BÖYLE REZİLLİK GÖRÜLMEDİ! HEMŞİRE YOKLUĞUNDAN ÇOCUKLARI YATAKLARA BAĞLADILAR
İzmir Tepecik Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Servisi bir sağlık skandalına sahne oluyor. Skandal, 2 buçuk yaşındaki oğlu Selim''in fıtık ameliyatı için hastaneye gelen Nurcan Er''in konuyu ARENA''ya anlatmasıyla ortaya çıktı.
Hastane yetkilileri, enfeksiyon oluşmaması gerekçesiyle servise hiçbir refakatçi kabul etmiyor. Bir iki aylık bebeklerden 6 yaşındaki çocuklara kadar onlarca hastanın bulunduğu serviste yeterli donanım ve personel olmadığı için tam bir rezalet yaşanıyor. Anne veya babaları yanında olmayan çocukların durumu içler acısı. Çocukların büyük çoğunluğu el bileklerinden bazıları ise hem el, hem ayak bileklerinden ranzalara sıkıca bağlanmış. Ağlayanlar, bağıranlar, ''''Ben annemi istiyorum'''' diyenler, koridorlarda çıplak ayakla dolaşanlar... Bazı iddialara göre bu tam 20 yıldır süregelen bir uygulama. Çocuklar, hastalıklarının durumuna göre 1 günden 1 aya kadar annelerinden ayrı kalıyor. Annelerini sadece haftada bir iki saat görebiliyorlar. Emziren anneler ise hergün öğle saatlerinde izin veriliyor.
Bu nasıl tedavi
Nurcan Er, ''''Çocuğumun yanında olmak istedim ama izin vermediler. ''Ben böyle bırakamam'' dediğimde. Bir hastane yetkilisi ''Ben olsam ben de bırakmazdım'' dedi. Hatta, ''Hemen buraya yakın bir özel hastanede çalıştığını isterlerse 1 milyar liraya orada bu ameliyatı yapabileceklerini ve hem annenin hem babanın da refakatçi olarak kalabileceğini'' söyledi. Çocuklar kendilerine zarar vermesin diye bağlıyorlarmış. Bu nasıl tedavi. Resmen işkence'''' diye isyan ediyor.
Hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Saim Yamuç''un savunması ise son derece pişkince: ''''Enfeksiyon tehlikesi nedeniyle aileleri içeri almıyoruz. Çünkü çok yaygın. Daha önce SSK Genel Müdürlüğü''ne bildirdik. ''Aileler kalmak istiyorlar'' dedik. Genel Müdürlük, enfeksiyon olaylarının yaşandığı bir ortamda bu şekilde devam etmemizi söylediler. Bağlama konusunda da aileler haklıdır. Bir çözüm bulmamız gerekiyor.''''
Refakatçi olmalı
Bu rezaletin üzerine görüşünü aldığımız Siyami Ersek Kalp ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. İbrahim Yekerer, ''''Bizde böyle bir uygulama yok. Bizim hastanemizde göğüs kalp ameliyatları oluyor. Bakıma muhtaç kişilerin yanına refaketçi almak zorundayız'''' dedi.
Depresyona girerler
Psikolog Prof. Dr. Bengi Semerci ise çocukların böyle bir uygulama sonunda ağır depresyona gireceklerini söylüyor: ''''Çocuklar muhtemelen serumu çıkartmasınlar diye bağlanırlar. Ama annesi yanındayken bağlanmasıyla yapayalnızken bağlanması arasında büyük fark vardır. Çocuk kendini çaresiz, güçsüz hisseder, bebeklik depresyonuna girer. İleride hep terk edileceği korkusuyla yaşar.''''
(vatan)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:43