Gündem
  • 24.5.2021 13:12

Büyük bomba patlıyor!.. Karadeniz'de yeni doğalgaz müjdesi

Karadeniz'den yeni doğal gaz müjdesi: Bakan Dönmez tarih verdi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AHaber-APara ortak yayınında petrol ve doğalgaz arama çalışmaları, Sakarya Gaz Sahası'ndaki son gelişmeler ve diğer konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Yeni haberle ilgili Haziran ayını bekleyelim. Yapılan çalışmalar Haziran ayında tamamlanmış olur. Filyos, Karadeniz'in derin deniz sondajında merkez üssü haline gelmiş olacak." dedi.

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AHaber-APara ortak yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez Karadeniz'deki çalışmalar kapsamında işbirliği yapıldığına dikkat çekerek, "Fatih Sondaj Gemisi kuyu açacak, Kanuni tamamlama işi yapacak." dedi.

HAZİRAN AYINI İŞARET ETTİ

Cumhuriyetimizin 100. yılında keşfettiğimiz gazı vatandaşımızla buluşturmak istiyoruz. Yeni haberle ilgili Haziran ayını bekleyelim. Yapılan çalışmalar Haziran ayında tamamlanmış olur. Filyos, Karadeniz'in derin deniz sondajında merkez üssü haline gelmiş olacak.

Doğu Akdeniz'de kıyı uzunluğu en yüksek ülke Türkiye. Doğu Akdeniz'de gaz emaresi gördüğümüz yerlerde yeni sondajlar yapacağız. Açtığımız kuyularda potansiyel olduğunu düşünüyoruz.

Dönmez, Türkiye'nin Akdeniz'de son 3 yıldır yaklaşık 8 derin deniz sondajı yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"TAVİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Bunlardan 3 tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden aldığımız sahalarda, diğerleri kendi kıta sahanlığımızın olduğu bölgelerde. Bir taraftan da sismik çalışmalar devam ediyor. Uluslararası deniz hukukuna uygun kendi hak ve menfaatlerimiz var ve bunlardan taviz vermemiz söz konusu değil. Öte yandan, masadan da kalkmak istemiyoruz. Gelin bir masa etrafında, uluslararası konferans yöntemiyle tartışalım istiyoruz. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerle bu toplantıları yapabiliriz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklılığımıza sonuna kadar inanıyoruz. Yunanistan'ın son yıllarda dile getirdiği hak iddialarını da rahatlıkla çürütebiliyoruz."

YENİ SONDAJ GEMİSİ

Doğal gaz keşiflerinin uluslararası sözleşmelere etkisiyle ilgili konuşan Fatih Dönmez, "Fiyat ve şartları daha uygun olanlarla kontrat yapacağız" dedi. Dönmez, yeni sondaj gemisi için görüşmeler yapıldığını kaydetti.

1 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR

Vadeli elektrik piyasasının açılacağını belirten Dönmez, "1 Haziran itibarıyla uygulamaya başlıyoruz. Büyük tüketiciler enerji maliyetlerini önden belirleyecek. Komşu ülkelerrden yerli sistemimiz ile ilgili talep var." dedi.

Bakan Dönmez, "Bugün itibarıyla 1.200 ton altın kaynağına ulaştık. Hedefimiz 5 yılda 100 ton üretim seviyesine çıkarmak." sözlerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 25.5.2021 11:17

İLGİLİ HABERLER