BOSTAN: "DEPREMZEDE EĞİTİMCİLERE ÖNCELİK TANINSIN"
Bostan yaptığı açıklamada; "23 Ekim 2011 Pazar günü Van il merkezi ve bu ile bağlı Erciş ilçesinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem sebebiyle ne yazık ki 601 vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce insanımız yaralandı, depremden dolayı çok sayıda bina hasar gördü ve binalar kullanılamaz hale geldi. Depremde hayatını kaybeden öğretmenlerimizin sayısı da 65'e yükseldi. Meydana gelen kayıplar burada yaşayan halkı ve bölgede görev yapan öğretmenleri maddi, manevi ve psikolojik olarak bir hayli yıprattı" diye konuştu.
Bölgede görev yapan öğretmenlerin psikolojik olarak etki altında kaldıklarını ifade eden Bostan, "Deprem bölgesinde geçici bir süre ara verilen eğitim-öğretime 14 Kasım 2011 tarihinden itibaren devam edilecektir. Afet bölgesinde görev yapan ve depremi bizzat yaşayan öğretmenlerimizin depremin yıkıcı etkileri sebebiyle psikolojileri bozulmuş, evlerinin depremde hasara uğramasından dolayı barınacak yer sorunu gündeme gelmiştir. Önümüzdeki mevsimin kış olması ve bölgede havanın her geçen gün soğuması durumu daha da güçleştirecektir" dedi.
Prefabrik evlerin dağıtımında öğretmenlere öncelik tanınmasını isteyen Bostan, "Deprem bölgesinde evleri hasar gören vatandaşlarımızın barınma ihtiyacının giderilmesi için prefabrik konutların tahsis edilmesi gündeme gelmiştir. Şartlar ne olursa olsun kesintiye uğraması mümkün olmayan eğitim-öğretim hayatının depremden dolayı gördüğü olumsuz etkinin en aza indirgenmesi için, bölgede prefabrik konut tahsisinde öğretmen ve diğer eğitim çalışanlarına öncelik tanınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Bostan, "Yine, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler başlıklı 39. maddesinde " (1) Genel hayatı etkileyen; deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerinde veya bölgelerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından birisinin maddi veya manevi zarara uğradığını kriz merkezlerinden alacağı belge ile belgelendirmeleri ve görev yaptıkları ilin en üst mülkî amirinin uygun görmesi kaydıyla öğretmenler olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler" hükmü yer almaktadır" dedi.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı M. Bostan, "Deprem bölgesinde görev yapan eğitim çalışanları yönetmeliğin bu hükmüne göre istemeleri halinde genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler kapsamında yer değişikliği isteyebileceklerdir. Ancak; anılan yönetmelik hükmüne göre bu kişilerin kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından birisinin maddi veya manevi zarara uğradığını kriz merkezlerinden alacağı belge ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu belgenin alınmasında birçok zorluklarla karşılaşılmakta, bu nedenle deprem mağduru olduğu halde pek çok öğretmen bu madde hükmünden yararlanamamaktadır.
Bostan sözlerini şöyle sürdürdü; "Türk Eğitim Sen olarak, deprem nedeniyle yakınlarını kaybetmiş, evi ve eşyaları büyük zararlar görmüş, depremin yarattığı psikolojik travma nedeniyle olumsuz etkilenmiş eğitim çalışanlarına yukarıdaki hükümden faydalanmaları için gerekli kolaylıkların sağlanmasını ve her şarta rağmen bölgede görev yapmayı düşünen öğretmenlerimize ve eğitim çalışanlarına prefabrik konut tahsisinde öncelik tanınmasını istiyoruz."