Boğaziçi Köprüsü'nün şekli değişiyor!..
Trafiğin can damarı 40 yıllık Boğaziçi Köprüsü 2014'te başlayacak 540 günlük bakıma hazır.Karayolları Genel Müdürlüğü, yapıldığında günlük 32 bin aracın geçtiği köprüde bugün ulaşılan 200-250 binlik sayının yapıyı yıpratması nedeniyle çapraz 236 askı halatının, dikey halatlarla değiştirileceğini açıkladı.
Araç sayısı artıyor
Tıpkı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) gibi dikey halatların taşıyacağı köprü 40 yıl daha hizmet verecek. Silüeti de farklılaştıracak halatlardaki çalışma Nisan'da başlayacak. Karayolları açıklamasında "Düşey askıların teknik olarak daha avantajlı olduğu ve ömürlerinin uzun olduğu ortaya çıktı.Bu kapsamda teknolojiye uyum sağlanayak" denildi. 1973'te köprüden 32 bin araç geçiyordu.Rakam 1987'de 130 bine, 2004'te 180 bine, bugün ise 250 bine çıktı.
Son teknoloji kullanılıyor
Bakım onarım çalışmalarını, ihalede 246 milyon 520 bin lira ile en düşük teklifi veren Makyol-IHI iş ortaklığı aldı. Boğaziçi ve FSM köprülerindeki ana halatlara ve ankraj bloklarına, Japonya'da da kullanılan son teknoloji ürünü nem alma sistemi kurulacak. Sistemle kuru hava verilecek halatların çürümesi önlenecek. Çalışmalar kapsamında Boğaziçi Köprüsü'ndeki elektrik aksamı değiştirilecek. Tabliye ile kuleler arasına izolatörler, köprünün deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına damperler konulacak.
ÇALIŞMALAR GECE YAPILACAK
Karayolları Genel Müdürlüğü, çalışmaların trafiği aksatmaması için gece yapılacağını belirterek, "Yapısal takviye (askı kablosu değişimi) işleri esnasında 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritli olan Boğaziçi Köprüsünde sadece kenar şeritler (gidiş ve gelişte en dış taraftaki birer şerit) saat 22:00-06:00 arasında trafiğe kapatılabilecek, zorunluluk olmadıkça da bu saatler dışında trafiğe kapatılmayacak" açıklamasında bulundu. (STAR)