Gündem
  • 7.9.2024 21:16

Blinken : Gazze'de ateşkes yüzde 90 oranında tamam

Blinken, Gazze'deki savaşı yüzde 90 oranında durdurmaya yönelik anlaşmanın hazır olduğunu duyurdu

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın görev süresi dolmadan İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme anlaşmasına varılmasının hâlâ mümkün olduğunu değerlendirdi.

Blinken, Perşembe günü Haiti'de düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın öncelikle Gazze'de ateşkesin sağlanmasının yanı sıra Suudi Arabistan'ın ısrar ettiği ve İsrail Başbakanı Benjamin'in de onayladığı "Filistin devletinin kurulmasına yönelik güvenilir bir yol"un İsrail tarafından onaylanmasını gerektirdiğini belirtti. Netanyahu kategorik olarak reddediyor.

"Bu konuda yapılacak çok iş olacak" diyen Blinken, ancak İsrail ve Suudi Arabistan'ın böyle bir anlaşmayla ilgilendiklerini doğruladıklarını da sözlerine ekledi.

Şöyle devam etti: "Gazze'de ateşkes sağlayabilirsek, bu yönetim altında normalleşmeyi ilerletme fırsatının hala var olacağına inanıyorum."

Blinken, Gazze'deki ateşkes anlaşmasının yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde anlaşmaya varıldığını doğruladı, ancak Gazze Şeridi'nin güney ucundaki sözde Philadelphia ekseni meselesi de dahil olmak üzere hâlâ beklemede olan çok önemli konular var. 

Washington'un önümüzdeki günlerde müzakere masasına daha fazla fikir koyacağını belirtti.

Blinken ekledi, "Önümüzdeki günlerde İsrail'e ve (Katar ve Mısır) Hamas'a, yani üçümüz, sorunun nasıl çözüleceğine dair fikirlerimizi ileteceğimizi umuyorum."

İsrail ve Hamas, savaşın başlamasından on bir ay sonra, Netanyahu'nun 7 Ekim saldırısı sırasında kaçırılan rehineleri serbest bırakacak bir anlaşma imzalaması yönünde artan iç baskıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, bir ateşkes anlaşmasına varılmasını engellemekle suçlanıyor.

Netanyahu ise yakın bir anlaşmanın varlığını reddetti ve Amerikan Fox News ağına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Hayır, ne yazık ki (anlaşmaya) yakın değiliz, ancak onları anlaşmayı kabul etmeye zorlamak için her şeyi yapacağız." Aynı zamanda İran'ın Gazze'yi yeniden silahlandırmasını engellemeye de olanak tanıyan bir anlaşma.”

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby bunun tam tersini vurgulayarak, "Anlaşmanın yüzde 90'ı neredeyse tamamlandı, tam olarak buna yakın olduğumuzu düşünüyorum" dedi ve şunları ekledi: "Çerçeve üzerinde anlaşmaya varıldı ve görüşmeler yapıldı. şu anda ayrıntıları uygulama aşamasındadır." "Özellikle mahkum değişimiyle ilgili."

İsrail hapishanesindeki Filistinlilere yönelik yeni cinsel istismar iddiası

İsrailli hapishane gardiyanları tarafından gerçekleştirilen şoke edici bir cinsel istismar vakası  polis tarafından araştırılıyor. Bu,  İsrail yetkilileri tarafından Filistinli tutuklulara yönelik işkence  ve  kötü muamele  iddialarının sonuncusu  .

 İsrail'in Ketziot Cezaevi'nde tutulan Filistinli bir adamın avukatı, gözaltındayken İsrailli gardiyanlar tarafından defalarca şiddete ve işkenceye maruz kaldığını  söyledi.

Kimliği yalnızca 'S' olarak açıklanan adam, işgal altındaki Batı Şeria'daki Kalkilya kasabasından ve ilk olarak 2004 yılında Hamas'ın askeri kanadına mensup olduğu iddiasıyla mahkum edilmişti.

Avukat Weaam Baloum, S'nin geçen ekim ayında Gazze savaşının başlamasından bu yana "tekrar tekrar işkenceye uğradığını ve aşağılandığını" söyledi.

Daha fazlasını aşağıda okuyabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 7.9.2024 21:19

İLGİLİ HABERLER