BORÇLANMA RİSKLERİ HER ÜÇ AYDA BİR GÖZDEN GEÇİRİLECEK
ANKARA - Kamu borçlanması ve borçlanmada oluşan riskler, üçer aylık dönemler itibariyle değerlendirilerek kontrol altında tutulacak.
Borç ve risk yönetiminin koordinasyonu ve yürütülmesine ilişkin esas ve usuller hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yönetmelikte yer alan ''risk kontrol'', ''borç yönetiminden sorumlu birimlerin faaliyetlerinin, borçlanma stratejileri, risk limitleri ve bu limitlerden sapma oranlarına uygunluğunun izlenmesi ve komiteye raporlanmasını'' olarak tanımlandı. Yönetmelikle, borç ve risk yönetiminin koordinasyonunu yönetecek komitenin görevlerine, ''yapılan borçlanmalar ve sağlam garantiler kapsamında maruz kalınan risklerin, ilgili hususlar çerçevesinde üçer aylık dönemler itibarıyla değerlendirilmesini yapmak'' maddesi eklendi.
Yönetmeliğin, Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü bünyesindeki risk yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı tarafından yapılacak, borç ve risk yönetimi işlemlerine ilişkin maddeye de ek ve değişiklik yapıldı. Buna göre, ilgili Genel Müdür Yardımcılığı, borçlanma ve garanti vermek sureti ile ortaya çıkan doğrudan ve koşullu yükümlülükler ile kanunun ilgili maddesinde tanımlanan uygulamalar sonucunda, Hazine alacağı yaratan işlemlerde izlenecek strateji, politika ve ilkeleri ilgili müsteşarlık birimleri ile koordinasyon içinde belirleyerek komiteye önerecek.
Ayrıca, söz konusu Genel Müdür Yardımcılığı'nın yapması gereken diğer işlemler de yönetmelikle şöyle belirlendi:
''Borç yönetiminde izlenecek olan politikalara, yapılacak borçlanmanın döviz, faiz ve vade kompozisyonu ile borçlanmada kullanılacak enstrümanların genel özelliklerine ilişkin komiteye önerilerde bulunmak.
Kamu borç portföyünün komite tarafından belirlenen risk limitlerinden önemli ölçüde sapmaya yolaçacak doğrudan veya koşullu yeni yükümlülük doğuran işlemlerin belirlenen risk ölçütlerine uygunluğu konusunda görüş vermek.
Borçlanmadan sorumlu birimler ile koordinasyon içinde yatırımcılarla iletişim, kamu menkul kıymetlerinin ihraç stratejileri ve borçlanma araçlarının geliştirilmesi konularında komiteye önerilerde bulunmak.
Piyasa temsilcileri, yatırımcılar, kreditörler, kredi değerleme kuruluşları ve diğer uluslararası kuruluşlarla ilişkilerin risk kontrol stratejisi çerçevesinde yürütülmesini temin için öneride bulunmak.
Borç yönetiminden sorumlu birimlerce geliştirilen yeni borçlanma enstrümanlarını, risk yönetim stratejileri çerçevesinde değerlendirerek komiteye önerilerde bulunmak.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:14