Spor
  • 30.3.2011 00:04

BOSNA ATEŞLE OYNUYOR...

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino'nun 21 Martta yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun 1 Nisana kadar ''üçlü başkanlık sisteminden tek başkanlık sistemine geçmemesi halinde, ülkenin milli ve diğer takımlarının uluslararası müsabakalardan diskalifiye edileceği'' yönündeki uyarısı üzerine bugün toplantı yapıldı.

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu üyelerinin katılımıyla Saraybosna'da düzenlenen toplantıda, üçlü başkanlık yerine tek başkan tarafından federasyonun idare edilmesi teklifi görüşüldü. Toplantıya katılan 54 delegeden, 22'si yeni statünün kabülü yönünde, 28'i ise aleyhte, 3 delege ise kararsız şeklinde oy kullandı, 1 delege ise oy kullanmadı. Federasyonun Sırp ve Hırvat üyelerinin önemli kısmının yeni statünün aleyhine oy verdikleri ifade edildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Futbol Federasyonu da daha önce yaptığı açıklamada, devlet seviyesindeki federasyonda bu entiteden gelen delegelerin yeni statüye karşı oy kullanacaklarını açıklamıştı. Federasyonun toplantısına UEFA ve FIFA adına Jurij Zavrl'ın da katıldığı öğrenildi.

Bu oylama sonucuna göre, UEFA'nın tutumunda bir değişiklik söz konusu olmazsa Bosna-Hersek milli takımı ile ülkenin diğer futbol takımları, 1 Nisandan itibaren, federasyonun yapısında yeni bir değişiklik olana kadar uluslararası müsabakalardan diskalifiye edilecek.

Federasyonun yapısındaki sorun en fazla son yıllarda büyük başarılara imza atan Bosna-Hersek Milli Takımı'nı etkiliyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde önemli başarılara imza atan futbolcuların forma giydiği Bosna-Hersek Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası elemelerinde hafta sonu Romanya'yı 2-1 yenmeyi başarmıştı. Bosna Hesek Milli Takım kaptanı Emir Spahiç, Romanya ile oynanan karşılaşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bu galibiyet federasyonda oturanlar için mesaj olsun'' demişti.

FEDERASYONUN YAPISINDAKİ SORUN
Bosna-Hersek'teki (1992-1995) savaşı durduran Dayton Antlaşması'nın ülke yönetiminde neden olduğu siyasi karışıklık, Avrupa'da son yıllarda önemli başarılar sağlayan Bosna futbolunu da etkiliyor. Dayton Antlaşması'na göre Üçlü Devlet Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkede, Futbol Federasyonu Başkanlığı'nı da Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç kişi yürütüyor. Bir süre önce de FIFA ve UEFA, Bosna Hersek Futbol Federasyonu'nu uyararak, tüzüğünü değiştirmesini ve başkan sayısını bire düşürmesini istemişti. FIFA ve UEFA'nın uyarısı üzerine 16 Temmuz tarihinde düzenlenen ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Marcel Benz'in de katıldığı toplantıda, başkan sayısının bire indirilmesi konusunda yapılan oylamada 60 delegeden 27'si tüzük değişikliğine onay verdi. Ancak üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun tüzüğü değiştirilemedi. Özellikle Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden gelen federasyon üyeleriyle bazı Hırvat üyeler, yeni statünün kabul edilmesine karşı çıkıyor.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 19:01

İLGİLİ HABERLER