle Netanyahu, Amerika ve Avrupa kamuoyuna yönelik konuşmalarında her zaman direniş hareketi Hamas ile IŞİD arasında bir analoji ve kalıcı bir bağ kurmaya çalıştı ancak yeni BM sınıflandırması denklemi onun aleyhine çevirdi.
İsrail'in Gazze Şeridi/Anadolu'yu kuşatması nedeniyle Gazzeli çocuklar açlık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalıyor
İsrail ordusu ilk kez bu listeye dahil ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de aralarında bulunduğu insan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler'i "İsrail'in utanç listesine dahil edilmeye devam edilmesini kasıtlı olarak göz ardı etmesi" nedeniyle eleştirmiş, "İsrail'in listeden sürekli dışlanmasının Filistinlilere ciddi zararlar verdiğini" düşünmüştü. çocuklar."
Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusu, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 120.000'den fazla Filistinliyi öldürdü ve yaraladı; Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarında ise yaklaşık 10.000 kişi kayıp ve büyük yıkıma uğradı. ve onlarca insanın hayatına mal olan kıtlık.
İsrail, çatışmayı derhal durdurmasını talep eden Güvenlik Konseyi kararını göz ardı ederek, Adalet Divanı'nın Refah'a yönelik saldırısını durdurması ve “soykırım” eylemlerini önlemek ve “insani durumu iyileştirmek” için acil önlemler alması talimatını göz ardı ederek bu savaşı sürdürüyor. Gazze'de.
GECİKMİŞ KARAR
'Gecikmiş'
AFP'nin İsrail resmi rakamlarına dayanan bir çetelesine göre, Gazze, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırısının çoğu sivil olmak üzere 1.194 kişinin ölümüyle sonuçlanmasının ardından çıkan bir savaşın acısını çekiyor.
Hamas yönetimindeki bölgenin sağlık bakanlığına göre, İsrail'in misilleme saldırısı Gazze'de çoğu sivil en az 36.731 kişiyi öldürdü. Gazze hükümetinin basın dairesine göre bunların yaklaşık 15.000'i reşit değil.
İsrail aynı zamanda Gazze'ye yardım girişini de erteleyerek bölgedeki 2,4 milyon insanı temiz su, gıda, ilaç ve yakıttan mahrum bıraktı.
Geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü, beş çocuktan dördünün, 72 saatte en az bir kez tüm gün boyunca yemek yemediğini açıkladı.
Hamas hükümetinin medya ofisine göre, savaşın başlamasından bu yana Gazze'de çoğu çocuk en az 32 kişi yetersiz beslenmeden öldü.
Şiddetin büyük kısmı, kaçan Filistinlilerle dolu olan ve İsrail ordusuna göre aynı zamanda Hamas güçleri tarafından da kullanılan yerleşim alanlarında yaşanıyor.
İsrail ordusu, son zamanların en kanlı olaylarından birinde Perşembe günü Gazze'de BM tarafından işletilen bir okula düzenlenen hava saldırısında 17 militanı öldürdüğünü açıkladı. Yakındaki Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi, saldırıda en az 37 kişinin öldüğünü bildirdi.
BM raporu, yaklaşık 20 çatışma bölgesinde çocuklara yönelik insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor. Geçen yıl Rusya'nın Rusya ile bağlantılı askeri ve silahlı birimleri de listeye dahil edilmişti.
İnsan hakları grupları İsrail'in dahil edilmesi için uzun süredir baskı yapıyordu ve 2022'de Birleşmiş Milletler, İsrail'in eklenmemesi için iyileştirmeler göstermesi gerektiğine dair bir uyarı yayınladı.
Geçen yılki raporda BM, İsrail saldırılarında çocuk ölümlerinde "anlamlı" bir düşüşle 2021 ile 2022 arasındaki durumda iyileşmeler olduğunu kaydetti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Louis Charbonneau, İsrail'in katılımını "çok gecikmiş olsa da tamamen haklı" olarak nitelendirdi.
"Bu, Hamas'ın ve diğer Filistinli silahlı grupların listelenmesinin yanı sıra uzun zamandır talep ettiğimiz bir şeydi."