Bozdağ'dan FLAŞ açıklamalar!..
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2001’de İMF’nin dayatmalarını görüşen Türkiye’nin bugün İMF’ye vereceği kredinin şartlarını görüştüğünü söyledi.
Bozdağ, iktidarları döneminde nerede ecdadımızın izi varsa o ize sahip çıkan, nerede ecdadımızdan bir eser varsa o esere sahip çıkan bir anlayışla dünyanın her tarafına bakan ve her tarafını kucaklayan bugün o ecdadın torunları olan bizlerin yapması gereken vazifeleri layıkıyla yapan bir anlayış içerisinde olduklarını ve olmaya da devam ettiklerini belirtti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı TİKA'nın 92’de kurulduğunu anlatan Bozdağ, şöyle konuştu: "sadece Orta Asya’ya bakan bir görev alanı var ama bizim hinterlandımız çok geniş oralara yeterince bakamıyoruz. Biz iktidar olduktan sonra yeni bir durumla bu alanı genişlettik. Ama daha sonra 2011 yılında çıkardığımız kanun hükmünde kararname ile bugün 5 kıtada yüzden fazla ülkede Türkiye’nin Türk milletinin kalkınma yardımlarını oralara ulaştıran bir teşkilata dönüştürdük. Büyük Türkiye’yse o zaman onun kalkınma yardımları da büyük olacak. Orhun Abidelerinden tutun Kosova Prizren’deki Sinan Paşa Camiine varıncaya kadar her yerde ecdadımıza ait her şeye sahip çıkıp onların gereğini yaptık. Orhan Abidelerinin yolunu biz yaptık, oraların tamiratını biz yaptık, oralara gidenlerin rahatlıkla görebilecekleri ve iftiharla izleyebileceği mekanlar haline biz getirdik. Başkaları nutuklarını söylediler ama hizmetkarlığını biz yaptık”
İMF’YE VERECEĞİMİZ KREDİ ŞARTLARINI GÖRÜŞÜYORUZ
Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleştirdiği kalkınma yardımları resmi ve gayriresmi yardımlar dahil yaklaşık 2,5 milyar doları olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şunları söyledi: “Bunun bir milyar 300 milyon doları resmi yardımlar diğerleri Türkiye’deki STK’ların ve başka yollarla yapılan yardımlardan oluşuyor. Bu rakam büyük bir rakam, karşılıksız yardım. Vaktiyle İMF’den para almak için bütün imkanlarını İMF’ye rehin eden bir Türkiye’den 70 sente muhtaç bir Türkiye’den bugün dünyanın her yerinde yol, okul, hastane, cami, su ve pek çok altyapı üst yapı hizmeti yapan ve 2,5 milyar dolar civarında kalkınma yardımı yapan bir Türkiye'ye geldik. İşte milliyetçilik bu, büyük Türkiye bu."
Şimdi hükümetin İMF ile görüşme yaptığını belirten Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "hükümetimiz, niçin 5 milyar dolar İMF’ye borç kredi vereceğiz de onun şartlarını görüşüyoruz. Aynı Türkiye 2001’de İMF’nin dayatmalarını görüşüyordu, şimdi Türkiye’nin vereceği kredinin şartlarını görüşüyor. Mısır’a 2 milyar dolar kredi açtık, 500 milyon dolarını verdik, 500 milyon dolarını da Ocak’ta vereceğiz, diğerlerini de anlaşma çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Bu gün bunlar benim söylediğimiz kalkınma yardımlarına da dahi değil. Çünkü bunlar karşılıksız değil benim söylediğim 2,5 milyar dolar karşılıksız olarak verildi”
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELER YASASI
Büyükşehir Belediye Yasası hakkında bilgi veren ve muhalefete yüklenen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce İstanbul’un il sınırlarını büyükşehir belediyesi yaptık. Kocaeli’nin il sınırlarını daha önceden büyükşehir belediyesi yaptık şu an uygulanıyor. Ankara’nın ve diğer büyükşehirlerinin sınırlarını bir cetvelle normal sınırların dışına taşıdık, oralarda da yıllardır bu uygulama devam ediyor. Biz bir adım atarken bunun arazide ölçümünü biçimini yapıp bunun faydasını zararını değerlendirip ondan sonra bunun adımlarını atıyoruz ve şimdi baktık ki İstanbul’da çok başarılı, Kocaeli’de çok başarılı öyleyse biz Türkiye’nin başka illerine de bunu taşıyalım bu başarıyı oralarda da gösterelim istedik. Her yer büyükşehir anlayışıyla olsun. Artık Büyükşehir olan yerlerde bütün yerleşim yerlerindeki anlayışlar mantıklar şehircilik anlayışıyla yapılacak. Köylerimizin hakları hukukları da korunmaktadır. Orman köylerimizin, diğer köylerimizin ve kapanan belde belediyelerimizin haklarını hukuklarını koruyan ve onlardan eski düzende olduğu gibi istifade etmesini sağlayan, bunlar satıldığı veya başka suretle değerlendirildiği zaman öncelikle oranın hizmetine tahsisini sağlayan kanunlar hükümler koyduk. Ama buna rağmen gidip koca koca vekiller gezip böyle bir şey yok diye milleti kandırmaya çalışıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Kanunda ‘A’ yazıyor bunlar gidip ‘B’ diye konuşuyor. Kanun da işin aslı böyle yazıyor, bunlar gidip vatandaşa işin aslı öyle değil böyle diye anlatıyorlar. Tıpkı 12 Eylül’de Kenan Evren’i yargılayamazlar diye millete yalan söyledikleri gibi. Bu konuda da aynı şeyi yapıyorlar. Siz bilesiniz ki biz doğru olanı yaptık."
Milletimizin hayrına yararına olanını yaptıklarını anlatan Bozdağ, şunları söyledi: "Seçim var, milletimizin kahir ekseriyeti büyükşehirlerde yaşıyorlar, biz bunun bir faturası varsa onu göze alarak yaptık. Eğer kaybedecekse AK Parti kaybedecek. Bu muhalefet niye telaş ediyor anlamıyorum. Herkesi bir telaştır almış gidiyor. Niye telaş ediyorsun sen. Madem yanlış yaptıysak millet bedelini ödetir. Doğru yaptıysak o zaman çık doğrusunu anlat. Millet doğru yaptınız diye takdir edecek diye korkuyorsan bu milletin terazisi doğru tartar. Ben Türk milletinin vicdan terazisinin bu güne kadar yanlış yaptığına hiç şahit olmadım. Ne bu gün ne de geçmişte tarih de şahit değildir. Bu milletin vicdan terazisinin ayarları bozuk değil sağlamdır, tartısı da her zaman doğrudur. Biz hep ona güvendik, o sayede adımlarımızı attık, bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Büyükşehir yasası yürürlüğe girdikten sonra büyükşehir belediyesinde olan kardeşlerim şunu söyleyecekler, ‘keşke bu adımı hükümetlerimiz daha önce atmış olsalardı, niye bu kadar beklediler’ diye hepsi bu noktada teşekkür edeceklerdir. Biz buna yürekten inanıyoruz. Hiç boş yere uğraşmasınlar, bu millet yalancıyı da doğru olanı da, iftira edeni de dürüst olanı da birbirinden ayırır. Biz milletimize güvendik, yaptığımız her işte milletimize inanarak adımlar attık. Türkiye, büyükşehir belediye yasasıyla daha güçlenecek daha ileri bir noktaya gidecek. Oralardaki hizmetler daha iyi olacaktır”
İHA