Ekonomi
  • 27.7.2024 15:02

Bomba haber.. Türkiye Nijer'de altın buldu

Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Bayraktar, Nijer'den gelen güzel haberi de duyurdu.. Türkiye Nijer'de altın üretecek…

İşletilebilir altın yataklarının Nijer'in güneybatı bölgesinde ve daha yakın zamanda Agadez'in kuzey bölgesinde uzun zamandır var olduğu bilinmektedir. 

Nijer Nehri ile Burkina Faso sınırı arasında zaten el yapımı altın madenciliği yapılıyordu . 

2004 yılında Liptako Madencilik Şirketi tarafından işletilen Samira Hill Altın Madeni üretime başladı. Liptako Madencilik Şirketi, her biri %40 hisseyle iki Kanada şirketine ve %20 hisseyle Nijer hükümetine aitti. Bu madenden 2011 yılındaki altın üretimi 1.564 kg idi ve 2008'den beri istikrarlı bir şekilde azaldı. 2014 yılında Agadez Bölgesi'nde , Agadez şehrine sırasıyla 700 ve 360 ​​km uzaklıktaki Djado ve Mount Ibl'de iki altın yatağı bulundu . 

Djado'daki alan Nisan 2014'te keşfedildi ve Agadez'in yerel sakinlerinin yanı sıra Çad, Sudan ve Burkina Faso gibi komşu ülkelerden gelen altın arayıcılarını da çeken bir altın akınına neden oldu. Djado alanındaki faaliyetler, keşif ve el işçiliği çıkarma faaliyetlerini organize etmek, altyapıları, özellikle su teminini iyileştirmek ve güvenlik mevcudiyetini artırmak için geçici olarak durduruldu. 

Mount Ibl yakınlarındaki alan Eylül 2014'te keşfedildi. Alanlara erişmeden önce tüm arayıcılar için keşif izinleri gereklidir.

Nijer, dünya uranyum üretiminin yaklaşık %5'ini üretiyor ve Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherini sağlıyor . 2022'de 2.020 ton uranyum üretti, bu 2012'deki 4.821 tondan ve 2020'deki 2.991 tondan düşük.

TÜRKİYE, NİJER'DE ALTIN ÜRETECEK

Türkiye'nin, Afrika kıtasından Nijer ile enerji alanında yaptığı çalışmalarına da değinen Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de 3 altın madeni sahasının bulunduğunu ve altın çıkarmak için gerekli çalışmalara 2020'de başlandığını anımsattı. Bayraktar "Hedefimiz 2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmek.

Nijer, bu anlamda zengin kaynaklara sahip ülke. Gerek altın madenleri, gerek diğer madenler uranyum madeni olsun, petrol ve doğalgazda da bir potansiyeli var. Dolayısıyla ülkemizin ihtiyaçlarının bir kısmını dış kaynaklarla karşılamış olacağız."

SATIN ALDIĞIMIZ GEMİ GAZ ÜRETİMİNİ İKİ KATINA ÇIKARTACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu 7. gemi, 2026'da Karadeniz'de üretime başlayacak ve Sakarya Gaz Sahası'ndaki günlük gaz üretimini iki katına, 20 milyon metreküpe çıkaracak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun bu hedefle filoya katıldığını belirtti.

SAHADA SABİT KALACAK

Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5.5 milyon metreküp olan üretimin ilk fazda 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Bayraktar, "Bu yeni platformla biz inşallah bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız" dedi. Platformun, 2026'da aktif şekilde günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üreteceğini ve yaklaşık 5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını aktaran Bayraktar "Gemi, Sakarya Gaz Sahası'na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Orada sabit kalacak" diye konuştu.

TÜRKMEN GAZI 2025'TE

Bayraktar, platformun boyunun yaklaşık 300, genişliğinin 56, yüksekliğinin 58 metre olduğunu belirterek, geminin deniz tabanından gazı alarak işleyeceğini ifade etti. Bayraktar, Türkmenistan gazının getirilmesi konusuna ilişkin yıllık 1.5-2 milyar metreküp gazın ilerleyen aylarda veya 2025 başında Türkiye'ye getirilmesini hedeflediklerini söyledi.

İKİ AYDA MARMARA'YA ULAŞACAK

Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni gemiye ilişkin bilgiler paylaşan Bayraktar, "Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi esas itibarıyla bizim doğal gazda, Karadeniz gaz sahasındaki üretimimizi artırmak için planlamalarımızın içerisinde yer alan bir ünite, bir platform" ifadesini kullandı.
"Gemi, Singapur'dan önümüzdeki hafta başında yola çıkacak. İki aya yakın bir seyir süresi var" bilgisini paylaşan Bayraktar, platformun Marmara'da bir tersanede birkaç ay süren bakım işleminden geçeceğini, sonrasında Filyos Limanı'na gideceğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 29.7.2024 00:16

İLGİLİ HABERLER